Met twee oefenwedstrijden dit weekeinde tegen ploegen, die zijn voorbestemd voor het rechter rijtje, sluit Zorg en Zekerheid de voorbereiding op het nieuwe basketbalseizoen af. Zaterdag werd in de Vijf Meihal met 77-53 gewonnen van Basketbal Academie Limburg en zondag waren de Leidse basketballers in Leeuwarden te sterk voor Aris: 86-98.

Coach Geert Hammink zal niet veel wijzer zijn geworden van die eerste wedstrijd. Behalve dan misschien dat de jeugd aardig meedoet. Zijn ploeg was namelijk niet compleet, waardoor de ‘rookies’ relatief veel speeltijd kregen. Carrington Love bleef aan de kant met lichte rugklachten, Troy Koehler liep eerder in de week een enkelblessure op en Worthy de Jong was niet helemaal fit. Hij maakte  desondanks 16 punten, drie minder dan Emmanuel Nzekwesi, de topscorer en toprebounder namens Leiden. Amerikaan Giddy Potts debuteerde met tien punten.

BAL pakte snel een kleine voorsprong (5-10), maar werd even snel achterhaald, waarna het in de eerste helft redelijk gelijk opging. Via 24-19 na tien minuten was het halverwege 41-36. In de tweede helft speelde Leiden beter en liep in het derde kwart (58-43) weg van de Limburgse ploeg. Daarna zat de winst in de tas. De thuisploeg bleef geconcentreerd spelen en sloot tenslotte af op 77-53.

Scores ZZ Leiden: Nzekwesi 19 (10 rebounds en 4 assists), De Jong 16, Ververs 14, Potts 10, Finke 8, Van Bree 7 en Poulina 3.

Na het duel van zondag in de Friese hoofdstad  zal hij geconcludeerd hebben dat zijn ploeg er best goed voor staat. Zonder Worthy de Jong (polsblessure) en nog steeds Troy Koehler (enkel) en Mees van ‘t Hoff (hersenschudding) overtuigden de Leidenaars tegen Aris. ZZ nam snel een voorsprong en bouwde die langzaam uit tot maximaal 22 punten in het vierde kwart nog even aan en bereikte een maximale voorsprong van 22 punten: 57-79. Lange tijd bleef het verschil schommelen rond de 18 punten, waarna de Friezen aan het slot nog wat terug deden en de schade wisten te beperken tot 12 punten: 86-98.

Als team schoot Zorg en Zekerheid Leiden 54,7%, waarvan 11 uit 22 driepunters. Hammink trok wat speeltijd betreft de lijn door van eerdere oefenwedstrijden en gaf ook de kans aan de jonge garde. Romano Sibilo, Jamayro de Windt, Calvin Poulina, Kevin Jonathan en Max Pikaar kwamen allemaal in actie.

Het was de laatste oefenwedstrijd. Zaterdag speelt ZZ het openingsduel van de competitie. Dat wordt direct een pittige pot, want tegenstander is Donar Groningen, dat afgelopen zondag al de eerste wedstrijd speelde (vooruit in verband met Europa Cup) en daarin landskampioen Landstede Zwolle duidelijk het nakijken gaf: 82-55.

Scores ZZ Leiden: Nzekwesi 23 (6 rebounds), Potts 20 (4 driepunters), Finke 20 (8 rebounds, 4 assists), Love 18 (3 driepunters, 4 assists), Van Bree 7 (8 rebounds), Sibilo 6, Ververs 2 en Poulina 2.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Giddy Potts debuteerde zaterdag bij ZZ Leiden tegen BAL.