De kogel is door de kerk. Na een proces dat aanving in de herfst van 2019 met verkennende gesprekken tussen de leagues, gevolgd door vele stakeholder- en werkgroepvergaderingen onder leiding van Hypercube Business Innovation, beslisten de professionele basketballiga’s uit beide landen dat de ‘BeNeLeague’ van start gaat met ingang van volgend seizoen, 2021-2022. Alle clubs hebben donderdagavond unaniem ingestemd met de samenwerking.

De beslissing komt er na een periode van 5 maanden, waarin werkgroepen de contouren van de ‘BeNeLeague’ hebben uitgetekend. Zowel op het gebied van competitie, als op reglementair en structureel vlak werden de grote lijnen vastgelegd en goedgekeurd door de clubs. Op commercieel vlak werd de partnershipstructuur uitgetekend. Ook de competitieformule werd vastgelegd.

Het seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. De Nederlandse clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Belgische clubs. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens 10 wedstrijden.

De play-offs bestaan ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Nederlandse clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Nederlandse play-offs. De drie overige Nederlandse ploegen uit de Golden group strijden met de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Deze play-off reeks levert dus een nationale kampioen op.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale play-offs, gaan van start met de BeNeLeague play-offs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale play-offs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.