Dat Zorg en Zekerheid Leiden het niet gemakkelijk zou krijgen in de allesbeslissende wedstrijd van de kwartfinales tegen Aris Leeuwarden was, na de eerste twee duels, het intrappen van een open deur. Dinsdag ontsnapte de Leidse ploeg maar net in de eigen Vijf Meihal. Donderdag werd terecht verloren in Leeuwarden en zaterdag waren er in de eerste helft dikke problemen. Maar er kwam, op 5 mei in de Vijf Mei een bevrijdend derde kwart, waardoor met een 66-55 overwinning alles nog op zijn pootjes terecht kwam.

Opluchting bij de fans en uiteraard de penningmeester, die zich kunnen gaan opmaken voor een serie tegen Landstede Zwolle. De eerste wedstrijd is dinsdag al in Zwolle. Er wordt een best-of seven gespeeld, zodat er donderdag een thuiswedstrijd is, er dan op zaterdag weer moet worden afgereisd naar de hoofdstad van Overijssel, om dan in elk geval op dinsdag 15 mei wedstrijd vier in de Vijf Meihal te spelen. De eventuele game 5 is dan op donderdag 17 mei en de duels 6 en 7 back-to-back in het weekeinde daarna.

Dat heeft ZZ Leiden allemaal te danken aan een bijzonder derde kwart, nadat het in de eerste helft geen grip kreeg op de ploeg van de aimabele Antwerpenaar Tony Van den Bosch. Aris ging zelfs de rust in met een voorsprong van 34-38. En dat was absoluut niet onverdiend, want de Leeuwarder ploeg speelde gewoon een prima spelletje, waartegen Leiden het heel erg lastig had. Alleen Carrington Love (9 punten) en vooral Worthy de Jong (al bijna een double-double met 14 punten en 9 rebounds) hadden in de eerste helft iets in de melk te brokkelen.

Vooral als Aris terug kroop in een zoneverdediging viel Leiden compleet stil. Dat een tegenstander dat doet is volkomen legitiem en begrijpelijk, want in een man-to-man zijn mannen als De Jong en Love vaak twee stappen te snel. Het is echter een brevet van onvermogen als je niets kunt uitrichten tegen een zone. Ook als het schot niet lekker wil vallen moet je een antwoord hebben op een dergelijke statische verdediging. Maar ZZ Leiden had dat niet en kreeg bovendien onder andere twee driepunters om de oren op het moment dat De Jong met een bom voor een klein gaatje (19-14) had gezorgd.

En toen Aris eenmaal weer op voorsprong stond verzette het zich met hand en tand. Driepunters van Alex Olah en Sergio de Randamie konden de Leidse voorsprong niet terugzetten op het scorebord. Na 30-30 bewezen Stefan Mladenovic en David Michaels ook het kunstje te verstaan en zorgen voor een voorsprong van vier punten bij de rust: 34-38.

‘Oké. Nu gaan we keihard verdedigen en ervoor zorgen dat ze er niet meer door komen.’ Zo ongeveer moet de opdracht van Paul Vervaeck hebben geluid in de kleedkamer van ZZ Leiden, dat heel snel terug was op de speelvloer. En verdedigd werd er! De Friese ploeg kreeg nauwelijks een behoorlijk schot en bleef lang, héééél lang, op die 38 punten staan. Pas met nog slechts 2:27 op de klok maakte Mladenovic uit een vrije worp het eerste punt na rust voor Aris.

En daar bleef het bij. Het werd in dat derde kwart 17-1. Een clubrecord voor Leiden. Dat stond op twee en dateerde van 17 december 2011 uit het tweede kwart van een wedstrijd tegen Rotterdam. Cijferkanon Jacob Bergsma weet zelfs te melden dat het een nationaal eredivisierecord is. In één klap, zeg maart dreun, was het opeens 51-39 en kon je voorzichtig van een ‘vorentscheidung’ spreken. Maar je moet met dergelijke conclusies oppassen. Donderdag immers gooide Aris er in de slotfase een 11-0 tegenaan en basketball is bij uitstek de sport voor gekke tussensprints.

Maar Aris kreeg er nu niet te kans voor. ZZ Leiden bleef geconcentreerd spelen en liet Aris niet dichterbij komen dan acht punten. Daardoor zakte de moed in de schoenen bij de dappere Friese ploeg, die hoe dan ook kon terugkijken op een prima serie en met opgeheven hoofd in de bus kon stappen. Daar koop je niets voor, maar toch…

Zorg en Zekerheid Leiden – Aris Leeuwarden 66-55 (16-14, 18-24, 17-1, 15-16)
Scores Leiden: Worthy de Jong 18 (13 rebounds, 4 assists), Clayton Vette 15 (11 rebounds), Carrington Love 13 (5 assists), Sergio de Randamie 10, Mohamed Kherrazi 7 (11 rebounds) en Alex Olah 3. Topscorers Aris: David Michaels 13 en Emile Blackman 12. Jeroen van der List 9 rebounds.

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong scoorde in de eerste helft al bijna eewn double-double.