De leukste momenten in de sport zijn die waarop een niet verwachte atleet nadrukkelijk zijn neus aan het venster steekt. Waarop niet de mannen van wie je het verwacht een wedstrijd een wending geven. Zo’n moment vond woensdag plaats in het laatste duel van de eerste groepsfase in de FIBA Europe Cup tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Pécs Veolia uit Hongarije. In het eindsignaal schiet Sergio de Randamie een driepunter binnen, die de stand op 86-86 zet, waarna ZZ Leiden de wedstrijd in de verlenging wint met 105-100.

Sergio de Randamie is inmiddels 35 jaar. Hij heeft een bak ervaring en komt dit seizoen van de bank als één van de grotere spelers niet uit de verf komt of even rust nodig heeft. Die ervaring kwam hem weer eens te pas. ZZ Leiden dreigt de wedstrijd te verliezen als de Hongaren dertien seconden voor tijd leiden met 83-86. Een driepunter voor een verlenging is de enige optie. Dan wordt er binnen de ploeg gekeken naar Braxton Huggins of Tayler Persons. Worthy de Jong is geen optie meer. Hij is uitgeschakeld met vijf persoonlijke fouten.

De aanval eindigt inderdaad bij Huggins, maar de Amerikaan, die drie keer raakschoot van achter de halve cirkel, mist. Via de rebound komt de bal bij De Randamie, die niet meer kan nadenken, maar onmiddellijk moet schieten. Raak! Nog eens vijf minuten.

Onnodig, kan achteraf worden geconcludeerd. ZZ Leiden in goeden doen had deze wedstrijd veel eerder moeten beslissen, ook al zijn dit soort eindfases voor de fans de krenten in de pap. Leiden speelde namelijk geen goede wedstrijd. Had nauwelijks een antwoord op de Hongaarse driepunters en liet een aantal keren simpel een voorsprong als kaas van het brood eten. In het vierde kwart kwam er zelfs een serieuze Hongaarse voorsprong op het scorebord (71-78) en leek een nederlaag aanstaande.

Dat die voor het al in de volgende ronde geplaatste ZZ Leiden geen pijn zou doen, nam niet weg dat er voor de winst werd gespeeld. Thuis moet je dit soort wedstrijden winnen. Al is het maar voor de fans, die na de nederlaag tegen Donar behoorlijk de pest in hadden en dat is een understatement. Met ook al nederlagen tegen Zwolle en Den Bosch lacht het leven de fans van ZZ Leiden op dit moment niet bepaald toe. Verlies tegen Pécs Veolia zou een nieuwe klap zijn geweest. Ook al was het een wedstrijd om de kat z’n viool.

Eerder op de avond namelijk won Benfica met 91-95 bij Inter Bratislava en daardoor kon Leiden geen eerste meer worden in de groep en de tweede plek stond al vast sinds de winst in Slowakije een week eerder. Verlies van de Portugezen, dat een tijd lang het geval leek te worden, had Leiden een wat eenvoudiger groep opgeleverd en bovendien een stuk goedkoper zijn geweest met tegenstanders uit Denemarken, Duitsland en België. Nu gaat de ploeg twee keer naar Turkije (naar Bahcesehir Istanbul en het in Leiden bekende Pinar Karsiyaka in Izmir) en als klap op de vuurpijl naar Krasnoyarsk diep in Siberië op een dikke 3.350 kilometer ten oosten van Moskou, of te wel nog zeven uur vliegen vanuit de Russische hoofdstad…

Dat zijn drie tegenstanders die een heel stuk zwaarder zijn dan in de nu beëindigde eerste poulefase. Daarin was Pécs Veolia de minste van de drie, maar dus wél de ploeg, die de meeste problemen opleverde. Het werd onnodig een spannende wedstrijd, omdat ZZ Leiden niet voortdurend de focus op het duel had en dingen deed, die de Hongaarse ploeg in het zadel hield..

Maar na de wonderbaarlijke ontsnapping kwam alles op zijn pootjes terecht, ook al speelde Leiden in de overtime met vuur. Onder andere door weer een driepunter van De Randamie werd er een voorsprong van negen punten (98-89) opgebouwd. De ploeg had die eenvoudig over de meet moeten trekken door lange, rustige aanvallen te spelen. Maar nee, er werd onnodig haast gemaakt en via driepunters kwamen de Hongaren nog dicht bij. Twee vrije worpen van Troy Koehler, koud ingevallen voor Huggins na diens vijfde fout, beslisten het duel definitief: 105-100.

Zorg en Zekerheid Leiden – Pécs Veolia 105-100 (23-22, 20-26, 21-16, 22-22 een 19-14)

Scores Leiden: Tayler Persons 28 (10 assists, effectiviteit 34), Braxton Huggins 17 (9 rebounds), Worthy de Jong 16 (6 rebounds, 4 steals), Jarvis Williams 13 (14 rebounds), Sergio de Randamie 12, Drago Pasalic 10, Marijn Ververs 5 (6 rebounds, 4 assists), Josh Cunningham 2 en Troy Koehler 2. Topscorers Pécs: Christopher Smith 27 en Balint Horti 17.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Sergio de Randamie.