Zorg en Zekerheid Leiden heeft de selectie uitgebreid met Nuni Omot. De 25-jarige Keniaan is 2.06 meter lang en bezorgt de Leidse ploeg extra centimeters. Omot speelde eerder dit seizoen voor MZT Skopje uit Macedonië. Omot wordt per 1 december aan de selectie toegevoegd.

Nuni Omot (geboren 3 oktober 1994) speelde high school basketbal in Minnesota. In zijn senior jaar was hij goed voor 18 punten, 6 rebounds en 2 assists. Niettemin kwam hij niet in aanmerking voor een beurs bij een NCAA Division I.

Omot begon zijn collegeperiode bij Concordia. Hij speelde het eerste jaar niet (redshirt), maar in zijn tweede seizoen (2014-2015) was hij gemiddeld goed voor 12.4 punten en 5.5 rebounds. Hij werkte tegen 58% af, van buiten de driepuntslijn tegen 42%. Om beter in beeld te komen bij Division I colleges, stapte Omot over naar Indian Hills Community College. In een van de betere junior college programma’s startte hij 33 wedstrijden. Gemiddeld tekende hij voor 12.2 punten en 5.4 rebounds. Tevens maakte hij deel uit van het eerste team van de conference.

In 2016 kwam zijn droom uit. Hij kreeg een scholarship aangeboden van Baylor, dat in de Division I uitkomt. In zijn eerste seizoen bij Baylor speelde hij in 25 wedstrijden gemiddeld 11 minuten. In die speeltijd noteerde hij gemiddeld 4.0 punten en 1.9 rebounds. In zijn seniorjaar ging het stukken beter met Omot, die zijn gemiddelde speeltijd toe zag nemen tot 24 minuten. Zijn cijfers namen ook toe: gemiddeld 9.9 punten en 3.7 rebounds. Zijn driepunters schoot hij tegen 43,3%.

Omot probeerde in 2018 een plekje te vinden in de NBA. Voor de Golden State Warriors speelde hij acht wedstrijden in de Summer League, waarin hij gemiddeldes noteerde van 3.9 punten en 3.0 rebounds. Daarna kreeg hij een trainingskamp uitnodiging van de Brooklyn Nets. Vlak voor de start van het NBA seizoen werd hij op waivers geplaatst. Hij werd opgepakt door de Long Island Nets, die in de G-League uitkomen. In 44 duels noteerde hij 5.5 punten en 1.9 rebounds.

Begin dit seizoen speelde Omot bij MTZ Skopje in Macedonië. In vijf duels stond hij gemiddeld 20 minuten in het veld. Daarin was hij goed voor 14.2 punten (tegen 68%) en 7.2 rebounds. Qua driepunters schoot hij 8 uit 13.