Geen Carrington Love meer (zegde contract op), geen Giddy Potts (even naar huis wegens droeve familieomstandigheden) en geen Troy Koehler (enkelblessure). Tel  daarbij op het uitvallen van Worthy de Jong vlak voor het einde van het derde kwart (vijf fouten) en het uit vorm zijn van Emmanuel Nzekwesi, wat hem overigens na drie prima potten vergeven is. En dan toch ‘gewoon’ winnen van Aris Leeuwarden: 75-63.

Het zegt misschien wel heel veel over het team van Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen. Een team met een vechtersmentaliteit en de wil om zich voor elkaar uit de naad te werken. Neem Marijn Ververs. Hij maakte al flinke stappen en werkte zich op tot startende spelverdeler. Zaterdag was hij Man of the Match, speelde zijn beste en meest productieve wedstrijd ooit voor Leiden. Hij speelde de volle veertig minuten en aan het einde daarvan stonden er 21 punten en 6 rebounds achter zijn naam, negen punten en één rebound meer dan zijn persoonlijke records in het topteam van ZZ Leiden. De 22-jarige Leidenaar miste ook slechts één van zijn acht vrije worpen. Maar dat was bij de laatste actie van de dag toen de Leidse winst al lang vaststond.

Marijn Ververs kon zich wat meer met scoren bezighouden , omdat hij het opzetten van de aanval vaak kon overlaten aan de 20-jarige Jamayro de Windt, die in 27 minuten geen enkele keer balverlies had. De Windt genoot zijn opleiding bij BAL in Weert en speelt dit seizoen voor het eerst in Leiden. Zijn score aan het begin van het vierde kwart zette de thuisploeg op het spoor richting overwinning. Daarna volgden er vier punten van Michael Finke en kon iedereen bij 56-47 opgelucht ademhalen.

Drie kwarten lang had het beide kanten op kunnen gaan en was het niet eens zo’n gekke veronderstelling dat Aris wel eens de winst zou kunnen meenemen naar Leeuwarden. Het was kwalitatief een povere wedstrijd, die qua score spannend was. Liefst veertien keer wisselde de voorsprong van eigenaar en zeven keer stond er een gelijke stand op het scorebord.

Worthy de Jong zorgde er van meet af aan voor dat ZZ Leiden minimaal gelijke tred hield met de Friese ploeg. Tien van de Leidse punten in het eerste kwart (16-13) kwamen van zijn hand. De sterkhouder van de ploeg voelde instinctief dat hij de kar moest trekken, toen bleek dat Nzekwesi ‘het’ niet had. De center kwam te weinig onder de ring en miste daar ook nog eens te vaak. Verrassend gezien zijn optredens tot nu toe dit seizoen.

Omdat ZZ Leiden ook van afstand moeite had de ring te vinden, bleef het heel lang een puntje-puntje wedstrijd met een ruststand van 33-33. De eerste driepunter (van Luuk van Bree) viel pas kort voor de rust. Coach Geert Hammink ging naar de kleedkamer met een technische fout achter zijn naam, omdat hij zich wat te veel opwond over een fout voor Ververs, die Aris drie vrije worpen opleverde. Hammink maakte zich overigens terecht boos, want Ververs raakte tegenstander Tim Hoeve niet aan…

Maar…zo de wedstrijd, zo de scheidsrechters. Ze zouden in het verloop van de wedstrijd nóg drie technische fouten uitdelen. Daarvan was er eentje voor Worthy de Jong. Hij werd, kort voor het einde van het derde kwart, gewisseld, omdat hij vier fouten had en zei – op weg naar de bank – iets tegen een van de scheidsrechters dat kennelijk niet door de beugel kon. De jong kon dus definitief naar de bank.

Het kwart eindigde bij 50-47 en dus stond nog altijd de winnaar niet vast. Dat was na iets meer dan één minuut in het vierde kwart wél het geval na de al genoemde acties van De Windt en Finke. ZZ Leiden kwam niet meer in moeilijkheden en voert na vier wedstrijden nog altijd ongeslagen de ranglijst van de DBL aan.

ZZ Leiden-Aris Leeuwarden 75-63 (16-13, 17-20, 17-14 en 25-16).
Leiden: Marijn Ververs 21 (40 minuten, 6 rebounds, 7/8 vrije worpen), Worthy de Jong 19 (5 turnovers, 5 fouten), Michael Finke 15 (8 rebounds, Luuk van Bree 10 (5 rebounds), Emmanuel Nzekwesi 6 (5 rebounds) en Jamayro de Windt 4.
Leeuwarden: Tim Hoeve 19, Jean-Victor Mukama 11 en Reinder Brandsma 11.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Jan van der Lubbe: Marijn Ververs speelde zijn beste wedstrijd ooit voor ZZ Leiden.