In de nog natrillende Vijf Meihal, waar Zorg en Zekerheid Leiden in een fantastisch spektakel na verlenging met 99-97 won van het Turkse Sakarya BSB, bleven na afloop vooralsnog twee vragen onbeantwoord. De eerste: Kan ZZ Leiden dan echt alles? De tweede: Haalt Darius Thompson de kerst in Leiden?

De eerste vraag kun je na woensdagavond al bijna beantwoorden met ‘ja’. Zeventien punten achter in het derde kwart (36-53), dan helemaal terugkomen en via een verlenging de winst pakken, die wellicht de basis is voor Europees overwinteren. Er zijn meer wonderbaarlijke wedstrijden gespeeld in de antieke Leidse gymzaal, maar dit duel komt zeker in de top-5.

De tweede vraag is pijnlijker. Vanaf zijn eerste wedstrijd zag je dat ZZ Leiden met Darius Thompson – kersvers van college – een klasbak van de buitencategorie heeft binnengehaald. Maximaal voor één seizoen. Dat staat honderd procent vast. Maar de verlenging tegen Sakarya, waarin hij vier driepunters maakte zal de wereld overgaan en je mag het gewoon niet uitsluiten dat er zich nog voor de jaarwisseling een rijke club uit Zuid-Europa meldt bij het bestuur van ZZ Leiden.

Natuurlijk is het te hopen dat het Leidse publiek en dan vooral de wegblijvers van woensdag (met nog geen duizend toeschouwers vertoonden de tribunes grote gaten) nog maanden kunnen genieten van de man met het geweldige schot en met onder het bord een ‘hangtime’ die de meeste opponenten te machtig is.

Na 45 minuten heerlijk basketbal stonden er 36 punten achter zijn naam met in totaal zes driepunters en vier foutloze vrije worpen. Dat laatste gold trouwens voor het hele team. Na de 17/17 tegen Den Bosch afgelopen zondag kwam er nu een 9/9 (weer honderd procent dus) in de boeken.

Er staat momenteel geen maat op de ploeg van coach Rolf Franke. Een klein dipje in de slotfrase van de Europese wedstrijd tegen Würzburg is de enige schade in een tot nu toe vlekkeloos seizoen. Eigenlijk ongelooflijk, want de ploeg komt in feite één speler te kort in de rotatie, los van de nu geblesseerde Sergio de Randamie.

Dat moet zich bijna wel gaan wreken in een lang, zwaar seizoen. Zeker als de tweede ronde van de FIBA Europe Cup bereikt zou worden. Maar vooralsnog overleefde het team de afwezigheid van De Randamie, de schorsing van Kenneth Simms en de griepgolf, die even door de Vijf Meihal spoelde.

Tevoren was duidelijk dat ZZ Leiden het tegen Sakarya moeilijker zou krijgen dan in het eerste duel in Turkije. De ploeg was nu compleet en dat betekende twee bomen van centers, die onder het bord moeilijk waren af te stoppen. De Cameroener Landry Nnoko en Congolees Junior Etou waren samen goed voor 41 punten. Daaraan voegde de Belgische international Jean Salumu er 25 toe. Zijn vijfde fout, na één minuut in de overtime, kwam ZZ Leiden niet slecht uit.

Het was een wonder dat die verlenging er kwam, want na een perfecte start (11-0) en een verder gedegen eerste helft, waarin Sakarya pas een minuut voor de rust de eerste voorsprong pakte en die meenam naar de kleedkamer, ging het in het derde kwart mis. De Turken (nou ja, statutair dan…) vonden een antwoord op de zoneverdediging en liepen snel weg van de thuisploeg. Het verschil liep zelfs op tot zeventien punten.

Daar knabbelde ZZ Leiden nog wel iets van af, maar de stand na het derde kwart was duidelijk: 56-69. Toevallig precies gelijk aan de eindstand in de eerste wedstrijd. Die dertien verschil moest naar beneden, zo was de mening. Het onderlinge resultaat kan immers van belang zijn bij gelijk eindigen.

Maar ZZ Leiden 2018 is niet tevreden met zoiets banaals als een nederlaag met perspectief. Deze ploeg bestaat uit strijders, uit winnaars, uit mannen die niet weten wat opgeven is. En zie, in het vierde kwart geschiedde het wonder. Sakarya dacht er kennelijk al te zijn en werd op zijn plek gezet. Puntje voor puntje werd het verschil kleiner en de al feestende Turkse fans werd het zwijgen opgelegd door een kolkende Vijf Meihal.

Met nog 1.8 seconden op de klok kreeg ZZ Leiden zelfs nog een kans op winst. Het schot van Mohamed Kherrazi – niet de schutter die je zoekt, maar het kwam zo uit – spatte op de ring uiteen: vijf minuten extra.

In money time staan de echte groten op. Woensdag waren dat Darius Thomson met zijn vier driepunters en de kwikzilverachtig Maurice Watson, die met een paar geweldige drives zijn ploeg in de slotfase van de reguliere tijd keer op keer in de race hield.

De 99-97 overwinning zet ZZ Leiden op de drempel van de tweede poulefase. Maar de ploeg moet daar natuurlijk nog wél overheen. Dat kan nog lastig worden met uitwedstrijden in Roemenië  en Duitsland als afsluiter. Maar zoals gezegd: het lijkt er op dat deze ploeg alles kan…

Zorg en Zekerheid Leiden – Sakarya BSB (Tur) 99-97 (16-10, 18-26, 22-33, 26-13 en 17-15).
Scores Leiden: Darius Thompson 36, Maurice Watson 25 (6 assists), Worthy de Jong 13 (6 assists), Clayton Vette 13, Mohamed Kherrazi 10 (13 rebounds) en Kenneth Simms 2.
Topscorers Sakarya: Jean Salumu 25, Junior Etou 23 en Landry Nnoko 16.

Op de foto van Marja van Tilburg: ZZ Leiden viert een feestje na de spectaculaire zege op Sakarya. Rechts Darius Thompson, de held van de avond.