Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Den Bosch ook de tweede wedstrijd van de finaleserie tegen Heroes gewonnen (82-89) en heeft met één hand de kampioensbokaal van de Dutch Basketball League vast. Donderdag winnen in de Vijf Meihal en die beker kan in de prijzenkast. Natuurlijk wil ZZ Leiden het langs de kortste weg afmaken, maar het heeft, als dat niet lukt, nog twee wedstrijden in het weekeinde als ‘reserve’. Maar kan Heroes Den Bosch zich herstellen van de tweede klap in drie dagen?

Andermaal moet worden vastgesteld dat ZZ Leiden een stuk beter is dan Den Bosch. Dat was zondag het geval in de Vijf Meihal en dat was dinsdag ook zo in de Maaspoort, waar vooral Nick King zich als een vis in het water voelt. De vorige keer maakte hij daar 24 punten, nu sloot hij af op 22 na een uitstekende wedstrijd. Maar er was geen enkele speler van ZZ Leiden, die níét goed speelde. Uiteraard ging er wel eens iets mis, maar de overtuiging dat Heroes ook in hun huis geklopt kon worden zat er vanaf het begin af aan in.

Dat begin van de wedstrijd was overigens even schrikken. Het leek of alle tien de spelers op het veld stuiterden van de zenuwen. Bijna alles ging mis en na zeven minuten was het pas 9-9, nadat Demario Mayfield een vroege Leidse voorsprong wegpoetste. Hij was natuurlijk weer de grote man bij de Bossche ploeg, samen met Dominic Gilbert, die de geschorste Miha Lapornik verving in de startende vijf.

Het eerste kwart  ging verder gelijk op en eindigde bij 19-16. Nick King had toen net zijn eerste driepunter erin liggen op weg naar een, zoals gezegd, prima wedstrijd. In het tweede kwart nam Den Bosch het voortouw en zette ZZ Leiden op een achterstand van tien punten: 39-29. Dat werd met name Worthy de Jong te gortig. Hij ging voor de troepen uit en gaf met twee scores het startsein voor een 2-10 run, die leidde tot een ruststand van 41-39.

In de tweede helft liet ZZ Leiden zien hoe goed het kan verdedigen en gelijktijdig ook de aanval keurig kan verzorgen. Als distels aan een zomerjas klitten de mannen van Geert Hammink aan hun tegenstanders, die hun heil moesten zoeken in schoten van afstand en er daarvan heel veel misten. De voorsprong wisselde een paar keer, maar met twee scores van Michael Finke sloeg ZZ Leiden een gaatje van vier punten (51-55) en dat was een tik in het gezicht van Den Bosch.

De thuisploeg wankelde duidelijk en Leiden sloeg keihard toe, ondanks de zoneverdediging die coach Jaumin had bedacht in een time-out. Een paar minuten later haalde hij zijn mannen weer naar de kant, maar ook die time-out kon niet voorkomen dat Leiden met een lekkere voorsprong aan het laatste kwart kon gaan beginnen: 55-65.

Er zijn in het seizoen diverse wedstrijden geweest, waarin Leiden een voorsprong verkwanselde door  concentratieverlies. Maar de ploeg is gegroeid, vooral in mentaal opzicht. Tien minuten de hersens goed laten werken, geen slechte schoten nemen en keihard blijven verdedigen. Zoiets moet Hammink in de korte pauze hebben meegegeven.

Dat moest even indalen kennelijk, want King en Finke lieten drie van vier vrije worpen liggen. Maar toen King het verschil naar dertien punten tilde na een steal van LaChance, was dat een soort bevrijding voor het hele team. ZZ Leiden bleef kalm en met het koppie spelen. Ook toen Den Bosch in een wanhoopspoging terugkwam tot op drie puntjes (74-77). Het zou toch niet mis gaan? Niet als ik in het veld sta, moet Nick King hebben gedacht. Met twee gave driepunters omkaderde hij twee rake vrije worpen van de Bossche topschutter Mayfield en ZZ Leiden stond weer zeven punten voor.

Het was, met nog anderhalve minuut te spelen, de nekslag voor Den Bosch, dat met opzet fouten maakte om Leiden naar de vrije worplijn te sturen. Die tactiek slaagt maar zelden, maar je kunt niet anders. Worthy de Jong en Riley LaChance bleven doodkalm en schoten allebei hun worpen raak.

De 82-89 overwinning mag, net als de eclatante winst van zondag, even worden gevierd ter voorbereiding van het echte feest, dat misschien donderdag al gevierd kan worden.

Heroes Den Bosch – Zorg en Zekerheid Leiden (2e finalewedstrijd) 82-89 (19-16, 22-23, 14-26 en 27-24). Stand in serie 2-0.
Scores Leiden: Nick King 22 (3/3 driepunters), Worthy de Jong 15, Giddy Potts 12, Emmanuel Nzekwesi 12, Michael Finke 9, Riley LaChance 8, Luuk van Bree 6 en Marijn Ververs 5.
Topscorers Den Bosch: Demario Mayfield 26, Dominic Gilbert 20 en Thomas van der Mars 10.

Tekst: Jan van der Nat
Op archieffoto van Jan van der Lubbe: Nick King die zich in De Maaspoort als een vis in het water voelt.