De hoofdprijs moet natuurlijk nog worden gepakt, maar na het winnen van de nationale beker is de ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden de grote slokop bij de toekenning van de individuele prijzen van het seizoen 2018-2019. Voor de prijzen werd, zoals gebruikelijk, gestemd door de coaches en aanvoerders van de DBL-teams en een klein legertje basketbaljournalisten.

Dé meest prestigieuze individuele prijs is natuurlijk de MVP award, de prijs voor de Most Valuable Player. Die is voor Darius Thompson, de supergetalenteerde scoremachine van het team. Ook Maurice Watson, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Sergio de Randamie en coach Rolf Franke zullen tijdens de play-offs een tastbare herinnering krijgen van een nu al geweldig seizoen.

De eerste plaats voor Darius Thompson bij de MVP-verkiezing kwam tot stand op basis van 177 punten. Ploeggenoot Maurice Watson Jr. eindigde in deze verkiezing de Meest Waardevolle Spelers als tweede met 127 punten. De Top-3 werd gecompleteerd met Kaza Kajami-Keane met 98 punten. De Leidse hegemonie in de MVP-stemming werd nog eens extra onderstreept door Worthy de Jong, die met 26 punten als vierde eindigde. Daarmee had Zorg en Zekerheid Leiden drie spelers bij de eerste vier.

Dat Darius Thompson deel uit zou maken van het All Star Team van de Dutch Basketball League was al duidelijk. Immers, de Most Valuable Player van de DBL hoort automatisch thuis in het All Star Team. De forward van Zorg en Zekerheid Leiden wordt echter vergezeld door zijn teamgenoot Maurice Watson Jr. Het prestigieuze All Star Team van de Dutch Basketball League voor het seizoen 2018-2019 bestaat uit de guards Maurice Watson en Kaza Kajami-Keane, de forwards Darius Thompson en Jonathon Williams en center Noah Dahlman.

Darius Thompson (48) en Maurice Watson (41) van Zorg en Zekerheid Leiden kregen van collega-spelers, coaches en journalisten de meeste punten. Kaza Kajami-Keane (Landstede Zwolle) en Jonathon Williams (New Heroes Den Bosch) ontliepen elkaar niet veel met respectievelijk 27 en 25 punten. Noah Dahlman van Landstede Zwolle is de vijfde speler in het All Star Team.

Met overweldigende meerderheid van stemmen is Rolf Franke van ZZ Leiden gekozen tot Coach of the Year in de Dutch Basketball League. Franke debuteert dit seizoen als coach in de eredivisie. Hij kreeg met 232 punten liefst 130 punten meer dan de nummer twee in de uitslag, Herman van den Belt van Landstede Zwolle. Geert Hammink van het Dordtse Dutch Windmills eindigde met 67 punten als derde.

Mohamed Kherrazi is voor derde keer in de historie voor zijn verdedigende inspanningen beloond met de titel Defensive Player of the Year. De forward van Zorg en Zekerheid Leiden maakt automatisch deel uit van het All Defense Team. De Rookie of the Year van 2010 werd ook in 2015 en 2016 onderscheiden als de beste verdediger van de Dutch Basketball League. Bovendien prijkt de naam van Kherrazi vijf keer op de Roll of Honor van het All Defense Team. Bij de stemming verzamelde Mohamed Kherrazi 96 punten. Als tweede eindigde Kaza Kajami-Keane van Landstede Zwolle met 65 punten. Worthy de Jong, de nummer drie in het klassement, kreeg 48 punten.

Naast Mohamed Kherrazi maken Worthy de Jong en Darius Thompson ook deel uit van het All Defense Team. De twee andere geselecteerden zijn Kaza Kajami-Keane van Landstede Basketbal Zwolle en Berend Weijs van Apollo Amsterdam.

Ook Sergio de Randamie vielk in de prijzen gevallen. Hij werd uitgeroepen tot Beste Zesde Man, de speler, die over het algemeen als eerste van de bank komt. De stemgerechtigden hadden het moeilijk om hun keuze te bepalen. Maar liefst 31 verschillende spelers kregen punten in de verkiezing van de Sixth Man. Sergio de Randamie verzamelde 101 punten, 10 meer dan Sergerio Gipson van Donar.

Statistische ranglijsten

Waar je geen award en bloemen voor krijgt zijn de prestaties in de diverse statistische categorieën. Er moeten nog twee competitieronden worden gespeeld, maar die zullen in de top van de klassementen geen verandering meer brengen, omdat het om gemiddelde gaat.

Darius Thompson is behalve MVP ook topscorer van de DBL. De Amerikaan van ZZ Leiden scoort gemiddeld ruim 19 punten. Qua tweepunters zijn Worthy de Jong (67%) en Maurice Watson (60%) de nummers twee en drie. Clayton Vette is de op één na beste qua driepunters met ruim 45%. Alleen Sergerio Gipson (Donar) is 0.4% beter. Bij de vrije worpschutters is Darius Thompson tweede met bijna 84%. Sherron Dorsey Walker van Landstede Zwolle schiet ruim een procent beter.

Voor wie regelmatig wedstrijden van ZZ Leiden ziet is het geen verrassing dat Watson (7.81) van de DBL zijn. Watson is ook de nummer drie van Nederland bij de steals (2.42) en Worthy de Jong de derde shotblocker met 0.87.

De cijfers kunnen in de laatste twee ronden nog een fractie veranderen.

Op de foto van Marja van Tilburg: Darius Thompson is MVP, All Star, lid van het All Defense Team en topscorer.