Voor een wedstrijd tussen de ongeslagen koploper van de Dutch Basketball League en een nieuwkomer in die DBL met pas één overwinning dit seizoen kwam er uiteindelijk een ‘normale’ uitslag op het scorebord. Zorg en Zekerheid Leiden (zonder de niet fitte Michael Finke en de nog niet speelgerechtigde Riley LaChance) won met 90-64 van The Hague Royals. De ploeg van Geert Hammink behield daarmee zijn ongeslagen status, maar dat ging minder gemakkelijk als zou mogen worden verwacht. 22 van de 26 punten verschil kwamen in de tweede helft, omdat Royals zich met een zoneverdediging vastbeet in ZZ Leiden en de thuisploeg daar in de eerste helft veel moeite mee had.

De keuze voor die verdedigingsvorm was niet zo vreemd. De Haagse ploeg wordt namelijk gecoacht door Bert Samson, twee seizoenen terug nog assistent van Rolf Franke in Leiden. Hij was dus bekend met het feit dat ZZ Leiden een hekel heeft aan een zone van de tegenstander. Samson zal in zijn voorbereiding ongetwijfeld ook hebben meegenomen dat Worthy de Jong wat dienender speelt dan in het verleden en dat dus anderen zo’n zone maar kapot moeten schieten.

De Jong startte de wedstrijd niet, maar zou zich ontpoppen als de assistkoning met liefst negen stuks en dat is natuurlijk ook bijzonder waardevol.

Het was dus best interessant te zien hoe de aanval van ZZ Leiden het zou doen tegen die straffe verdediging. Dat viel in de eerste helft niet echt mee. Leiden kon pas in de laatste minuten van het eerste kwart een gaatje slaan, toen eerst Marin Ververs (weer een goede wedstrijd met 11 punten en 6 assists) en daarna Giddy Potts een driepunter maakte. Voor Potts was dat al zijn derde in het duel. 23-15 was het na tien minuten en er leek niet echt veel aan de hand.

Maar dat pakte anders uit. Leiden bleek in het tweede kwart volledig afhankelijk van Emmanuel Nzekwesi, die opnieuw aantoonde dat ZZ Leiden een prima keuze heeft gemaakt door hem aan te trekken. Hij maakte in het tweede deel 14 van de 15 Leidse punten, maar zelfs dat was onvoldoende voor de thuisploeg, die vier punten moest inleveren aan de Hagenaars: 38-34 bij rust.

Royals speelde – laten we het netjes zeggen – stevig basketbal en zocht voortdurend de randjes op van wat de arbiters toelieten. Dat was vaak niet erg duidelijk en al helemaal niet consequent. Maar daar moet je mee dealen en dat deed ZZ Leiden goed in de tweede helft. Met onder andere drietjes van Luuk van Bree (2) en weer Giddy Potts werd het gaat naar plus-10 getrokken. Eind derde kwart was het 64-54.

Dat was op zich natuurlijk een goede prestatie van Den Haag, maar het tot dan opgeheven hoofd zakte in het vierde deel toch tussen de schouders. Potts (25 punten)en Nzekwesi (33 en ook 15 rebounds) waren duidelijk een maat te groot voor de dappere strijders van Samson, die uiteindelijk met 90-64 minder kregen als waar ze recht op hadden.

ZZ Leiden – The Hague Royals 90-64 (23-15, 15-19, 26-20 en 26-10).
Leiden: Emmanuel Nzekwesi 33 (15 rebounds en 4 steals), Giddy Potts 25 (7 op 12 driepunters en 4 steals), Marijn Ververs 11 (6 rebounds en 6 assists), Worthy de Jong 10 (6 rebounds en 9 assists), Luuk van Bree 9 en Mees van ’t Hoff 2.
Topscorers Den Haag: Eric Kibi 16, Davidas Kumelis 12, Tim Troussel 11 en Alhassan Barrie 11.

Tekst: Jan van der Nat/Topsport Leiden
Op de foto van Jan van der Lubbe: Giddy Potts maakte zeven driepunters tegen Royals.