Er zijn de afgelopen dertien jaar en in ook in de vorige eeuw veel wedstrijden in de Vijf Meihal gespeeld, die een eervolle vermelding verdienen in de geschiedenisboeken van het Leidse basketbal. De spectaculaire overwinning (89-83) van Zorg en Zekerheid Leiden op de Russische topploeg Enisey Krasnoyarsk woensdag in de tweede poulefase van FIBA Europe Cup hoort daar zeker bij. Winnen van een dergelijke tegenstander is een prestatie die klinkt als een klok en waarvan met verbazing kennis zal zijn genomen in het Europese clubbasketbal.

Enisey Krasnoyarsk is de huidige nummer vijf in de VTB United League, een van de sterkste competities in Europa met absolute topploegen als Khimki Moskou, CSKA Moskou en Zenit St. Petersburg, die alle drie in de Euroleague, de beste Europese competitie, spelen. Tegen zo’n team moest ZZ Leiden – met alle respect toch een kleintje op Europees vlak – het opnemen. Dat leek een kansloze missie. Een beperkte nederlaag zou al een resultaat zijn, waarbij je met opgeheven hoofd de eigen zaal zou kunnen verlaten.

Maar hoe anders pakte het uit. De ploeg van Rolf Franke won zeer verdiend en doet in theorie nog gewoon mee in de strijd om plaatsing voor de knock-out fase van de Europe League. In theorie, want er wachten nog twee loodzware uitwedstrijden in het Turkse Izmir tegen Karsiyaka en in Krasnoyarsk, diep in Siberië, de return tegen dit Enisey in een omgeving, waar nu de temperatuur al is gedaald tot dik veertig graden onder nul… Tussendoor is dan nog een thuiswedstrijd met wellicht kansen tegen Bahcesehir College uit Istanboel.

Zeg nooit nooit, maar normaal gesproken moet ZZ Leiden na deze groepsfase afscheid nemen van het Europese basketbal. Als dat zo is dan staat in elk geval deze stuntoverwinning in de boeken. De thuisblijvers, die geen 15 euro over hadden om een top-basketbalploeg aan het werk te zien, kregen weer eens ongelijk en je vraagt je af wanneer ze het nu eens leren…

Van meet af aan toonde Zorg en Zekerheid Leiden dat het niet van plan was zich door Krasnoyarsk te laten imponeren. Als ze dan zo veel beter zijn, laten ze dat dan maar bewijzen, leek het motto, waarmee de ploeg, zonder de geblesseerde Drago Pasalic, het veld instapte om er veertig enerverende minuten later vanaf te stappen.

Leiden schoot onmiddellijk naar 8-0 met onder andere een posterdunk van Worthy de Jong en de eerste driepunter van Braxton Huggins. Dunks en driepunters zouden sleutelwoorden worden in het verdere verloop. De dunks van Nuni Omot en (weer) De Jong waren om in te lijsten en het percentage driepunters kwam uit boven de vijftig: 13 op 25. Tel daarbij ook nog eens slechts één gemiste vrije worp van de zeventien bij op en het verhaal is duidelijk.

Natuurlijk ging er af en toe iets fout, mede door de krappe rotatie van slechts acht man, waar de Russen elf spelers gebruikten. Maar bij die acht zat wél teamcaptain Sergio de Randamie. Normaal zesde man en vervanger om een van de grote mannen (Williams, Pasalic) wat rust te geven. Nu was hij starter en speelde een dijk van een wedstrijd. Heel verstandig vroeg hij zelf een paar keer om een wissel, wanneer het ‘oude lijf’ (35) even protesteerde.

Dat bijtanken leverde resultaat op. In belangrijke fases stond hij er. Zo pakte hij twee cruciale aanvallende rebounds na noodschoten onder druk van de schotklok. Met acht rebounds in 25 minuten was hij bij Leiden de speler met de meeste terugkaatsers. Zijn door de uitzinnige fans gescandeerde naam was dan ook een terecht eerbetoon.

Was de openingsfase verrassend, het keerpunt leek al snel te komen, toen Krasnoyarsk tegen het einde van het eerste kwart de verdedigende touwtjes wat aantrok en een 0-11 run plaatste, die leidde tot 18-23 aan het einde van het eerste kwart. Maar ZZ Leiden kwam sterk terug en heroverde de voorsprong via driepunters van Braxton Huggins en Marijn Ververs: 31-27. Vanaf dat moment heeft de thuisploeg niet meer achter gestaan. Het gaatje werd een gat van rond de tien punten en maximaal zelfs dertien (67-54) na maar weer eens een driepunter, dit keer van Worthy de Jong.

Enisey Krasnoyarsk had eenvoudig weg geen antwoord op het Leidse aanvalsspel. Drazen Anzulovic, de Kroatische coach van de ploeg, erkende dat na afloop. ‘Verdedigend was het niet goed genoeg. We konden ZZ Leiden niet stoppen en dat werkt dan door in je aanval, waar het ook niet echt liep.’ En dat ondanks de aanwezigheid van de uitstekende Amerikaan Dustin Morgan Hogue en de Kroaat Tomislav Zubcic, die in Oklahoma nét de NBA niet haalde.

ZZ Leiden had en hield controle over de wedstrijd, al moest alles uit de kast worden gehaald om de kostbare voorsprong op het scorebord te houden. Een paar keer onnodig balverlies door te snel te willen afronden leverde vlak voor tijd nog een hachelijke moment op. Met nog ruim een minuut te gaan was het verschil opeens nog maar zes punten en zeventig seconden is in een basketbalwedstrijd een zee van tijd. Maar met een grote stunt voor het oprapen liet ZZ Leiden zich niet meer van de wijs brengen.

Zorg en Zekerheid Leiden – Enisey Krasnoyarsk 89-83 (18-23, 23-14, 21-17 en 27-29).
Scores Leiden: Braxton Huggins 21 (5 driepunters), Worthy de Jong 20 (5 rebounds, 6 assists, 5 turnovers), Jarvis Williams 19 (7 rebounds), Tayler Persons 12 (12 assists), Nuni Omot 7 (6 rebounds), Sergio de Randamie 5 (8 rebounds) en Marijn Ververs 5.
Dustin Morgan Hogue 24 (8 rebounds), Davion Berry 17 en Tomislav Zubncic 16 (7 rebounds).

Op de foto van Marja van Tilburg: Sergio de Randamie speelde een belangrijke rol tegen Krasnoyarsk.