Een merkwaardig schema heeft er mede aan bijgedragen dat Zorg en Zekerheid Leiden moet vrezen voor uitschakeling in de beker.

Twee dagen na de clash in Den Bosch was Zwolle in de heenwedstrijd van de kwartfinale te sterk voor de vermoeide bekerhouder (72-88). Dat het even niet liep bij de Leidenaars, was niet raar. Dinsdag plaatste ZZ zich voor dit duel door in Den Bosch nipt te winnen. Van de basketbalbond moest het kwartfinaleduel twee dagen later al plaatsvinden. Tegen Zwolle, dat niet eerdere verplichtingen had. Ook de play-offs wordt er soms om de dag wordt gespeeld, maar dan hebben beide ploegen dezelfde belasting.
Het was niet moeilijk te zien dat de goede prestatie in Den Bosch de Leidenaars veel kracht had gekost. Tayler Persons stond toen veertig minuten op het plankier, en mikte daar de winnende bal binnen. Worthy de Jong speelde twee dagen eerder ook vrijwel de hele wedstrijd, en Jarvis Williams de gehele tweede helft. Coach Rolf Franke kon deze keer geen beroep doen op Nuni Omot, die eerder tegen Weert ook al vanaf de kant toekeek en in Den Bosch heel spaarzaam in actie was gekomen. Zo werd de spoeling heel dun, al kan de bond noch Zwolle iets doen aan de smalle rotatie van ZZ.

De thuisploeg hobbelde door het veld in de eerste helft, terwijl Zwolle juist heel gretig was. De kampioen had in het weekeinde thuis flink klop gehad van Donar Groningen, en wilde die frustratie graag op iemand afreageren. En wat was een betere prooi dan het aangeslagen Leidse wild?
Zwolle speelde goed, Leiden kreeg vrijwel niets gedaan. Toen De Jong, aanvankelijk de enige die zich aan de malaise wist te onttrekken, scoorde werd het 2-16. De thuisploeg kwam ook nog eens snel in foutenlast door een pietluttige arbitrage. Dat werd Rolf Franke allemaal even te veel.
De coach kreeg twee technische fouten achter elkaar, en moest de zaal verlaten. Het was een van de weinige keren dat Franke zich liet gaan ten opzichte van de scheidsrechters. ,,Dat was bewust’’, zei Franke. ,,Bij 2-20 helpt geen time-out. Ik hoopte zo iedereen scherp te krijgen. En dat lukte enigszins.’’

Leiden snoepte van de grote achterstand een puntje af in het tweede kwart. Na rust (29-51) kwam de opleving. Om de return niet schriftelijk af te hoeven doen, gingen de Leidenaars vol gas. Persons leefde op en gaf eindelijk de statistici wat werk. Zwolle wankelde even, en de thuisclub verkleinde het gat naar tien na drie kwarten. Het verschil werd zelfs acht, maar toen bleek de zoveelste inhaalrace zijn tol toch te hebben geëist. Zwolle liep weg naar 22 punten voor, alvorens ZZ met een laatste krachtsinspanning zorgde dat het over anderhalve week nog een beetje hoop mag koesteren.

,,Het is nog niet gespeeld’’, bleef Franke strijdvaardig. ,,Jammer dat onze inhaalrace niet nog meer opleverde. We zagen dat er meer in zat, en werden ongeduldig. Eigenlijk waren we te veel met vandaag bezig. Maar ja, het blijft lastig zo. Zwolle speelde zeker in het begin goed, maar er was geen sprake van gelijke omstandigheden.’’

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers Zwolle 72-88 (12-35, 17-16, 27-15 en 16-22).
Scores Leiden: Worthy de Jong 19, Jarvis Williams 14 (143 rebounds), Tayler Persons 14 (5 assists, 4 turnovers), Braxton Huggins 8, Marijn Ververs 8, Drago Pasalic 5 en Sergio de Randamie 4 (7 reboiunds).
Topscorers Zwolle: Marterz Walker 17, Mohamed Kherrazi 16 (13 rebounds) en Sherron Dorsey-Walker 15.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: Coach Rolf Franke moest met twee technische fouten al na vijf minuten de zaal verlaten.