De eerste kennismaking met de tweede ronde van de FIBA Europe Cup is Zorg en Zekerheid Leiden slecht bekomen.

De Leidse ploeg, die het in de eerste ronde zo verrassend goed deed, werd in het Deense Aarhus volledig aan flarden geschoten in het vierde kwart. Bakken Bears, dat de andere drie kwarten met een kleine marge won, zette daarmee een bijna vernederende uitslag neer.

,,Het is maar hoe je het bekijkt’’, zei coach Rolf Franke. ,,De eindstand is inderdaad een tegenvaller. Maar we hebben ook dichtbij gestaan. Om gelijk op te gaan, mochten we geen steken laten vallen. Dat deden we wel en dat werd gelijk afgestraft.’’

In de interlandperiode die ZZ eventjes vrijaf gaf na een hectische periode, werkte het team van Franke vooral aan zichzelf. Ongetwijfeld is er hard en nuttig gewerkt in die tijd, maar het resultaat van die arbeid was nog niet altijd zichtbaar. In de competitiewedstrijd tegen Aris in Leeuwarden liep het vooral defensief ook nog niet helemaal soepel. Leiden miste zaterdag nog wel Maurice Watson Jr., die nog last had van een enkelblessure. Tegen Bakken Bears was de spelverdeler wel weer van de partij, al kon hij niet zijn stempel op de wedstrijd drukken zoals in de latere fase van de eerste ronde in de Europe Cup.

Leiden oogde woensdag juist minder scherp dan ten tijde van die eerste ronde van het Europese avontuur. Een van de statistieken die in het basketbal worden bijgehouden, is punten uit balverlies van de tegenstander. Bij Bakken Bears stonden er na afloop 40 punten op het formulier, gescoord na balverlies van ZZ, dat de tegenstander 24 maal de bal ’schonk’.

Dat fenomeen manifesteerde zich in de eerste helft al, maar toen deden de bezoekers nog genoeg goede dingen om dat iets te verbloemen. ZZ leidde nooit voor rust, al kwam het een paar keer heel dichtbij. De Denen sloten de eerste helft echter af met een 6-0 run, en daarmee was het eerste gat een feit: 45-35. Dat was jammer, want op zich liet Leiden zien dat het ook in deze ronde mee kan komen. Meer nog dan in de eerste zes wedstrijden worden fouten een team echter snel fataal.

De voortekenen van een oorwassing waren evenwel nog niet zichtbaar. Ondanks de aanhoudende slordigheden kwamen de Leidenaars zelfs nog terug tot op twee punten achterstand (49-47 na vrije worpen van Worthy de Jong). ,,We hadden ook nog de bal, maar gooiden hem weer over de zijlijn’’, zei Franke. ,,Dat kan niet in dit soort wedstrijden. Dan moet alles kloppen. Het is ook een fragiele balans. Je moet behoudend spelen, maar niet te behoudend, anders scoor je niet.’’ Bij 71-56 leek Leiden al in last, al kon niemand bevroeden dat de Denen nog een extra versnelling hadden. ,,We kwamen te snel weer op grotere achterstand’’, vond de coach. ,,Even was er geen teamspel meer. En dan vliegen die ballen er ook in.’’

Was Bakken Bears nou zo goed? In ieder geval schoot de Deense kampioen het netje bijna van de basket. En waar ZZ periodes had dat het stokte, daar denderde de thuisclub vol door, wellicht ook om te zorgen dat het doelsaldo in Deens voordeel is mochten beide teams gelijk eindigen. ,,Het is nog te vroeg om daaraan te denken. Zij deden het vorig jaar goed in deze competitie’’, zei Franke. ,,Wij deden vandaag ook een heleboel goed. Daarom spelen we ook op dit niveau.’’ Leiden weet nu in ieder geval wat het wel en niet moet doen om het Saratov en Kataja, de andere poulegenoten, lastig te maken.

Bakken Bears – ZZ Leiden 111-71 (27-22, 18-13, 26-21 en 40-15).
Scores Leiden: Darius Thompson 24 (10 rebounds), Worthy de Jong 17, Kenneth Simms 11, Mohamed Kherrazi 7 (9 rebounds), Clayton Vette 6 (8 rebounds), Maurice Watson 3 (8 turnovers) en Marijn Ververs 3. Topscorers Bakken Bears: Tobin Corberry 22 en Hayden Dalton 14.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Bakken Bears: Darius Thompson was in Aarhus topscorer namens ZZ Leiden.