Josh Cunningham is de nieuwste aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. De 23-jarige Amerikaanse forward tekende maandag een contract voor het aankomende seizoen. De 2.03 meter lange Cunningham is afkomstig van Dayton University.

Josh Cunningham (geboren 11 augustus 1996) viel al tijdens zijn highschool periode op. Het team van Morgan Park High uit Chicago veroverde zowel in 2013 als in 2014 het kampioenschap van de staat Illinois. Cunningham was in het seizoen 2013/2014 goed voor gemiddeld 21.6 punten, 14.5 rebounds en 2.9 assists. In 2014 zette ESPN hem in de top-100 van te rekruteren spelers door de universiteiten. Cunningham stond op plek 98.

Cunningham koos Bradley als college. In zijn eerste seizoen leidde hij het team in rebounds (7.9) en steals (1.1). Gemiddeld tekende de forward voor 7.5 punten. De tweede rebounder van de Missouri Valley Conference kwam aan het eind van het seizoen in het All-League Freshman team terecht.

Na één seizoen stapte Cunningham over naar Dayton, omdat de coaching staff ontslagen werd en hij zich daar niet meer thuis voelde. Vanwege NCAA restricties moest hij één seizoen uitzitten. Na een blessure bij de start van zijn eerste seizoen bij Dayton ontwikkelde Cunningham, die op beide forwardposities uit de voeten kan, zich snel. In zijn voorlaatste seizoen leidde hij de Flyers met 15.6 punten en 8.4 rebounds. Met een schotpercentage van 64,9% was hij de nummer vijf van de NCAA.

In zin laatste seizoen als Flyers noteerde Cunningham gemiddeld 13.3 punten en 6.2 rebounds. Net als het seizoen daarvoor werd Cunningham uitgekozen voor het All-Atlantic Third Team en het All-District Second Team. In zijn laatste twee seizoenen startte Cunningham 61 van de 62 wedstrijden.

“Met Josh Cunningham hebben we onze laatste plek inside ingevuld”, geeft coach Rolf Franke aan. “We waarborgen hiermee onze snelheid en beweeglijkheid. In combinatie met de ervaring van de overige spelers onder het bord hebben we naar onze mening een complementair geheel.”