Het kostte in de slotfase bloed, zweet en (net geen) tranen. Zorg en Zekerheid sleurde met een fraaie driepunter van Carrington Love de tweede wedstrijd in de halve finale tegen Landstede Zwolle over de meet (78-74) en gaat zaterdag met een 2-0 voorsprong naar de Overijsselse hoofdstad voor wedstrijd nummer 3. Dat is een heel wat fijnere situatie dan vorig seizoen, toen in Zwolle ook de eerste wedstrijd werd gewonnen, maar dat voordeel vervolgens in de Vijf Meihal weer werd verspeeld.

Dat gebeurde dit keer dus niet, al scheelde het bar weinig. Nadat Worthy de Jong op een heerlijke assist van Mohamed Kherrazi en met een bonus voor 69-56 had gezorgd, leek de wedstrijd eigenlijk al binnen. Maar ZZ Leiden zat in foutenlast (De Jong, Love en Kherrazi stonden op vier) en coach Paul Vervaeck moest wel gaan wisselen om zijn belangrijkste spelers in de laatste minuten nog tot zijn beschikking te hebben.

Dat pakte helemaal verkeerd uit. Met onder andere driepunters van Mike Schilder en Olaf Schaftenaar zette Landstede een 0-9 run neer en waren er op 4:22 van het einde van de voorsprong nog maar vier van de dertien punten over. De goed gevulde Vijf Meihal werd er even stil van, maar toen gingen de fans weer letterlijk achter hun helden staan. Love zorgde met een drietje even voor wat lucht, maar lang plezier had ZZ Leiden daarvan niet. Het werd, ondanks drie op vier gemiste vrije worpen door Zwolle, 74-73 met balbezit voor de gasten.

Dat was na een misser van De Jong en balverlies van Kherrazi. De bal werd opgepikt door Noah Dahlman, wiens opa Jeff Kundla (dit voor de liefhebbers) in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw als coach vijf keer kampioen werd met de Minnesota (nu LA) Lakers en vorig jaar op 101-jarige leeftijd overleed. Hij had met nauwelijks een halve minuut op de klok het lot van zijn ploeg en daarmee ook dat van ZZ Leiden in handen. Maar zijn schot was onzuiver. De rebound was voor Love, die twintig seconden liet wegtikken en toen een verwoestende driepunter losliet voor 77-73.

Maar er waren nog altijd elf seconden te spelen en er zijn in het basketball gekkere dingen gebeurd in elf tellen… Zoals het hoort maakte Mohamed Kherrazi een fout om een eventuele driepunter te voorkomen. Dat was zijn vijfde, maar op de klok stonden nog maar 6.2 seconden. Zelf twee keer raak was niet voldoende voor Gregory Jordan. Hij maakte de eerste en miste de tweede. De rebound was voor Alex Olah op wie natuurlijk direct een fout werd gemaakt. Ook hij mocht naar de vrije worplijn. De eerste viel geruisloos, de tweede (opzettelijk?) niet. De rebound was voor Sergio de Randamie, die alleen maar op het eindsignaal hoefde te wachten.

De Randamie speelde overigens een bijzondere wedstrijd. Hij kan schieten, dat is bekend. Maar het kwam er dit seizoen te weinig uit. Donderdag wél. En hoe! Hij knalde er vijf driepunters in en ook nog eens op belangrijke momenten. Bijvoorbeeld in het derde kwart toen Landstede was genaderd tot 45-42. Ook in het tweede kwart zorgde hij twee keer voor wat meer ruimte. Vooral toen was dat nodig, want het ging in het tweede kwart niet echt goed met ZZ Leiden.

Na een uitstekend eerste kwart, waarin werd bijna perfect werd verdedigd en dat door Leiden met een knappe voorspong van 22-13 werd afgesloten, ging het in deel twee mis. Sherron Dorsey Walker en daarna Noah Dahlman brachten de Zwolse ploeg terug in de wedstrijd en bij de rust was het verschil nog maar één puntje. In het voordeel van Leiden, dat wel: 36-35.

Maar het werd dus de wedstrijd die mocht worden verwacht tussen twee teams, die elkaar nauwelijks iets ontlopen. Leiden moest een paar keer buigen, maar weigerde te barsten. De voorsprong bleef, maar er moest hard, keihard worden gewerkt. Echter: wie zaait zal oogsten. En dat deed Leiden, dat gedreven speelde. De ploeg van Vervaeck was de baas in de wedstrijd en toonde dat aan met een steeds ruimer wordende voorsprong. Landstede-coach Herman van den Belt vluchtte twee keer vlak achter elkaar in een time out, maar hij kon het momentum niet breken. De attente Marijn Ververs promoveerde een missetje van Love in het eindsignaal van het derde kwart en zette daarmee de grootste voorsprong in de wedstrijd op het scorebord: 64-49.

In het vierde kwart ging het nog even goed en er leek geen vuiltje aan de lucht. De DJ waagde het zelfs al om de traditionele overwinningsmuziek uit de speakers te laten knallen. Maar dat was wat aan de vroege kant. Leiden was er nog niet en moest, zoals al beschreven, heel diep gaan. Maar het lukte en zaterdag gaan spelers, staf en fans met een lekker gevoel naar Zwolle.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 78-74 (22-13, 14-22, 28-14 en 14-25)
Scores Leiden: Carrington Love 24 (8 assists), Sergio de Randamie 15 (5 driepunters), Clayton Vette 12 (10 rebounds), Mohamed Kherrazi 12 (9 rebounds en 4 assists), Worthy de Jong 10, Martijn Ververs 4 en Alex Olah 1.
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 19, Franko House 12 (9 rebounds), Sherron Dorsey-Walker 12 en Olaf Schaftenaar 11.

Op de (archief)foto van Marja van Tilburg: Sergio de Randamie maakte tegen Zwolle vijf driepunters.