Voor de Nederlandse kampioenschappen hoefde de atleten van Leiden Atletiek ditmaal niet zo ver te reizen. Van donderdagavond tot en met zondag vonden deze plaats in Den Haag. Op de baan van Haag Atletiek aan de Laan van Poot veroverden de Leidse atleten vijf medailles: tweemaal goud, eenmaal zilver een tweemaal brons. Noah Schutte prolongeerde zijn titel op de steeple chase en voor Tessa van Schagen betekende het de vierde gouden plak op een NK carrière.

Vanwege de hitte werd de 3000 meter steeple chase op vrijdag verplaatst naar het einde van het programma. In een door dreigende donkere luchten schimmig decor streed Noah Schutte voor prolongatie van de titel die hij vorig jaar in Utrecht veroverde. In het shirt van de Portland Pilots waarvoor hij de afgelopen drie jaar uitkwam hield hij zich lang schuil in de groep. Net fit na een knieblessure, opgelopen bij een val over een horde in San Francisco in april, had hij door dat winst hier het hoogst haalbare zou zijn. Voor een snelle tijd was hij niet naar Den Haag gekomen. Het werd nog even spannend in de slotronde toen Lars Cazander aan een opmars begon, maar die struikelde in de laatste waterbak, zodat Noah zegevierend de laatste meters kon afleggen.

Bij de vrouwen vocht Veerle Bakker net als vorig jaar op de 3000 meter steeple chase een duel uit met haar zus Jasmijn om zilver en brons achter de ongenaakbare Irene van der Reijken uit Rotterdam. Was het vorig jaar Veerle die haar jongere wist af te troeven, moest ze dit jaar genoegen nemen met brons in 10.16.84.

Op de wat grijze slotdag van het NK was de 200 meter het slotstuk. Wereldtoppers Dafne Schippers en Jamile Samuel ontbraken – zij hadden wel de 100 meter gelopen – en dat betekende een spannende finale met een viertal kanshebbers op eremetaal. Tessa van Schagen troefde haar concurrenten Nargelis Statia en Leonie van Vliet af en pakte voor de vierde maal goud op haar favoriete afstand in een tijd van 23.67 bij een lichte tegenwind. Een mooi beloning na een paar mindere jaren met blessureleed.

Jamiro Elabeidi strandde op de 100 en 200 meter in de halve finales. Royce Zaandnoordijk haalde de finale van de 400 meter wel en werd daarin 8e in 48.97. Bjorn Koreman finsihte als 9e op de 5000 meter in 14.33.06. Janneke Lemmerzaal kwam in de finale 100 meter horden tot 14.52 en een zesde plaats.

Kogelslingeren leverde tweemaal eremetaal op voor de slingeraars uit Leiden. Marije Efdee slingerde de 4 kilo kogel bij haar laatste poging naar een nieuwe persoonlijk record afstand van 57.05 meter en pakte daarmee net het brons weg van concurrente Linda Prop. Haar trainingsmaatje Luuk Vos deed het bij de mannen nog een stapje beter. Met een hele reeks worpen boven de 62 meter en een beste van 62.48 meter verdiende hij zilver.

Tekst en foto’s: Erik van Leeuwen/LA