De nationale atletiektop verzamelt zich zaterdag 9 juni in Leiden bij de wedstrijden om de 47ste Gouden Spike. De tweede wedstrijd van het Nationaal Baancircuit staat voor een belangrijk deel in het teken van de grote toernooien van deze zomer. De meest aansprekende prestatie wordt door een jury beloond met de Gouden Spike. In 2016 bleef de vergulde schoen in Leiden in handen van Tessa van Schagen, vorig jaar nam Melissa Boekelman de hoofdprijs mee naar huis. Beide vrouwen doen zaterdag opnieuw een gooi naar de dagprijs, maar krijgen concurrentie uit vele hoeken.

NK 10000 meter
Evenals in 2016 is het Nederlands kampioenschap 10000 meter toegewezen aan Leiden. Dat betekent dat de mannen en vrouwen in een mooi internationaal veld strijden om de nationale titels en EK-limieten. Bij de vrouwen zijn Jip Vastenburg, Jill Holterman en Ruth van der Meijden op papier de favorieten voor de medailles. Een flink contingent Britse loopsters jaagt op een snelle tijd en plaatsing voor Berlijn. De Nederlandse limiet daarvoor is vastgesteld op 32.20,00. Bij de mannen zijn Bart van Nunen, Jesper van der Wielen en Benjamin de Haan de grootste kanshebbers op de titel. De laatste heeft afgelopen jaar in de Verenigde Staten een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De Nederlandse limiet voor het EK is 28.26.00, maar de internationale limiet van 28.55,00 zou in combinatie met het kampioenschap ook recht kunnen geven op een startbewijs in Berlijn. Ook in dit veld een aantal buitenlandse atleten die in staat zijn tijden van 28 minuten te realiseren.

Spannende sprintduels
Op de 100 en 200 meter kijken we uit naar een paar mooie duels met tickets voor de Europese kampioenschappen als extra inzet. Hensley Paulina, Christopher Garia en Solomon Bockarie hebben al voldaan aan de limiet voor het EK in Berlijn. Giovanni Codrington hoopt zich nog bij dat gezelschap te voegen. Er kunnen in Berlijn naast titelverdediger maar drie individuele startbewijzen dus er is deze sprinters veel aan gelegen zijn in het onderlinge duel hun seizoentijden aan te scherpen. Bij de vrouwen zijn de Leidse ogen vooral gericht op Tessa van Schagen. Twee jaar geleden verdiende ze met een uitstekende 200 meter de Gouden Spike. Een paar weken geleden voegde ze de Ter Specke Bokaal aan haar prijzenkast toe met een toptijd op de 150 meter. In Leiden gaat Van Schagen op jacht naar de EK-limiet van 23.25. Daarbij krijgt ze concurrentie van onder anderen Madiea Ghafoor, die zich op de 400 meter al verzekerde van een EK-ticket. Dat laatste hoopt Nicky van Leuveren in Leiden ook te doen.

Anouk Vetter verzekerde zich vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Londen al van deelname aan het EK. In Londen werd ze derde op de zevenkampm, vorige week in Gotzis vierde bij haar eerste meerkamp van 2018. In Leiden komt ze uit op de 100 meter en het verspringen. Nadine Broersen maakt na blessureleed haar rentree. Zij neemt in Leiden deel aan het kogelstoten.

Er is een sterke generatie vrouwelijke werpsters op komst die de ‘kopvrouwen’ Melissa Boekelman en Corinne Nugter met rasse schreden nadert. Boekelman stootte haar kogel vorige week 18,31 meter ver in Oordegem en maakt met een dergelijke afstand in Leiden kans op haar derde Gouden Spike. Toptalent Jorinde van Klinken heeft inmiddels ook over de 17 meter gestoten en krijgt in Leiden een leuk duel met de Duitse Julia Ritter, die haar vorig jaar in Grosseto met een ultieme poging van de Europese juniorentitel afhield. De pas 18-jarige Van Klinken verraste vorige week in Halle ook met een discusworp van 59,02 meter. Een enorme verbetering van haar persoonlijk record en over de limiet voor het EK senioren. In Leiden treft ze Corinne Nugter, die onlangs voor het eerst de 60 meter barrière slechtte. Bij de mannen kwam Erik Cadee al dicht bij de EK-limiet van 63,50 meter. Met de meestal gunstige (tegen)wind zit die afstand er in Leiden wellicht in. Speerwerper Lars Timmerman verraste bij het NK teams met een worp van 78 meter. In Leiden krijgt hij concurrentie van twee Poolse werpers die dit jaar de 80-metergrens al passeerden.

RaceRunners in de baan

Tijdens de Gouden Spike zal er ook een bijzondere 100 meter gehouden worden voor RaceRunners. Met deze speciale loopfietsen kunnen sporters met een motorische beperking op een atletiekbaan bewegen. Onder bezielende leiding van Noortje van Kempen is deze tak van atletiek bij Leiden Atletiek aan het groeien. De gemeente Leiden ondersteunde dit sportstimuleringsinitiatief met een mooie subsidie.

Gouden Spike jury

De wedstrijden beginnen om 16:30 uur met een gevarieerd voorprogramma. In totaal staan er 25 onderdelen op het programma in Sportpark de Leidse Hout. Entree voor de Topmeeting van het Nationaal Baancircuit bedraagt 5 euro (tot 16 jaar gratis). Toeschouwers kunnen in een aangename setting genieten van topsport en topsfeer. Diverse horecapunten bieden een gevarieerd aanbod. Om 19:00 uur begint het hoofdprogramma met de 10000 meter vrouwen. Na de 200 meter vrouwen maakt de Gouden Spike jury om 21:20 uur bekend wie de meest aansprekende prestatie heeft geleverd.  Deze jury bestaat dit jaar uit oud-winnaars Ilja Keizer (1968), Wijnand Bladt (1966) en Robin Korving (2000) en voorzitter van de Ter Specke Bokaal Paul Grimbergen.