Tussen twee Europese wedstrijden in, afgelopen dinsdag in Hongarije en komende woensdag thuis tegen het Portugese Benfica, moest Zorg en Zekerheid Leiden ‘even’ een regulier potje afwerken tegen Den Helder Suns. Dat klusje kostte betrekkelijk weinig moeite. Het werd in een bij vlagen best aardige wedstrijd uiteindelijk 89-65.

Mede omdat Worthy de Jong licht geblesseerd in burger op de bank bleef, konden met name Marijn Ververs en Troy Koehler lekker veel speeltijd pakken: bijna 33 respectievelijk ruim 27 minuten. Ze beloonden zichzelf en de ploeg met 13 en 14 punten, waarbij Koehler er drie driepunters in knalde en Ververs nog eens een persoonlijk record van acht assists afleverde.

ZZ Leiden-Den Helder is maar heel kort een echte wedstrijd geweest. Na een prima start van de thuisploeg (12-2 met al 5 punten van Ververs) kwam Den Helder nog wel terug (22-18 na het eerste kwart), maar een volgende serie van Leiden bleef onbeantwoord, waardoor het bij de rust eigenlijk al een gelopen koers was: 49-31.

Behalve Ververs en Koehler kreeg ook Josh Cunningham minuten van Rolf Franke. De Amerikaan zit nog altijd niet lekker in zijn vel en bovendien zat het hem niet mee in zijn acties, hard al hij werd verdedigd onder het Helderse bord. Het was goed dat de mannen, die meestal bijna de hele wedstrijd binnen de lijnen staan, wat rust kregen. Benfica is woensdag een tegenstander van een heel ander kaliber en bovendien zou het wel eens de cruciale wedstrijd kunnen zijn in de groepsfase van de Europe Cup. Winnen is blijven meedoen, verliezen een forse tegenslag in de poging te overwinteren in Europa.

De achttien punten bij de rust werden er zonder echte inspanningen 25 en maximaal 29 bij 77-48, waarna  ZZ Leiden het verder wel geloofde. De punten waren binnen en dus werd er nog een beetje aan klantenbinding gedaan met wat leuke acties en bleef het verschil voor de ploeg uit de kop van Noord-Holland nog een beetje binnen de perken: 89-65.

Zorg en Zekerheid Leiden – Den Helder Suns 89-65 (22-18, 27-13, 22-13 en 18-21).
Scores Leiden: Braxton Huggins 20 (5 turnovers), Tayler Persons 18 (6 assists, 5 steals), Jarvis Williams 16 (7 rebounds), Troy Koehler 14 (3 driepunters), Marijn Ververs 13 (8 assists), Josh Cunningham 4 (8 rebounds) en Drago Pasalic 4. Topscorers Den Helder: Michael Miller 21 en Yarick Brussen 14 (12 rebounds).

Op de foto van Jan van der Lubbe: Marijn Ververs.