Voor veel mensen in de Vijf Meihal waren zaterdag, na de vijfde minuut van de wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Apollo Amsterdam, de ontwikkelingen bij Zwolle-Den Bosch belangrijker dan hetgeen er op het Leidse parket plaatsvond. Daarvan was het namelijk afhankelijk op welke plaats ZZ Leiden zou kunnen gaan eindigen en wanneer de playoffs zouden beginnen. Intussen vermaakte de ploeg van Paul Vervaeck het publiek met vaak heerlijke acties op weg naar een 87-60 overwinning.

Er moest na afloop nog even worden gewacht op de eindstand in Zwolle. Die werd 86-78 en de conclusie was dat de play-offs niet eerder dan op 1 mei kunnen beginnen, omdat gewacht moet worden op de laatste wedstrijd tussen Den Bosch en Donar, op 28 april in de Brabantse hoofdstad. Op basis daarvan zal bekeken moeten worden hoe de definitieve eindstand is, wie er in de kwartfinales vrij zijn, op welke plaatsen de andere twee van de top-4 eindigen en wie er thuisvoordeel heeft.

Een tas vol met vraagtekens, die er zijn omdat de Dutch Basketball League er een ongelooflijk zooitje van heeft gemaakt met het wedstrijdschema. Deels kwam dat door de Europese successen van Donar, maar eigenlijk was het al van meet af aan mis, omdat er een totaal incompetente competitieleider is aangesteld, die bovendien de oren liet hangen naar de clubs, die te veel te zeggen hadden. Het wedstrijdschema zat vreselijk slecht in elkaar met te weinig wedstrijden in de eerste maanden en soms perioden van drie weken met zes thuiswedstrijden tegenover twee uitbeurten en andersom. Bovendien werd erop gerekend dat Donar het niet ver zou schoppen in Europa en dat is een schandalige vorm van minachting voor je eigen sport.

Zorg en Zekerheid Leiden moet dus tot komende zaterdag wachten om te weten te komen of het derde dan wel vierde wordt en wie de eerste tegenstander zal zijn op dinsdag 1 mei. Dat wordt Aris Leeuwarden of Rotterdam. Met een overwinning in Leiden zou Amsterdam nog in de race zijn gebleven, maar dat gebeurde dus niet.

In feite hield de illusie bij coach Patrick Faijdherbe en zijn mannen zegge en schrijve één minuut en vijftien tellen stand. ZZ Leiden vloog uit de startblokken, stond na die 75 seconden op 7-0 en hoefde nooit meer achterom te kijken. Van een echte wedstrijd was dus geen sprake. Maar uiteraard eiste coach Paul Vervaeck bepaalde dingen van zijn ploeg. Maar hij moest ook spaarzaam met zijn mannen omgaan, want binnen de gebruikelijke rotatie miste hij niet alleen de nog altijd geblesseerde Jessey Voorn, maar ook Floris Versteeg, die afgelopen week een middelvinger brak. Van de bankspelers kon bovendien Okke Hoonhout niet spelen. Dat betekende dus weer eens wat speeltijd voor Rens Butter, wat meer dan gebruikelijk voor Marijn Ververs en in de laatste minuten ook voor de trouwe trainingskrachten Marc Knepa en Shayron Juan Pedro.

Anders dan in sommige eerdere duels begreep de ploeg dat, als de overwinning een zekerheidje is, het publiek een beetje aan zijn trekken moet komen. En daar weten sommigen wel raad mee. Zo teisterde topscorer Clayton Vette de ring met een paar stevige dunks, kreeg hij navolging van Mohamed Kherrazi en deed ook Alex Olah leuke dingen. Maar echt smullen was het van de acties van Worthy de Jong en vooral Carrington Love.

De Amerikaan is de assistkoning van de DBL en liet in de laatste reguliere competitiewedstrijd zien waarom. Liefst dertien keer bediende hij een teamgenoot op maat en er waren er een paar bij, die in de NBA niet zouden hebben misstaan. Voor dat soort acties beklimmen de mensen graag de tribunes van de Vijf Meihal, die zaterdag weer lekker bezet was. Gebrek aan spanning hoeft dus niet tot verveling te leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden – Apollo Amsterdam 87-60 (22-8, 16-10, 24-17 en 25-25).
Scores Leiden: Clayton Vette 20 (9 rebounds), Worthy de Jong 17 (8 rebounds), Carrington Love 14 (13 assists), Alex Olah 12, Marijn Ververs 8, Mohamed Kherrazi 7 (9 rebounds), Sergio de Randamie 5 en Rens Butter 4.
Topscorers Amsterdam: Mack Bruining 9 en Malevy Leons 9