Dat de derde wedstrijd in vijf dagen voor Zorg en Zekerheid Leiden een verplicht nummer zou worden, stond tevoren al vast. Debutant Dutch Windmills Dordrecht, gebouwd op wat ooit de fundamenten van Frisol Rowic waren, zal dit seizoen strijden om de beste van de rest te worden, maar een aanval op de traditionele top-4 zit er niet in. Dat werd donderdag ook in de Vijf Meihal duidelijk, waar ZZ Leiden na een redelijk gelijk opgaande eerste helft (22-23 na kwart 1 en 45-38 bij rust) de wieken van de Windmills vrijwel tot stilstand bracht en met 91-66 de zevende overwinning in de eerste acht wedstrijden in de boeken zette.

Aanvankelijk oogde de ploeg, die dinsdag nog een pijnlijke nederlaag incasseerde in Würzberg, wat lui. Het was alsof de mannen van Rolf Franke wilden zeggen: dit winnen we toch wel. Maar Dordrecht, met de lekker schietende Amerikaan Shavon Coleman als topscorer, bleef gewoon bij en pakte af en toe een kleine voorsprong. Zo ook aan het einde van het eerste kwart (22-23).

In het tweede kwart waren de rollen omgedraaid. Zeker vanaf 37-32, een stand die op het bord kwam door de vierde driepunter van Clayton Vette. Het regende driepunters in de eerste helft en dat maakte de wedstrijd nog best het aanzien waard. Tien ‘threes’ voor ZZ Leiden en acht voor de Windmills stonden er halverwege het duel in de statistieken. Ruststand: 45-38.

ZZ Leiden was klaarblijkelijk van zins om te trouwe supporters (zo’n 750 in totaal) iets leuks te bieden. Maar zoiets kan pas als je zekerheid hebt over het eindresultaat. Dat was na het derde kwart (68-53) wel het geval en in dat derde deel werden de plannen duidelijk met onder andere een heerlijke alley-oop van Maurice Watson op Mohamed Kherrazi.

Het moest goed, maar vooral ook leuk. Er vielen in het resterende deel, waarin de Dutch Windmills nauwelijks nog wind in de wieken kregen, nog een paar lekkere driepunters en er waren een paar aanvallen die, als ze succesvol zouden zijn afgerond, op een ovatie hadden kunnen rekenen. Maar niet alles ging goed. Wat wél goed ging was het bijna mathematisch vergroten van de voorsprong. De kwarten twee, drie en vier eindigden respectievelijk in 23-15, 23-15 en 23-13. Zet daar de 22 Leidse punten uit het eerste kwart bij en je hebt een vlak schema, zoals schaatsers dat graag neerzetten op de lange afstand.

Als bijna All Star Game-achtige acties lukken, dan hebben de spelers het naar hun zin. Het plezier spatte er af bij vooral de Amerikanen Watson en Thompson. Dat is een goede zaak, want in een druk schema als dat van ZZ Leiden (zaterdag alweer thuis tegen BAL Weert) moet het niet op werk gaan lijken. Niet voor de spelers en niet voor de fans.

Zorg en Zekerheid Leiden – Dutch Windmills Dordrecht 91-66 (22-23, 23-15, 23-15 en 23-13).
Scores Leiden: Maurice Watson 18 (6 assists, 3 driepunters), Darius Thompson 18 (4 driepunters), Clayton Vette 17 (5 driepunters), Worthy de Jong 13 (8 rebounds, 10 assists), Kenneth Simms 12  (9 rebounds), Mohamed Kherrazi 11 (7 rebounds), Marijn Ververs 2 (4 assists).
Topscorers Dordrecht: Shavon Coleman 27 (5 driepunters) en Ryan Richardson 12 (4 driepunters).

Op de foto van Marja van Tilburg: Met een keiharde dunk promoveert Mohamed Kherrazi de ally-oop-pass van Maurice Watson tot twee punten.