Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat het komende seizoen in met een nieuwe hoofdcoach. De Leidse club bereikte vandaag overeenstemming met Geert Hammink over een contract voor één seizoen.

Geert Hammink (geboren 12 juli 1969) behoort tot een select groepje Nederlanders dat in de NBA (de Amerikaanse profliga) heeft gespeeld. Na zijn collegeloopbaan bij Louisiana State University te hebben afgerond in 1993, speelde de 2.13 meter lange Hammink eerst een jaartje in Italië. Daarna kwam hij in de NBA uit voor de Orlando Magic en de Golden State Warriors. In de periode 1996-2004 was Hammink actief in Griekenland en Duitsland. In zijn laatste Duitse jaar, bij Köln ’99-ers, werd Hammink opgenomen in het All Star Team van de Duitse competitie. Hij speelde ook 35 keer voor het nationale team.

Zorg en Zekerheid Leiden wordt de tweede club in de Dutch Basketball League die in zee gaat met Hammink. In het seizoen 2018-2019 was Hammink hoofdcoach bij het verrassend goed presterende Dutch Windmills, dat het seizoen niet kon afmaken. Bij ZZ Leiden wordt Hammink fulltime coach, wat de wens was van het Leidse bestuur.

Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden Basketball, en Rob van Hooven, Directeur Technische Zaken, zijn blij dat de club erin geslaagd is om een Nederlandse coach binnen te halen. “Geert Hammink is een naam in het basketbal. Hij heeft bewezen met jeugd te kunnen werken. Daarnaast beschikt hij over een groot netwerk en dat is mooi meegenomen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij de juiste man is voor onze club”, aldus Verburg en Van Hooven.

“Ik ben bijzonder blij de coach te mogen zijn van een club in de grootte van Zorg en Zekerheid Leiden, met al haar historie, en een fantastische ‘fan base’. Ik denk dat er meteen in het eerste gesprek een klik was en ga er, samen met de spelers, hard aan werken die positieve energie om te zetten in succesvol en attractief basketbal”, aldus Geert Hammink.

Nu de hoofdcoach voor komend seizoen bekend is, gaat de technische staf werken aan het invullen van de selectie van ZZ Leiden voor het seizoen 2020-2021.

Tekst: Martin Hoekstra
Foto: Martin Blom