Na een ronde is het bekertoernooi alweer over voor Zorg en Zekerheid Leiden. De koploper van de DBL werd in Weert aan flarden geschoten.

Of het duel een goede les was voor de Leidenaars, zal blijken tijdens de eerste ronde van de play-offs. Dan stuit ZZ, in 2019 de laatste bekerwinnaar, opnieuw op de Limburgers, die achtste zijn geworden in de competitie. Gek genoeg bestaat die ronde uit een uit- en thuiswedstrijd en niet een serie, dus een nieuwe zeperd kan fataal zijn.

Vooraf had Geert Hammink al gewaarschuwd dat Weert, dat in de Elite B speelde, gretig en in vorm zou zijn. Blijkbaar waren de woorden van de coach aan dovemansoren gericht, want Leiden oogde ongeïnspireerd. Hamminks team had op een paar momenten een kleine voorsprong, maar liep verder vooral achter de thuisclub aan. ,,Iedereen lachte maar een beetje toen ik hiervoor waarschuwde’’, zei de coach. ,,We hebben Weert onderschat. In de warming-up zag ik het al.’’

Dat Sander Hollanders in de tweede helft losbarstte vanachter de driepuntlijn kon niet onverwacht zijn gekomen. Hij is de winnaar van de trofee voor beste driepuntschutter. Toch werd het hem maar zelden lastig gemaakt en daar betaalde ZZ een prijs voor: Hollanders schoot zes uit zeven van afstand. En dan had BAL nog Quatarrius Wilson, die met zijn 29 punten en 10 rebounds zijn gemiddelden verdubbelde, en ogenschijnlijk wanneer hij wilde naar de Leidse basket kon. Wilson zette Weert weer op voorsprong via – heel gemakkelijk gegeven – vrije worpen toen Emmanuel Nzekwesi 86-87 op de borden had gedunkt. Trevor Jasinsky scoorde weer voor de thuisploeg en ZZ kreeg in de laatste minuut geen fatsoenlijke schotpoging meer weg.

,,Onze arrogantie werd afgestraft’’, vond Hammink. ,,BAL was op alle vlakken beter.’’ Leiden, dat ook topteams Groningen en Den Bosch zag sneuvelen, heeft nu tien dagen vrij voor het opnieuw tegenover Weert staat. Dan om de hoofdprijs. ,,We hebben tijd om het schip te rechten. Ik mag aannemen dat de spelers volgende keer niet weer zo aan de wedstrijd beginnen.’’

BAL Weert – ZZ Leiden 90-87 (24-19, 22-22, 18-23, 26-23).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 20, Michael Finke 16, Worthy de Jong 16, Riley LaChance 12, Luuk van Bree 7, Giddy Potts 7, Nick King 5, Marijn Ververs 4.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Jan van der Lubbe: Coach Geert Hammink: ‘Weert was op alle vlakken beter.