Zoals gebruikelijk na een best te verteren diner werd de rekening overlegd aan het einde. In het vierde kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden tegen Dutch Windmills wat de fans mochten verwachten. Op niet mis te verstane wijze werd de ploeg uit Dordrecht duidelijk gemaakt dat drie kwarten mee-eten prima is, maar dat het toetje blijft voorbehouden aan de ploeg, die zich na een krankzinnige zaterdag in de Dutch Basketball League weer koploper mag noemen. ZZ Leiden won afgetekend met 97-74.

Het feestje ter gelegenheid van de 23e seizoenzege werd door de kernploeg gevierd op de bank, omdat coach Rolf Franke ook zijn trouwe trainingsknechten Twan Polman en Troy Koehler een paar minuten wilde gunnen. Hij maalde er niet om dat daardoor net de honderd niet werd gehaald. De fans vierden daarvoor al twee keer een kort feestje, omdat zowel Donar in eigen huis onderuit ging tegen laagvlieger Aris Leeuwarden en Feyenoord koploper Landstede van de troon stootte door in de Maasstad te winnen. Het vierde lid van de ‘usual suspects’, New Heroes Den Bosch, had in Den Helder een verlenging nodig om te winnen.

De tussenstanden in Groningen en Rotterdam zoemden door de Vijf Meihal en leidden een beetje de aandacht af van hetgeen er op het parket ter plekke gebeurde. Dutch Windmills bleek een lastig insect, dat zich drie kwarten lang niet door de Leidse vliegenmepper liet afmaken. Dat gebeurde echter wel in het vierde kwart. In de eerste zes-en-een-halve minuut van dat laatste deel kwam de ploeg van oud-NBAspeler Geert Hammink niet verder dan drie schamele puntjes.

Dat was vooral te danken aan de Leidse verdediging. Die stond in die fase als een huis. Er was voor de Dordtse schutterij (de ploeg heeft vijf Amerikanen, die allemaal aardig kunnen mikken) geen doorkomen aan. Dat lukte in de eerste drie kwarten wél. Voor een belangrijk deel met driepunters. Maar de negen bommen van de eerste dertig minuten bleken ook het eindtotaal. ZZ Leiden kwam ook tot negen, maar uit veel minder pogingen (21 tegen 34).

Hoewel het organisatorisch bepaald niet goed zit bij de Windmills (er zijn betalingsachterstanden voor de zalen en de spelerssalarissen), beschikt Hammink over een leuke ploeg, die hoogstwaarschijnlijk als nummer vijf de play-offs zal binnenstappen en zich dus The Best Of The Rest mag noemen. Als de debutant in de DBL een hele wedstrijd kan spelen, zoals zaterdag in de eerste helft, dat moet de nummer vier (de eerste tegenstander in het naseizoen) de borst natmaken.

30-27 na het eerste kwart en 49-47 bij de rust zijn tussenstanden waarvoor je je niet hoeft te schamen als je een uitwedstrijd speelt tegen de ploeg, die vrijwel zeker het reguliere seizoen gaat afsluiten als de nummer één. ZZ Leiden heeft na zaterdag acht verliespunten minder dan Landstede Zwolle en heeft een voorsprong van tien punten op Den Bosch en zelfs twaalf op Groningen. De eerste plaats na 36 reguliere wedstrijden is natuurlijk aardig, maar heeft alleen maar waarde in zake het thuisvoordeel in de play-offs. Daarin worden de prijzen verdeeld.

Het is voor ZZ Leiden daarom zaak om de focus te houden op elke wedstrijd die nog rest en vooral heel te blijven, in het geval van Mohamed Kherrazi weel heel te worden. De international zat nog altijd in burger op de bank. Het zou geweldig zijn als hij volgende week in de bekerfinale in en tegen Zwolle zou kunnen spelen. Zijn vervanger Kenneth Simms maakte namelijk ook tegen Dordrecht over de hele wedstrijd genomen geen sterke indruk. Hij had een paar goede momenten, maar miste ook erg veel. Vijf op dertien is onvoldoende voor een speler onder het bord.

In de competitie kan Kherrazi het nog wel even rustig aan doen. ZZ Leiden speelt de komende weken tegen Amsterdam en Weert thuis en gaat op bezoek in Rotterdam. Je mag geen enkele ploeg onderschatten natuurlijk, maar daarop hebben we de trotse koploper dit seizoen nog niet kunnen betrappen. Bovendien wordt er behoorlijk aan klantenbinding gedaan. Zaterdag bijvoorbeeld door Darius Thompson met twee kneiterharde blocks op lay-ups van Alec Wintering, een perfecte alley-oop van Maurice Watson op Thompson, twee droge driepunters van Worthy de Jong voor het eerste serieuze verschil in de wedstrijd en vier bommen van Clayton Vette. Winnen en aan klantenbinding doen, het is een mooie combinatie.

Zorg en Zekerheid Leiden-Dutch Windmills Dordrecht 97-74 (30-27, 19-20, 22-16 en 26-11).
Scores Leiden: Darius Thompson 20, Worthy de Jong 19, Clayton Vette 18 (4 driepunters), Sergio de Randamie 16 (7 rebounds), Maurice Watson 11 (10 assists, 6 rebounds), Kenneth Simms 11 (7 rebounds) en Twan Polman 2.
Topscorers Dordrecht: Alec Wintering 16, Ryan Richardson 13 en Shavon Coleman 12.

Op de foto van Jan van der Lubbe: de buit is binnen en drie van de kernspelers vieren dat langs de kant.