De mannen van ZVL-1886 Tetteroo stonden na het eerste dubbelweekeinde met lege handen. Zaterdag werd thuis verloren van UZSC (5-14) en zondag was ZPC Amersfoort in de uitwedstrijd met 9-6 te sterk voor de ploeg van Niels Joor, die daardoor nog op de eerste zege van deze competitie wacht.

In de wedstrijd van zaterdag in De Zijl liet ZVL-1886 in de openingsfase heel aardige dingen zien en was het tegen het sterke UZSC, de Utrechtse ploeg die vier keer kampioen werd in de laatste vijf seizoenen. Met twee benutte vijf-meterworpen (David Spijker en Jasper Haasnoot) en tussendoor een knap afstandsschot van Spijker hiel de thuisploeg gelijke trede met UZSC: 3-3.

ZVL hield het goede aanvalsspel echter niet vol. De verdediging van de Utrechters hield de Leidse schutter op afstand en de schoten, die er doorheen kwamen waren niet verontrustend voor Westerveld en later Buitenhuis in het Utrechtse doel. ZVL zou zelfs twintig minuten droog staan en pas weer vier minuten voor het einde scoren via Lars van Nobelen.

Intussen stond UZSC al op twaalf, onder andere door vrijwel van elke man-meer-situatie te profiteren. De laatste Leidse treffer van Claudio Brancatello zorgde voor de eindstand van 5-14.

ZVL-1886 Tetteroo – UZSC 5-14 (3-3, 0-4, 0-3 en 2-4).
Doelpunten ZVL: David Spijker 2, Jasper Haasnoot 1, Lars van Nobelen 1 en Claudio Brancatello 1.

Zondag was het een ander verhaal. Het was dit keer een heel spannende wedstrijd, waarin ZVL-1886 tot één minuut voor het einde  een kans had om minimaal een punt mee te nemen naar huis. Stan van Ruiten zorgde voor 7-6, maar dat was tevens het laatste doelpunt in de wedstrijd voor de Leidse ploeg. Amersfoort scoorde nog wél twee keer in de laatste minuut via Keuning, waardoor de eindstand 9-6 werd.

Drie kwarten lang ging het vrijwel gelijk op. 3-2 in het eerste deel en 3-3 in de acht minuten erna. In die tweede periode scoorde eerst Amersfoort drie keer op rij en was het daarna de beurt aan ZVL met drie treffers. Nadat er in de derde periode maar één doelpunt viel, voor de thuisclub, zorgde Van Ruiten met zijn 7-6 voor een spannende slotfase. Een gelijkspel of zelfs meer zat er echter niet meer in voor ZVL.

ZPC Amersfoort – ZVL-1886 9-6 (3-2, 3-3 1-0 en 2-1).
Doelpunten ZVL: Jasper Haasnoot 2, Claudio Brancatello 2, Nick van der Plas en Stan van Ruiten.

VROUWEN

Voor de vrouwen van ZVL-1886 was het eigenlijk niet de vraag óf de wedstrijd tegen SWOL 1894 gewonnen zou worden, maar welk verschil er aan het einde van de wedstrijd in Zwolle op het scorebord zou staan. SWOL had de eerste vijf wedstrijden verloren en had een doelsaldo van -70. Aan het gemiddelde van dat saldo zou ZVL niet toekomen. De overwinning kwam na een prima eerste periode geen moment echt in gevaar, maar SWOL kon met de 9-14 eindstand eigen best tevreden zijn. ZVL hield er – op weg naar de play-offs – drie punten aan over.

Na twee doelpunten van Laura Roels (0-1 en 1-2) stoomde de Leidse ploeg door naar 1-6 na de eerste acht minuten. Dat leek de opmaat van een hoge score, zoals andere ploegen al hadden neergezet tegen de Zwollenaren. Maar dat liep anders, omdat SWOL prima begon aan het tweede kwart en de achterstand terugbracht toto 4-6. Laura Roels met haar derde treffer en Lizzy Terpstra zorgden er echter voor dat de marge halverwege op vier stond: 4-8.

In de tweede helft toonde SWOL aan om geen zin te hebben in weer een grote nederlaag en bleef netjes in de buurt van ZVL-1886 met steeds een verschil van twee of drie. In de slotfase bleek de ploeg van Iefke van Belkum nog wat lucht over te hebben voor een wat ruimere marge.

SWOL-1894 – ZVL-1886 Tetteroo 9-14 (1-6, 3-2, 3-2 en 2-4).
Doelpunten ZVL: Laura Roels 3, Lizzy Terpstra 3, Sterre Bijkerk 2, Malissa van Rijn 2, Nikki Meijer 1, Isis Keijzer 1, Mathilde Voorvelt 1 en Renée de Kleer 1.

Op de foto van Ruud Wormgoor: Stan van Ruiten