De basketballers van Zorg en Zekerheide Leiden zijn de lang uitgestelde competitie begonnen met een daverende verrassing, een 98-67 overwinning op Donar. De Groningse ploeg wordt algemeen gezien als de grote favoriet en leek dat vorige week te bevestigen in de vooruit gespeelde wedstrijd tegen landskampioen Landstede, die werd gewonnen met 82-55. Die oorwassing voor de Zwollenaren werd zaterdag overtroffen in de Vijf Meihal, waar het extra jammer was dat er geen publiek bij mocht zijn. Want wat zou het een feest zijn geweest na de grootste overwinning op Donar uit de geschiedenis, want 31 punten verschil is een record. Het was ooit een keer 30 in de vijfde play-offwedstrijd in 2016.

De volgers van de Leidse ploeg zullen diep in het geheugen moeten graven om een wedstrijd van ZZ op te diepen, waarin zó goed werd gespeeld. Niet alleen 98 punten maken tegen Donar is een prestatie van formaat, de manier waarop de ploeg uit het hoge noorden op 67 punten werd gehouden verdiende een tien met een griffel.

Het was goed zichtbaar dat de technische staf van ZZ Leiden zijn huiswerk voortreffelijk had gedaan. Verdedigend werden er nauwelijks fouten gemaakt en aanvallend wist Donar zich geen raad met de speelwijze, waarbij vrijwel voortdurend drie ‘kleine’ mannen in het veld stonden. Twee daarvan  zorgden voor voortdurende dreiging. Dat kon omdat de lijnen uitstekend werden uitgezet door Marijn Ververs, die waar nodig hulp kreeg van Giddy Potts.

Ververs was zó sterk aan de bal dat hij zijn Amerikaanse tegenstrever Jarred Jackson de loef afstak,  aantoonde dat hij flinke stappen heeft gemaakt en terecht als spelverdeler aan de wedstrijd mocht beginnen. Je zou de neiging krijgen hem als ‘Man of the Match’ neer te zetten, maar dan zou je ALLE andere spelers te kort doen. Coach Geert Hammink gebruikte slechts zeven man en stuk voor stuk hadden ze grote waarde. Vijf scoorden er in de dubbele cijfers met Emmanuel Nzekwesi (25 en 11 rebounds) als primus inter pares.

Ververs en Potts waren de enigen die onder de tien bleven. De waarde van Ververs is al genoemd en ook Potts droeg een aardig steentje bij. Hij liep jammerlijk vrij vroeg tegen drie persoonlijk fouten op, maar deelde zeven assists uit. Nzekwesi werkte zijn schoten (waarbij 2/2 driepunters) af tegen dik 73 procent, Luuk van Bree gooide liefst vijf van zijn zes driepunters binnen en Carrington Love deed dat na de rust vier keer.

Michael Finke is van het slag ‘ruwe bolster, blanke pit’. Een harde werker dus, die je steeds in de gaten moet houden. Tot slot Worthy de Jong. Voortdurend een plaag voor Donar, dat zeven fouten op hem maakte en hem vier schoten zag blokken, waarvan de een nog mooier en hoger was dat de ander.

Opvallend was dat ZZ Leiden eigenlijk nooit een periode kende, waarin het wat minder liep. In de eerste helft, waarin beide ploegen aan elkaar waren gewaagd, werd wel een paar keer een kleine voorsprong verspeeld, maar dat gold ook voor Donar. De tweede helft was geheel voor de thuisploeg, die opende met zes punten op rij en daarmee het verschil bij de rust (38-35) ophoogde naar negen punten: 44-35. Vanaf dat moment was het een en al Leiden dat de klok sloeg.

Donar zag steeds meer sterretjes en kon Leiden nauwelijks bijbenen. Aan het einde van het derde kwart was het 63-53, nog geen verschil dat hopeloos is. Vorige week tegen Zwolle kwam de ploeg ook in het vierde kwart helemaal los, dus waarom zou dat nu niet kunnen?

Nou, simpel: ZZ Leiden wenste dat gewoon niet te faciliteren. Uitstekend verdedigend werd Donar bij de Leidse basket weggehouden. In de eerste vijf minuten voegde de Groningse ploeg slechts twee (!) puntjes toe aan het totaal. ZZ Leiden maakte er in dezelfde periode 21 met driepunters van Ververs, Nzekwesi, Finke en Love (2).

Het was natuurlijk de knock-out, maar ZZ wenste geen gas terug te nemen. Hammink keek toe met de armen over elkaar of de handen in de broekzakken. Natuurlijk weet hij dat één zwaluw geen zomer maakt, maar als je op deze manier ‘zwaluw’ Donar een kopje kleiner maakt, dan kun je met vertrouwen toewerken naar de volgende klus, aanstaande woensdag al tegen BA Limburg.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 98-67 (19-18, 19-17, 25-18 en 35-14).
Leiden: Emmanuel Nzekwesi 25 (11 rebounds, 4 steals), Luuk van Bree 19 (5 op 6 driepunters), Michael Finke 15, Carrington Love 14 (4 driepunters, 5 assists), Worthy de Jong 13 (6 rebounds, 4 blocks), Marijn Ververs 7 (6 rebounds, 5 assists) en Giddy Potts 5 (7 assists).
Groningen: Davonte Lacy 18, Henry Caruso 12 en Jarred Jackson 12.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Marijn Ververs overtuigde als startende spelverdeler tegen Donar.