Tot bijna halfweg het vierde kwart was het derde pouleduel van Zorg en Zekerheid Leiden tegen het Duitse s.Oliver Würzburg een wedstrijd die beide kanten op kon. Maar in de laatste zes minuten draaide de wind en blies nog maar één kant uit: die van Würzburg. Daardoor kwam er toch nog een wat geflatteerd verschil van tien punten in het nadeel van Leiden op het scorebord van de Vijf Meihal te staan: 65-75.

Voor wie de verhoudingen binnen het Europese clubbasketbal een beetje kent is dat een normale uitslag, zeker gezien het feit dat de Leidse ploeg de klus moest klaren met zes man door blessures en omdat een aantal het vereiste niveau (nog) niet aantikken.

Maar jammer was het natuurlijk. Niet in de laatste plaats voor de trouwe fans, die zoals gebruikelijk de hal op zijn grondvesten lieten trillen en gelukkig met wat meer waren dan bij de eerdere Europese opvoeringen dit seizoen.

De smalle selectie had tot nu toe stand gehouden. Zowel in Europa als in de nationale competitie werd alles gewonnen. So far, so good. Maar hoe langer je ongeslagen blijft, hoe dichterbij de eerste nederlaag komt. En die was er dus nu.

Het is absoluut geen schande om van een ploeg uit de Bundesliga te verliezen, ook al is Würzburg op dit moment geen hoogvlieger. Alle ploegen in de hoogste Duitse afdeling zijn echter zeker van het niveau van de Nederlandse top. En coach Denis Wucherer speelde dan weliswaar ook met een kern van zes man, zijn bank was duidelijk beter bezet, waardoor de belangrijkste spelers meer rust konden krijgen, dan die van ZZ Leiden.

De start van Leiden was uitstekend. De verdediging stond als een huis en de Duitse ploeg zocht wanhopig naar het afstandsschot. Het werd daardoor zó maar 21-12 in het eerste kwart met heerlijke acties van Darius Thompson, driepunters van Worthy de Jong en Clayton Vette en een wereldassist van Maurice Watson op de dunkende Mohamed Kherrazi.

In het tweede kwart startte Leiden stroef, maar hield de voorsprong vast tot aan de rust (30-25). Dat was even niet het geval in de derde periode. Halverwege werd het 34-35 via Gabe Olaseni. Maar Würzburg had niet lang plezier van de voorsprong. Maurice Watson draaide de gashandel verder open en in no time ging Leiden weer aan de leiding. Einde derde kwart was het 47-43.

De eerste scheurtjes bij Leiden kwamen aan het licht, maar onder leiding van duo Watson/Thompson weigerde ZZ Leiden te capituleren. Würzburg leek echter de leeuw, die geduldig wachtte tot zijn prooi niet meer kan. Dat moment kwam in de vierde en vijfde minuut van het slotkwart. Als een stoomwals maakte de Duitse ploeg veertien punten op rij en was het bij 57-70 over en uit.

Natuurlijk werd er nog gevochten voor een zo klein mogelijk verschil dat voor de rangschikking van belang kan zijn, maar de dapper strijdende manschappen van Franke hadden hun meerdere in Europa gevonden. Volgende week woensdag de thuiswedstrijd tegen het Turkse Sakarya BSB, een cruciaal duel in de strijd om Europees overwinteren.

Zorg en Zekerheid Leiden – s.Oliver Würzburg 65-75 (21-12, 9-13, 17-18 en 18-32)
Scores Leiden: Darius Thompson 24, Maurice Watson 15 (7 rebounds en 7 assists), Worthy de Jong 10 (5 assists), Mohamed Kherrazi 8 (11 rebounds), Clayton Vette 7 (6 rebounds) en Kenneth Simms 1 (7 rebounds). Topscorers Würzburg: Cameron Wells 20 en Perry Ellis 12.

Op de foto van Marja van Tilburg: Maurice Watson jr. was de defensie van Würzburg regelmatig te snel af.