Aan de hand van de uitblinkende Maarten Bouwknecht heeft ZZ Leiden in Groningen een ruime zege geboekt op rivaal Donar: 63-92.
De Groningers zagen het na vier zeges op rij wel zitten tegen Leiden, maar juist tegen de club waarmee hij debuteerde in de eredivisie kwam Bouwknecht tot zijn beste wedstrijd van het seizoen. De geboren Groninger kon tegen Donar letterlijk niet missen. Al zijn schotpogingen, vanuit het veld en vanaf de vrijeworplijn, troffen doel.
Zo kwam Bouwknecht tot 26 punten, de hoogste score die de guard voor Leiden liet noteren, sinds hij in de zomer overkwam van het Engelse Worchester.
Het was ook Bouwknecht, wissel voor de startende Marijn Ververs, die ZZ aan het einde van het eerste kwart op voorsprong schoot met de eerste van zijn vijf driepunters. Om de tweede periode ook maar meteen te beginnen met zo’n treffer van lange afstand. Dat leek de Leidenaars voor het eerst vertrouwen te geven in een goede afloop.
Na rust (32-39) ging het snel toen Leiden ook Asbjørn Midtgaard meer te doen gaf onder het bord. Ververs gooide er een prachtig hoekschot uit voor 37-50, waarna Donar zich nog een keer terug knokte tot op zes punten. Worthy de Jong en Midtgaard antwoordden en toen was daar weer Bouwknecht van veraf. Het verschil was twaalf en de Groningers waren geknakt.
Om er zeker van te zijn dat dat zo bleef, tekende Bouwknecht voor 13 punten, de helft van zijn totaal, in het slotkwart. Nog een keer voor de kerst komt ZZ Leiden in actie; woensdag tegen Aris Leeuwarden. Op 2 januari hervat Leiden het seizoen in Den Haag.
Topscorers ZZ Leiden: Bouwknecht 26, Midtgaard 20, Tubutis 11, Dunn 10.
(Archieffoto Jan van der Lubbe)