Aan alles kun je uiteindelijk wel een positieve draai geven. Ook dus aan de slechte wedstrijd, die Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond in de Vijf Meihal afwerkte tegen Landstede Hammers en met 82-91 verloor. Het was de laatste wedstrijd van de eerste competitiefase in de DBL, die niet echt meer van belang was, omdat beide ploegen zich al lang en breed hadden geplaatst voor de top-6 in de tweede fase, maar toch…. In die tweede fase worden tien wedstrijden gespeeld. ZZ Leiden begint zaterdag al met een thuiswedstrijd en wie daarin de tegenstander is, hangt af van de wedstrijden die donderdag nog worden gespeeld.

Wie bij ZZ Leiden zoekt naar positieve zaken in deze wedstrijd, die archiefwaardig zijn, is snel klaar. De driepunters waren (opnieuw) dik in orde met 16 op 33. Maar zet tegenover dat percentage van 48.5 eens het percentage van de tweepunters, een beschamende 37.5 (12 op 32) en de vrije worpen, waarvan maar net de helft raak was (10 op 19). Dan kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het vanaf zaterdag niet veel slechter kan en zeker niet mag.

Nu kan als excuus worden aangevoerd, dat Emmanuel Nzekwesi nog steeds niet speelde en dan ook Marijn Ververs in burger aan de kant bleef. Hij kreeg eerder deze week tijdens een training een tik op het hoofd en het was daarom verstandig hem niet te laten spelen. Blessures horen bij sport en in goede doen zou ZZ Leiden dit moeten kunnen opvangen, maar als dan Worthy de Jong en Nick King een off-day hebben en een nuttige speler als Riley LaChance niet voor spelverdeler in de wieg blijkt te zijn gelegd, dan wordt het wel heel moeilijk.

En moeilijk werd het. Na een 5-5 start greep Landstede Leiden bij de lurven en liet pas weer een beetje los bij 7-23. Dat hoeft nog niet rampzalig te zijn, want basketbal is een sport van runs. Maar je zag onmiddellijk dat ZZ Leiden het niet had, deze avond. Er waren nauwelijks aanvallen, die behoorlijk liepen, waardoor driepunters vaak de enige optie waren, omdat onder het bord niemand gevonden kon worden. Aan de andere kant hield ZZ open huis en stonden vaak Zwolse spelers helemaal vrij.

Door driepunters te maken bleef ZZ Leiden nog een beetje in de buurt van Landstede, af en toe zelfs kwam het verschil onder de tien. Maar waar dat normaal gesproken wat hoop geeft, was het nu wachten op een Zwols sprintje en weer een veilig marge voor de gasten.

Het waren dan ook randverschijnselen, die de meeste aandacht kregen. De actie van Nick King bijvoorbeeld. Hij faalde in de wedstrijd vanaf de vrije worplijn (3 op 8) en baalde daar zó van dat hij na de wedstrijd terugkwam uit de kleedkamer om in zijn eentje een flinke reeks vrije worpen te nemen… Het ging ook over een vreemde actie van hoofdscheidsrechter Arnoud van Bochove. In de rust eiste hij dat de elektronische reclameborden aan de korte zijden van het veld een halve meter naar achteren moesten. Ze stonden niet in lijn met de andere borden en niet op de vereiste twee meter van het speelveld. Als ze niet verplaatst zouden worden, werd er niet verder gespeeld.

Bij ZZ Leiden deden ze er maar niet moeilijk over, want Van Bochove mag zich niet rekenen tot de vrienden van de club. Hij was het ook, die een week eerder in Den Bosch de laatste (winnende) score van Riley LaChance afkeurde. Daarmee zondigde hij tegen de officiële regels, waarin staat dat een wedstrijd eindigt als het eindsignaal klinkt en dat als er een rand van rode lampjes om het bord zit (en dat is in Den Bosch zo) dat het branden daarvan prevaleert boven een geluidssignaal. Dat de actie van LaChance niet zou kunnen in 0.5 seconden is onzin. Pippi Langkous zei het immers al: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan…’

Het terechte protest van ZZ Leiden, dat in tegenstelling tot wat bij de DBL wordt beweerd, wel degelijk een administratieve zaak is (immers, twee of drie punten werden niet geschreven…) is ter zijde gelegd. Ten onrechte, want er is door Van Bochhove in samenspraak met de commissaris een spelregel onjuist toegepast.

ZZ Leiden-Landstede Zwolle 82-91 (19-27, 19-22, 21-23 en 23-19).
Scores Leiden: Michael Finke 22, Riley LaChance 19 (6 assists), Giddy Potts 18 (6 driepunters), Luuk van Bree 8, Nick King 7 (11 rebounds), Worthy de Jong 4, Jamayro de Windt 3 en Mees van ’t Hoff 1.
Topscorers Zwolle: Jhonathan Dunn 23, Jozo Rados 18 en Yasin Joseph 12.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Michael Finke, topscorer met 22 punten.