Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers Zwolle moeten donderdag nog een keer aan de bak om te bepalen, wie er in de finale gaan spelen tegen de winnaar van Donar Groningen-Heroes Den Bosch, want ook daar is de stand 1-1. In Zwolle werd het 90-85 in een heerlijke wedstrijd met een bloedstollende slotfase. Landstede was met een voorsprong van zeven punten aan het laatste kwart begonnen, maar ZZ Leiden vocht zich knap terug en kwam door een dunk van Emmanuel Nzekwesi vier minuten voor tijd weer op een voorsprong.

Vanaf die 78-79 was het anybody’s game. Met scores om en om ging het naar 86-85 en ook daarna was er nog steeds een kans voor ZZ Leiden, zelfs nadat Worthy de Jong op 88-85 balverlies leed. Fouten maken om de klok te stoppen en de bal terug te krijgen was noodzaak. Landstede hielp ZZ Leiden een beetje toen Nigel van Oostrum twee vrije worpen onbenut liet. Maar Locke pakte namens de thuisploeg de rebound en even later moest Nzekwesi een fout maken op Noah Dahlman. Hij faalde niet vanaf de lijn: 90-85.

Zorg en Zekerheid moest het in Zwolle stellen zonder de zieke Nick King en dat beperkte natuurlijk de wisselmogelijkheden voor coach Geert Hammink. Gelukkig was Giddy Potts hersteld van zijn pijnlijke stuitblessure, maar met een rotatie van zeven man is het natuurlijk uitkijken voor foutenlast. Dat ging goed, want pas heel laat in de wedstrijd kregen Nzekwesi en De Jong hun vierde kruisje achter de naam.

Van meet af aan was het een strijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Het grootste verschil was uiteindelijk een keer tien punten op 67-57 en liefst veertien keer wisselde de voorsprong van eigenaar. ZZ Leiden opende wat beter en pakte een voorsprong (de grootste in de wedstrijd zou later blijken) van 8-15. Maar er was snel weer evenwicht en het eerste kwart eindigde dan ook bij 23-24.

In het tweede kwart was het eerste gewin voor Landstede, 29-24, maar ook dat bleek kattengespin, want een paar vrije worpen en een score van Nzekwesi later was het alweer gelijk op 29-29. Toch was het de thuisploeg die met een voorsprong naar de kleedkamer ging: 46-42. Opvallend was dat de Leidse productie vooral van de kleine mannen kwam: LaChance 12 en Potts 11. De grote mannen stonden bijna droog.

Dat leek een wapen te kunnen zijn voor de tweede helft, want in de eerste wedstrijd was al aangetoond dat met name Nzekwesi kan heersen onder de borden. De MVP van het reguliere seizoen in de DBL liet zich na rust daar meer zien, maar veel hulp was er niet, omdat King ontbrak en de andere dubbele meter, Michael Finke, sowieso geen man is voor de harde strijd onder de ring.

Maar… nooit zeuren over wie er niet bij zijn en spelen met degenen die er wél zijn. En ZZ Leiden deed dat prima. Onder de bezielende leiding van Worthy de Jong bleef de Leidse ploeg in de buurt van Zwolle. De zeven punten verschil aan het einde van het derde kwart waren nog lang niet fataal.

In het laatste kwart stelde ZZ Leiden orde op zaken en werkte dat verschil met verve weg en nam zelfs bij 78-79 weer een voorsprong via een dunk van Nzekwesi. Natuurlijk vluchtte Herman van den Belt, de coach van Landstede, onmiddellijk in een time-out, maar de score bleef op een jojo lijken en het bleef, zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen, een ‘one possession game’, één score kon de zaak weer op zijn kop zetten.

Maar ZZ Leiden kon de kers niet op de taart zetten. Balverlies van ZZ en een aanvallende rebound van Landstede zorgden voor de beslissing: 90-85. Donderdag zal het moeten gebeuren. In de Vijf Meihal, waar normaal gesproken het dak vanaf zou gaan. Finale of op vakantie. Zo simpel ligt het en gezien de gelijkwaardigheid van de twee ploegen mag u het zeggen…

Landstede Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden 90-85 (23-24, 23-18, 22-19 en 22-24).
Scores Leiden: Giddy Potts 20 (4 driepunters, 5 rebounds), Riley LaChance 16 (4 assists), Worthy de Jong 15 (6 rebounds, 4 assists, 7 turnovers), Emmanuel Nzekwesi 14 (8 rebounds), Luuk van Bree 9, Marijn Ververs 8 en Michael Finke 3.
Topscorers Zwolle: Yasin Joseph 23, Noah Dahlman 20, Jhonathan Dunn 18 en Jozo Rados 12.

Tekst: Jan van der Nat
Op de archieffoto van Jan van der Lubbe: Giddy Potts was met 20 punten de Leidse topscorer in Zwolle.