Groningen uit, Den Bosch thuis, weer Groningen uit en Zwolle uit. Dat zijn vier van de laatste vijf wedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden in het reguliere seizoen. Pittig. Tussendoor komt dan Den Helder Suns op bezoek in de Vijf Meihal voor een wedstrijd die Leiden natuurlijk gaat winnen. Concentreren. Daar gaat het om. De ploeg van Rolf Franke doet dat het grootste deel van het duel en dat is voldoende voor de winst: 83-61.

Het valt natuurlijk niet mee om je in zo’n loodzwaar programma aan de vooravond van de play-offs elke keer weer op te laden. Vooral als je weet dat je gaat winnen. Den Helder Suns is weliswaar een heel aardige ploeg met een paar talentvolle jonge gasten, maar twee klassen minder dan de top-4 van de Dutch Basketball League en coach Peter van Noord ontbeert klasbakken als Watson, Thomas en De Jong, met zijn drieën dit keer goed voor 53 van de 83 punten.

Een wedstrijd tegen een van de kleintjes van de DBL in de Vijf Meihal kent een soort standaard verloop. Snel afstand nemen als het kan en dan zorgen dat het verschil in stand blijft. Dat was ook donderdagavond het geval. Het eerste woord was aan Den Helder (0-6), maar die achterstand werd snel uitgepoetst. Darius Thompson sloot het eerste kwart af met een lekkere dunk voor 22-10.

Het verschil van tien punten werd direct in het tweede deel verdubbeld. Binnen vier minuten was het 34-14 en daarmee zat de wedstrijd in de tas. Bij de rust was het 47-27 en het belangrijkste moment van het kwart kwam na anderhalve minuut: de rentree van Mohamed Kherrazi. De forward is een flinke periode uit de roulatie geweest met diverse blessures, maar is nu fit voor het staartje van de competitie en de play-offs. Een belangrijk gegeven voor Rolf Franke, die iets ruimer in zijn spelers komt te zitten.

Vermeldenswaard is ook dat ZZ Leiden in de eerste helft alle tien zijn vrije worpen raak schoot en dat de eerste zes na rust (twee van Vette, drie van De Jong en een van Thompson) ook raak waren. Een record werd het niet, omdat Simms daarna twee keer miste en het record van 17 op 17 (vorig jaar november tegen Den Bosch) bleef staan. Het eindtotaal van 22 op 24 was echter meer dan keurig.

Intussen bleef het verschil zo rond de twintig punten hangen. Den Helder scoorde lekker mee met de thuisploeg, die veel wisselde om toch een beetje rust te gunnen aan de sterkhouders. De ploeg uit de kop van Noord-Holland moest het vooral hebben van Steve Harris, een prima forward. Hij kwam tot 22 punten.

ZZ Leiden vermaakte het publiek nog even met een paar fraaie scores en gooide af en toe de turbo erop, waarbij Den Helder alleen maar kon toezien hoe er werd gescoord. Het eindsignaal klonk bij 83-61. Een dagje wat rust en dan de volgende klus: New Heroes Den Bosch, zaterdag op acht uur in de Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden – Den Helder Suns 83-61 (22-12, 25-15, 12-15 en 24-19).
Scores Leiden: Darius Thompson 24 (8 rebounds, 7 assists), Maurice Watson 15 (10 assists), Clayton Vette 15, Worthy de Jong 14, Kenneth Simms 10 (11 rebounds), Marijn Ververs 3 en Mohamed Kherrazi 2. Topscorer Den Helder: Steve Harris 22.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Mohamed Kherrazi kon na lang blessureleed weer wat minuten maken.