Lisanne Schol is zaterdag winnaar geworden van de 48e Gouden Spike. De atleet van AV Lycurgus gooide haar speer in haar laatste poging 60.92 meter weg, een nieuw Nederlands record. Het was de tweede keer in haar carrière dat Schol de zestig meter passeerde.

De driekoppige jury, die bestond uit (voorzitter) Ruud Wielart, Hugo Tijsmans en Yvonne van Dorp, beoordeelde haar prestatie als de beste van de dag. „Dit is fantastisch”, stamelde Schol nadat zij de prestigieuze prijs in ontvangst had genomen. „Ik had nooit verwacht dat ik hier zo goed zou presteren.”

Schol werd de opvolger van Rutger Koppelaar, die de Gouden Spike in 2018 voor zich opeiste. De polsstokhoogspringer kon die prestatie dit jaar evenwel niet evenaren. Zijn onderdeel werd namelijk zaterdagochtend al uit het programma gehaald. „Het was helaas niet verantwoord het polsstokhoogspringen door te laten gaan”, zei meeting-director Norbert Groenewegen.

„De wind was op vijf meter hoogte onvoorspelbaar. Dat was te gevaarlijk voor de springers.” De weersomstandigheden waren er eveneens de oorzaak van, dat later op de dag het discuswerpen uit het programma werd geschrapt. Desondanks was Groenewegen een tevreden mens. „De dag verliep verder vlekkeloos. Dat is een grote pluim voor iedereen, met voorop de honderdzeventig vrijwilligers, die zich hiervoor hebben ingespannen.”

Lokaal idool Tessa van Schagen liep zaterdag de honderd en tweehonderd meter, waarop zij respectievelijk tweede (11.82 sec.) en derde (23.92 sec.) werd. „Het ging best wel goed”, lachte de atleet van Leiden Atletiek ontspannen, nadat zij eerst nog bij tientallen jonge fans een handtekening op T-shirts en armen had gezet. „Ik ben op de weg terug van het nodige blessureleed en voel me prima. En natuurlijk, hier bij mijn eigen club lopen voor zoveel toeschouwers is geweldig.”

In de wedstrijden om de Gouden Spike was het NK op de tien kilometer voor zowel mannen als vrouwen verweven. Bij de mannen was Bart van Nunen na een aantrekkelijke race de sterkste in een tijd van 29.12.34. Bij de vrouwen toonde Jasmijn Lau zich de beste. Met haar tijd van 33.30.97 kwalificeerde de 20-jarige atlete van Ciko’66 uit Arnhem zich voor de EK O23, die volgende maand in Zweden worden gehouden. Haar enthousiaste reactie na afloop bracht bij menig toeschouwer een glimlach op het verwaaide gezicht.

„Het was voor mij de eerste keer dat ik de tien op de baan liep. Ik vond het heel erg leuk. Of ik veel last heb gehad van de wind? Nee hoor, hoewel het iedere keer als ik de bocht uitkwam en tegen de wind op moest boksen voelde alsof ik tegen een muur aanliep. Maar bikkelen en stoempen vind ik zalig om te doen.”

Eén van de blikvangers in Leiden was uiteraard Nafissatoe Thiam. De Belgische meerkampster, olympisch, Europees en wereldkampioen, deed mee op de honderd meter horden en bij het verspringen. Met 6.63 meter sprong de alleskunner een nieuw Belgisch record. Maar de wind in de rug was op het moment van springen te stevig. Dus dat record kwam niet in de boeken, maar was wel ruim voldoende voor de zege. Op de honderd meter horden was Thiam, die zich voorbereidt op de WK in Doha, eveneens superieur. „Heel fijn om hier vandaag te zijn”, was haar vriendelijke en beleefde commentaar na afloop.

Tekst: Jan Warmerdam/Leidsch Dagblad