Donar Groningen uit of thuis maakt in de recente geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden een flink verschil. Maar anders dan je zou verwachten. Vorig seizoen verloor ZZ Leiden vier keer in de Vijf Meihal van de aartsrivaal uit het hoge noorden. Dit seizoen was het bij de eerste de berste gelegenheid weer raak. Of, liever gezegd: mis. ZZ verloor zaterdag met 72-80 en daar viel niets op af te dingen. Gewoon op waarde geklopt.

En dan te bedenken dat Donar het in de goed gevulde Vijf Meihal moest stellen zonder Amerikaan Matt Williams, spelverdeler international Leon Williams en ‘Mister Donar’ Jason Dourisseau. Tel daarbij op de geruchten dat de matige Amerikanen Freeman en McCarthy op de nominatie staan om vervangen te worden en het vermoeden dat het vaker zal gebeuren dat de punten naar Groningen gaan, lijkt gerechtvaardigd.

ZZ Leiden heeft zich per 1 december weliswaar versterkt met de Keniaan Nuni Omot, maar of dat voldoende is om de grote rivaal te weerstaan is de vraag. Bovendien zal Josh Cunningham tegen die tijd Leiden als ‘voormalige woonplaats’ op zijn cv hebben bijgeschreven.

De terechte nederlaag impliceert echter niet dat ZZ Leiden-Donar geen leuke wedstrijd was. De twee ploegen gaven elkaar nauwelijks iets toe en beslissing viel pas drie minuten voor het einde, toen het gaatje vijf punten werd in het voordeel van Donar. De aanstichter daarvan was uitgerekend ex-ZZ’er Carrington Love. Hij deed dat met zijn vijfde driepunter op vijf pogingen. Dat hij dat kon was de fans van ZZ Leiden natuurlijk niet onbekend…

Het begin was duidelijk voor de ploeg uit Groningen. Bij 4-10 lag niet alleen de eerste driepunter van Love al binnen, maar ook nog eens vijf punten van Thomas Koenis, een andere speler met een Leids verleden. Het was het begin van een uiterst matig kwart van ZZ Leiden. Er zat geen lijn in de aanvallen en verdedigend was het ook al niet top. 19-29 was dan ook een terechte tussenstand na de eerste tien minuten.

Het tweede kwart gaf een heel ander Leiden te zien. De verdediging was een heel stuk beter en er werd gevochten voor de bal. Met een mooie rol van Sergio de Randamie, die in het eerste kwart al twee driepunters had gemaakt, werd de achterstand binnen vier minuten weggewerkt en was het na een score van Jarvis Williams gelijk: 34-34.ZZ Leiden en Donar gingen daarna zij aan zijn richting de rust, die ook met een gelijk stand kwam: 43-43.

In het derde kwart werden de eerste scheurtjes bij Leiden zichtbaar. Weliswaar kon de kleine achterstand een paar keer worden weggewerkt, maar meer liet Groningen niet toe. De ploeg van coach Eric Braal speelde slimmer en effectiever. Dat laatste werd in de eindcijfers heel duidelijk: effectiviteit als ploeg 107 tegen 77, een groot verschil.

De Leidse fans hielden hoop tot drie minuten voor tijd. Toen schoten Love en Hammink Donar naar 67-74 en was alleen forceren nog een optie. Tegen een klasseploeg als Donar gaat dat dan meestal niet goed. Tayler Persons en Worthy de Jong, die voor de wedstrijd werd gehuldigd voor 5.000 punten voor ZZ Leiden in zijn loopbaan, gooiden er nog een bal in, maar het pleit was toen al beslecht: 72-80.

Zorg en Zekerheid Leiden-Donar Groningen 72-80 (19-29, 24-14, 17-21 en 12-16).
Scores Leiden: Jarvis Williams 22, Worthy de Jong 14, Braxton Huggins 12, Tyler Person 11 (8 assists), Sergio de Randamie 11 (5 assists). Topscorers Groningen: Carrington Love 19, Donte Thomas 15 en Shane Hammink 15.

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong scoorde in de voorlaatste wedstrijd van vorig seizoen tegen Donar zijn 5000ste punt. Zaterdag kreeg hij een bal, die hem daar altijd aan zal herinneren.