Worthy de Jong, dé sterkhouder van Zorg en Zekerheid Leiden, speelt dit seizoen meer dan ooit in dienst van de ploeg. Zaterdag moest hij op die ‘regel’ een uitzondering maken, omdat – met uitzondering van spelverdeler Marijn Ververs – het team niet draaide in de cruciale wedstrijd tegen Heroes Den Bosch. Maar De Jongs 22 punten (zijn hoogste score dit seizoen) in combinatie met zes steals en vier assists, waren niet voldoende om de wedstrijd te winnen en de eerste plek in de reguliere competitie vast te leggen.

Die eerste plaats is nog niet buiten bereik van de ploeg van Geert Hammink, maar dan moet donderdag de slotwedstrijd van de Elite A tegen Landstede Hammers in Zwolle wél worden gewonnen. Gebeurt dat niet dan gaat zeer waarschijnlijk Den Bosch (midweeks thuis tegen Den Helder Suns) als nummer één aan het naseizoen beginnen en heeft die ploeg, die als enige tot nu toe drie keer van ZZ Leiden won, het maximale thuisvoordeel in de playoffs.

Bij verlies in Zwolle wordt Leiden dus tweede. De vraag is of dat erg ongunstig zou zijn, want dan zou Donar normaal gesproken de tegenstander worden in de halve finale. Leiden won dit seizoen drie keer van de Groningse ploeg en gaf de grote rivaal twee keer een enorm pak slaag. De laatste keer leidde dat zelfs tot ontslag van coach Ivan Rudez. Maar het zijn dan natuurlijk wél de playoffs en zoals bekend bieden resultaten uit het verleden dan geen enkele garantie meer.

Terug naar zaterdag toen ZZ Leiden de eerste van twee kansen op plek één om zeep hielp. Dat lag vooral aan de ploeg zelf, want Heroes Den Bosch was niet echt heel veel beter. Waar wél een verschil zichtbaar was, was onder de borden. Daar heeft Den Bosch gewoon meer power. ZZ Leiden komt daar in vrijwel alle wedstrijden een stukje te kort. Emmanuel Nzekwesi moet daar in zijn eentje bijna al het werk opknappen. Michael Finke is wel lang, maar is vooral een schutter die het geweld in de rebound uit de weg gaat en bovendien ontbrak in dit duel als alternatief Nick King door rugklachten.

Het gebrek aan power onder de borden wordt door Leiden vaak gecompenseerd met veel driepunters tegen een hoog percentage. Maar dat lukte tegen Den Bosch niet. De kansen waren er absoluut, maar er vielen er slechts 9 op 32, een schamele 28.1 procent. Dat werd door Den Bosch overtroffen met 8 op 20.

Het eerste gewin was duidelijk voor Den Bosch, vooral omdat Leiden geen antwoord had op Thomas van der Mars, die tien van de eerste twaalf punten voor zijn ploeg maakte. Een Leidse time-out bood deels een oplossing. Den Bosch had daarna moeite met de afwisselende man-to-man en zoneverdediging van Leiden, dat vervolgens gelijke tred hield. Sterker nog: na een score van De Jong werd het zelfs 31-32 en was het een echte wedstrijd. Tot een voorsprong kwam het in de eerste helft echter niet. Bij rust was het 43-47.

In de kleedkamer kwam de ploeg tot het besef dat er niet verloren hoefde te worden en startte de tweede helft uitstekend. De wedstrijd kantelde door driepunters van Giddy Potts, Michael Finke, Worthy de Jong en een score met bonus van de laatste. Opeens stond er een positief verschil van zes punten op het scorebord: 55-49. Dat verschil had wel tien plus kunnen en eigenlijk moeten zijn als Leiden nog wat beter had geprofiteerd van de zwakke fase van Den Bosch, dat even de weg kwijt was.

De Brabantse ploeg had echter het lek snel boven en heroverde met twee driepunters van Jonathon Williams en een score van Demario Mayfield de voorsprong, die aan het einde van het derde kwart drie punten bedroeg: 60-63. ZZ Leiden was nog niet geklopt, maar deed zichzelf in het vierde kwart de das om door de aanvallen te traag uit te voeren, waardoor Den Bosch zich steeds kon hergroeperen. Aanvallend dreef Den Bosch op Williams en Mayfield.

Alle Leidse scores werden beantwoord en de noodzakelijk stops bleven uit. Halverwege de laatste periode werd duidelijk hoe het zou aflopen. Met een driepunter bepaalde Mayfield het verschil op tien (68-78) en was het duidelijk dat het voor ZZ Leiden niet meer zou gaan lukken. Met de klok op 9.2 seconden, die normaal bij een stand van 76-86 worden uitgedribbeld, nam Hammink nog een time-out. Kennelijk om een ingestudeerde aanval te spelen. Dat leverde nog een fraaie aanval op met een slotscore van Worthy de Jong. Ere wie ere toekomt.

Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes De Bosch 78-86 (21-27, 22-20, 17-16 en 18-23).
Scores Leiden: Worthy de Jong 22, Emmanuel Nzekwesi 16 (7 rebounds), Riley LaChance 15, Marijn Ververs 10 (6 rebounds), Michael Finke 9, Giddy Potts 3 en Luuk van Bree 3.
Topscorers Den Bosch: Jonathon Williams 26, Thomas van der Mars 16 en Demario Mayfield 14.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Worthy de Jong wiens ‘season high’ 22 punten niet voldoende waren voor de winst.