Dat Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ronde van de play-offs tegen Aris Leeuwarden gaat overleven staat eigenlijk wel vast. De fans waren dan ook dinsdagavond naar de Vijf Meihal gekomen voor een lekker potje basketball en een probleemloze overwinning van hun ploeg. Een lekker potje basketball wérd het, maar de overwinning (85-77) kostte veel meer moeite dan verwacht en in de laatste paar minuten stonden de poorten van hel wagenwijd open.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd ZZ-spelverdeler Carrington Love gehuldigd voor zijn verkiezing in het All-Star team van de DBL, die hij vooral verdiende door zijn geweldige hoeveelheid assists (6.75 gemiddeld). Ook kreeg hij samen met Mohamed Kherrazi een plekje in het All-Defensive team.

‘O, is dat zo?’, dachten ze bij Aris Leeuwarden en hadden vervolgens lak aan de toegedichte verdedigende kwaliteiten van de twee en daarmee van het Leidse team. De Friese ploeg, maar net als zesde de play-offs binnengekomen, ging als een malle van start en vooral ex-Leidenspeler Jeroen van der List had er in zijn oude thuishal zin in. Het was toch even schrikken, toen het na nog geen vier minuten 5-12 was. Reden voor Paul Vervaeck om zijn mannen even naar de kant te halen voor overleg.

Dat hielp. Carrington Love schoot vlak voor het einde van het eerste kwart, vanaf de vrije worplijn, een voorsprong op het bord voor de thuisploeg, die de eerste korte pauze inging met een positieve score: 27-23. De gedachte was dat ZZ Leiden in het tweede deel orde op zaken zou stellen. Die kant leek het ook op te gaan. Bovendien was het genieten van onder andere een heerlijke dunk van Worthy de Jong (zijn derde van de avond) na een magnifieke steal en van een actie van Carrington Love op zo’n hoge snelheid dat hij best even – als dat had gekund – het ‘Usain Bolt-gebaar’ had mogen maken in de middencirkel… Maar Aris gaf niet veel toe. Liet de zoneverdediging zijn werk doen en bleef in de wedstrijd. Rust 50-42.

Ook in de tweede helft bewezen de Friezen (nou ja…) hun spreekwoordelijke stugheid en wensten niet mee te werken aan een gemakkelijke zege voor ZZ Leiden. Het is dat Marijn Ververs bijna in de buzzer een driepunter raakschoot uit een assist van (wie anders?) Love, anders had Aris het derde kwart zelfs gewonnen. Nu was het gaatje tien punten met nog net zo veel minuten te gaan.

In de plaatselijke pers had coach Tony Van den Bosch gezegd dat zijn ploeg, die Amerikaan Emile Blackman door een blessure moest missen, een kans zou hebben bij een off-day van Leiden. Die had Leiden beslist niet. Aris steeg gewoon boven zichzelf uit en rook bloed in het vierde kwart. De thuisploeg scoorde af en toe moeizaam en zag het verschil kleiner worden. Het werd zelfs twee punten, toen de Litouwer Deividas Kumelis via twee vrije worpen 75-73 op het bord zette.

Daar bleef het bij, omdat Worthy de Jong andermaal zijn hand perfect in de passlijn zette en solo de bal dunkend kon promoveren tot twee punten, die beslissend bleken te zijn. In samenwerking met Love verzorgde De Jong het slotoffensiefje, dat de poorten van de hel dichtgooide: 85-77.

Zorg en Zekerheid Leiden – Aris Leeuwarden 85-77 (27-23, 23-19, 21-19 en 14-16).
Scores Leiden: Worthy de Jong 20 (11 rebounds, 6 steals), Clayton Vette 20, Carrington Love 18 (10 assists), Mohamed Kherrazi 13 (12 rebounds), Alex Olah 6, Sergio de Randamie 5 en Marijn Ververs 3. Topscorers Aris: Jeroen van der List 22 en David Michaels 13.

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong pakt één van zijn elf rebounds.