Je kunt er natuurlijk een aantal gemeenplaatsen tegenaan gooien. Over prijzen die pas aan de meet worden verdeeld of over eerste zwaluwen. Maar de spectaculaire overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden bij de opening van het seizoen tegen nota bene de grote rivaal Donar Groningen (75-63) smaakte lekker, héééél lekker. Er werd de laatste jaren tenslotte niet zo vaak gewonnen van de ploeg uit het Hoge Noorden. De laatste vier jaar slechts vier keer in een competitiewedstrijd. De resterende zeges werden geboekt in het bekertoernooi of de playoffs en hadden aan het einde van de rit geen enkele waarde.

ZZ Leiden was vanaf het begin scherp in de volle Vijf Meihal. Donar nam dan wel een kleine voorsprong, maar de thuisploeg trok het gaatje steeds weer dicht en aan het einde van het eerste kwart stond er dan ook een logische gelijke stand op het scorebord: 17-17. De laatste score was een driepunter van Floris Versteeg, die al snel Sergio de Randamie moest vervangen, omdat hij twee persoonlijke fouten had. De Randamie op zijn beurt was weer de vervanger van de aan de rug gekwetste Mohamed Kherrazi in de basisopstelling van coach Paul Vervaeck.

Donar maakte recentelijk indruk met prima Europese wedstrijden en klopte daarmee als logische favoriet aan op de deur van de Dutch Basketball League. Donderdag echter kwam in de wedstrijd om de Supercup tegen Landstede Zwolle de Groningse hand tussen de deur, die door de Zwolse ploeg in het slot werd gegooid (69-77). Dat resultaat sterkte ZZ Leiden natuurlijk en alsof het een actie van Jehova’s Getuigen betrof werd zaterdag ook de voet van de landskampioen en bekerhouder afgekneld.

Er was niemand die iets kon inbrengen tegen de Leidse winst, die vooral tot stand kwam in een memorabel tweede kwart. Leiden verdedigde prima en Donar zocht met de moed der wanhoop naar oplossingen om het Leidse bolwerk te slopen. Maar dat lukte niet. Totaal niet, want tot in de laatste minuut voor de rust bleef de Groningse productie steken op zegge en schrijve twee puntjes. Het werden er nog zes, maar de 24-6 score in het tweede kwart was indrukwekkend van Leiden en pijnlijk voor Donar.

Het gat was bij de rust dus fors (18 punten, 41-23), maar in basketball kan alles gebeuren. Het zou niet de eerste keer zijn dat een ‘winnende voorsprong’ als sneeuw voor de zon verdwijnt. Omdat de aanvallen van ZZ Leiden regelmatig te slordig waren, kreeg Groningen de kans iets aan het zwaar geschonden blazoen te doen. Vooral in de slotfase van het derde kwart snoepte de ploeg wat van de achterstand af en stond er met nog tien minuten te spelen slechts twaalf achter: 57-45.

Het verschil werd zelfs even negen (59-50), maar toen stroopte Leiden nog eens de mouwen op en Worthy de Jong de pijpen van zijn broek. Dat doet hij altijd en je vraagt je af wanneer ZZ Leiden nu eens een broek voor hem bestelt, die zit zoals hij dat wil. Met de teruggekeerde De Jong lieten ook Jessey Voorn, topscorer Clayton Vette (24 punten) en vooral spelverdeler Carrington Love zien wat ze in huis hebben. Carrington Love, die gemakshalve ‘C’ genoemd wordt, noteerde bij zijn DBL-debuut direct maar een triple double met 15 punten, 10 rebounds en 12 assists (de eerste ooit in de historie van ZZ Leiden) en er waren momenten dat zijn bewaker (Brandon Curry of Aron Royé) hem alleen maar voorbij hoorde komen, zo snel is hij.

Je moet natuurlijk altijd een slag om de arm houden na zo’n eerste klasse-optreden, maar ZZ Leiden heeft een uitstekende point guard binnengehaald, die ook nog eens met Worthy de Jong gaat strijden om de populariteitsprijs. Vooral zijn acties, waarbij hij als een pijl onder de ring door schiet en de bal op een presenteerblaadje legt voor bijvoorbeeld Vette, oogsten bewondering. Op die manier trok hij bijvoorbeeld het verschil halverwege het vierde kwart weer naar 18 punten en zette hij hoogstpersoonlijk een uitroepteken achter een heerlijke wedstrijd: 75-63.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 75-63 (17-17, 24-6, 16-22 en 18-18). Scores ZZ Leiden: Clayton Vette 24 (7 rebounds), Carrington Love 15 (10 rebounds en 12 assists), Jessey Voorn 14, Worthy de Jong 10, Sergio de Randamie 5, Marijn Ververs 4 en Floris Versteeg 3. Topscorers Donar: Brandon Curry 15 (10 rebounds) en Drago Pasalic 14.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Foto Carrington Love: Marja van Tilburg