Ook in zijn tweede poulewedstrijd in de tweede ronde van de Europe Cup heeft Zorg en Zekerheid Leiden een flinke nederlaag geleden.

Bahcesehir College, na Karsiyaka de tweede Turkse tegenstander in deze groepsfase, was met 93-71 te sterk voor de Leidenaars.

Als die nog een kans hadden om voor een verrassing te zorgen, dan was die eigenlijk verkeken toen duidelijk werd dat twee basisspelers zouden ontbreken in het uitduel. Braxton Huggins was naar de Verenigde Staten gevlogen voor de uitvaart van zijn beste vriend, die onlangs opeens kwam te overlijden. Drago Pasalic raakte in het gewonnen competitieduel met Den Bosch opnieuw geblesseerd aan zijn rug. Toen moest hij al na een paar minuten afhaken, nu bleef hij veertig minuten op de bank. Coach Rolf Franke hield derhalve nog maar zes man over van zijn vaste kern, al gunde hij nu ook jongeling Troy Koehler nog acht minuten speeltijd.

De andere drie teams in de poule van ZZ hebben een ding gemeen: ze hebben een heel peloton aan zware jongens onder de borden rondlopen. Dat demonstreerde Karsiyaka al in de Vijf Meihal, en ook deze keer moest Leiden zich ’inside’ gewonnen geven. Nu eens niet zozeer in de rebound – Bahcesehir pakte slechts een terugkaatser meer, maar dat kwam waarschijnlijk omdat er weinig te rebounden viel. De thuisclub schoot bijna 69 procent van zijn tweepunters raak. Grote mannen Mangok Mathian en JJ Johnson leken wel een dunkwedstrijd te houden. Samen kwamen ze tot twaalf treffers uit twaalf pogingen.

Massaal terugvallen was er ook niet bij, want Bahcesehir heeft op de perimeter ook geen verkeerde spelers. Zo is Trey Golden, die vorig seizoen ZZ kwelde namens het Russische Saratov, tegenwoordig in dienst bij de club uit Istanbul. Golden startte niet en Leiden kwam in het begin van de wedstrijd goed mee. Aanvallend deden de bezoekers het niet slecht, vooral door wat slimmer te zijn dan de Turken. Nuni Omot, die na vijf minuten in het veld kwam, nam offensief het voortouw en Sergio de Randamie pakte zijn puntjes mee. Leiden stond in het tweede kwart tot twee keer toe zelfs een punt voor, maar die inspanning had de nodige kracht gekost.

Kracht die Bahcesehir nog in ruime mate had. ,,Op dit niveau wordt alles afgestraft’’, zei Franke. Van 29-28 liep de thuisploeg naar 50-37 bij rust en daarmee was het pleit al beslecht. Niet veel later was het verschil 20 punten. Worthy de Jong bracht zijn team met een driepunter nog tot 77-62, alleen groeide het gat daarna weer snel.

De wedstrijd in Istanbul is waarschijnlijk de ’makkelijkste’ uitbeurt voor de Leidenaars in de achtste finales van de Europe Cup. Karsiyaka won in Leiden al met 40 punten verschil. De derde uitwedstrijd is in Krasnojarsk, dat diep in Siberië ligt, een kleine zevenduizend kilometer van Leiden. Misschien dat een compleet Leiden het Bahcesehir lastig kan maken in de return. ,,Daar zeg ik niks over’’, zei Franke. ,,Waar het om gaat, is dat we hiervan leren. Over dit duel is het moeilijk een waardeoordeel te geven. Het is hier lastig, en zeker met zes man. Aanvallend maakten we een mooie stap, defensief juist niet.’’

Het scheelde weinig of ZZ had in een poule gezeten met Duitse, Deense en Belgische teams. Ook zwaar, maar waartegen wel ’iets’ mogelijk is. Deze poule lijkt alleen goed voor de ervaring. ,,Het is super leerzaam’’, zei de coach. ,,We merken wat topniveau is. Hopelijk laten we zaterdag tegen Den Helder zien wat we hebben geleerd.’’

Bahcesehir College – Zorg en Zekerheid Leiden 93-71 (14-12, 36-25, 23-15, 20-19).
Scores Leiden: Nuni Omot 17 (6 rebounds), Worthy de Jong 14 (5 rebounds, 7 assists), Tayler Persons 14 (7 rebounds, 6 turnovers), Sergio de Randamie 11, Jarvis Williams 10 (7 rebounds) en Marijn Ververs 5. Braxton Huggins ontbrak i.v.m. een begrafenis in de VS. Drago Pasalic was geblesseerd.
Topscorer Bahcesehir: Cameron Clark 22.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Foto: Bahcesehir/FIBA