Er zijn van die wedstrijden, die nu eenmaal gespeeld moeten worden. Thuiswedstrijden tegen de onderste ploegen van de ranglijst bijvoorbeeld. Zorg en Zekerheid tegen Den Helder Suns was zo’n wedstrijd en dat je daar als ploeg anders tegenover staat dan in het geval van een wedstrijd tegen Donar Groningen of New Heroes Den Bosch, is begrijpelijk. Maar dat mag niet betekenen dat je de hondstrouwe fans – er zaten er op deze donderdag toch een duizend in de Vijf Meihal – in de steek mag laten.

Want dat deed ZZ Leiden, hoewel de uiteindelijk 89-66 overwinning misschien anders doet vermoeden. 23 punten verschil is dit seizoen ongeveer ‘normaal’ voor ZZ Leiden tegen Den Helder, dat eerder met 22, 38 en 16 punten verschil werd geklopt. Het had er echter alle schijn van dat de ploeg van Paul Vervaeck niet veel goesting had, om het maar eens in de taal van de coach te zeggen. Het was, na een flitsende start vaak slap, bijna ongeïnteresseerd.

De start was flitsend en leek veel te beloven. Er was één minuut en achttien seconden gespeeld toen er al een 10-0 op het scorebord stond. Coach Peter van Noord van Den Helder zag onmiddellijk in dat het zó niets zou worden en trok zijn ploeg terug in een zoneverdediging. Wel met de nodige druk op de bal, maar een ploeg met goede schutters als ZZ Leiden toch is, zou zo’n verdediging aan flarden moeten schieten.

Dat gebeurde echter niet en Den Helder kon, zij het op gepaste afstand, blijven volgen. Na tien minuten was het 28-14 en ook halverwege zat de ploeg uit de kop van  Noord-Holland nog altijd in de wedstrijd: 49-36. De hoop was gevestigd op een tweede helft, waarin de thuisploeg in elk geval zijn fans iets leuks zou voorschotelen.

Maar de fans werden ook in de eerste fase van de tweede helft in de steek gelaten. Sterker nog: Leiden had zó veel moeite om tegen de zone tot behoorlijke schoten te komen, dat vrijwel alles mis ging en Den Helder kon naderen tot op vijf punten: 51-46. Dat was na bijna vijf minuten in het derde kwart. Leiden maakte daarin dus zegge en schrijve twee punten tegen tien van Den Helder. Er klonk nog net geen fluitconcert, maar het tegen de gewoonte in zwijgen van de meest fanatieke fans stond daaraan ongeveer gelijk.

Een enkele keer was er een bescheiden applaus. Voor de twee knappe driepunters van Jessey Voorn bijvoorbeeld. Twee noodschoten op de grens van de 24-seconden. Leiden profiteerde van de toenemende vermoeidheid bij Den Helder, dat het nota bene moest stellen zonder zijn Amerikaanse spelverdeler Lavonte Dority, met gemiddeld vijftien punten ook nog eens topscorer van de ploeg.

Omdat Leiden behoorlijk kon door wisselen kon de ploeg het tempo hoog houden en dat betaalde in de slotminuten dan toch nog een beetje uit. En ach, als er  al íets zal worden onthouden van deze wedstrijd is het simpelweg de 89-66 eindstand.

Zorg en Zekerheid Leiden – Den Helder Suns 89-66 (28-14, 21-22, 15-18 en 25-12).
Scores Leiden: Worthy de Jong 17 (10 assists, 7 rebounds), Jessey Voorn 17 (5 assists), Mohamed Kherrazi 15, Carrington Love 10 (10 assists, 7 rebounds), Clayton Vette 10, Alex Olah 9, Floris Versteeg 8 en Okke Hoonhout 3. Topscorers Den Helder: Tjoe de Paula 15, Boyd van der Vuurst de Vries 14 en Alex Laurent 14.