Hoewel er sindsdien vijf volle dagen zijn verstreken, was het voor Zorg en Zekerheid Leiden donderdag toch een beetje ‘the day after’. Afgelopen zaterdag kreeg de ploeg een dreun te verwerken in de laatste zeven seconden tegen Landstede in Zwolle, die van grote invloed is op de rest van het seizoen. In theorie wacht nu Donar in de halve finales van de play-offs en daar zit niemand op te wachten.

Die wetenschap lag tegen Aris Leeuwarden als een deken over de ploeg. De wedstrijd werd wel gewonnen, omdat het Friese team nu eenmaal te weinig kwaliteit bezit om het ZZ Leiden echt moeilijk te kunnen maken. De 72-59 eindstand zag er eigenlijk nog heel ‘normaal’ uit, maar voor dat die op het scorebord stond, hadden de trouwe fans zich vooral zitten vervelen.

Het eerste kwart was alleszins in orde. Er werd wel wat gemist, maar de 26-11 na tien minuten was op zich prima. In de dertig minuten daarna moest men het doen met een paar driepunters en een paar lekkere dunks (Kherrazi, De Jong), maar was het vooral een kwestie van uitzitten.

Natuurlijk was het niet zo dat de mannen van Paul Vervaeck niet wilden, maar iedereen heeft weleens een dag, dat je denkt: ik wou dat die voorbij was… Op zo’n dag kan het dus gebeuren dat een ploeg als Aris Leeuwarden in het tweede kwart de achterstand verkleint van vijftien tot zes punten. Meer had ZZ Leiden er namelijk bij de rust niet over: 40-34.

Het werd in de tweede helft nauwelijks beter. Toen het gaatje eenmaal tien punten was, leek de gedachte dat te handhaven en je niet drukker maken dan strikt noodzakelijk. En heel veel was er niet nodig. Emile Blackman, de Amerikaanse topschutter van Aris, had het meeste van zijn kruit al in de eerste helft verschoten en verder hoefde Leiden eigenlijk alleen diens landgenoot Nate Kratch in de gaten te houden.

De kernspelers bij de thuisploeg kwamen tot behoorlijke cijfers. Carrington Love werd topscorer met 17 punten, Worthy de Jong maakte er twee minder, Clayton Vette miste nét een double-double met 14 punten en 9 rebounds en noeste werker Mohamed Kherrazi kopieerde zijn shirtnummer 11 in zowel punten als rebounds.

Nog drie wedstrijden resten ZZ Leiden tot aan de play-offs. Daarin is het hopen op verrassingen bij de concurrentie.

Zorg en Zekerheid Leiden – Aris Leeuwarden 72-59 (26-11, 14-23, 19-12 en 13-13).
Scores Leiden: Carrington Love 17 (6 assists), Worthy de Jong 15 (5 assists), Clayton Vette 14 (9 rebounds), Mohamed Kherrazi 11 (11 rebounds), Alex Olah 6, Sergio de Randamie 5 en Marijn Ververs 4. Topscorers Aris: Emile Blackman 22 (8 rebounds) en Nate Kratch 12.