Het was voor de fans van Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond geen prettig weerzien met Pinar Karsiyaka. De Turkse ploeg was in 2010 de eerste Europese tegenstander van de Leidse ploeg na de terugkeer in de eredivisie. Toen werd de mannen van Toon van Helfteren duidelijk gemaakt, dat er een flink gat gaapte tussen basketbal in Nederland en dat in een topland als Turkije. Het werd toen 63-87. Nu, ruim negen jaar later, blijkt er nog niet veel veranderd. Sterker nog: het was nog erger. ZZ Leiden kreeg met 65-105 een pak slaag in de openingswedstrijd van de tweede ronde van de FIBA Europe Cup.

De nederlaag kon moeilijk een verrassing worden genoemd, maar veertig punten verschil deed wel erg veel pijn. Tevoren had coach Rolf Franke al geconstateerd dat er een klein wonder moest geschieden voor een goed resultaat, lees: een aanvaardbare nederlaag. ‘Als Tayler (Persons) en Worthy (de Jong) top zijn en die Turken hebben een slechte dag, dan kan er misschien iets gebeuren…’

Hoop doet leven, moet je maar denken. Maar een goed resultaat boeken tegen een ploeg als Karsiyaka – de huidige nummer twee van Turkije – was ZZ Leiden niet gegeven. Dat mocht je ook eigenlijk niet verwachten. Basketbal is een grote sport in Turkije en alleen al met het budget van Karsiyaka zou je met gemak de hele Dutch Basketball League kunnen financieren.

Neem alleen maar aanvoerder Semih Erden. De veteraan, die bij tal van Turkse clubs speelde en ook een pensioen krijgt van de NBA, waar hij drie seizoenen voor Boston en Cleveland speelde, is inmiddels 33 jaar en staat bij de club uit Izmir op de loonlijst voor een dikke 750.000 dollar. Voor Erden was het zijn tweede bezoek aan Leiden. In 2011 was hij er ook, toen als speler van Besiktas in de schaduw van NBA-ster Deron Williams. Hij was het die de Vijf Meihal toen ‘The Barn’ noemde, een naam die – vertaald in De Schuur – nog altijd de koosnaam is van het bijkans onder Monumentenzorg vallende gebouw.

ZZ Leiden-Karsiyaka is eigenlijk nooit een echte wedstrijd geweest. De opening van de Turken werd alleen beantwoord met een driepunter van Braxton Huggins. Leiden kwam daarna wel even terug tot 12-15, maar met speels gemak maakten de gasten duidelijk dat het echt niet de bedoeling was dat de thuisploeg mee zou gaan doen in het duel. Dat kwam natuurlijk door het surplus aan kwaliteit bij Karsiyaka en dat terwijl coach Ufuk Sarica veel wisselde, geen enkele speler langer dan 23 minuten op het veld liet staan en zijn voltallige selectie speelminuten gaf.

Maar Zorg en Zekerheid Leiden werkte aardig ‘mee’. Rolf Franke was benieuwd hoe er gereageerd zou worden op de zoneverdediging, die Leiden graag speelt. Voor kennisgeving aangenomen. Karsiyaka sneed erdoorheen als een warm mes door de boter. Aanvallend was Leiden gewoon niet goed genoeg om potten te kunnen breken. Er zat geen structuur in de aanvallen. Er werd richting Turkse basket gedribbel, een enigszins vrijstaande maat gezocht en geschoten. Tegen het veel te lage percentage van 34,3 procent, waarbij 25 van de 31 driepunters hun doel misten.

Aan de andere kant gaven de Turken een soort clinic in effectief aanvallen. De echte basketbalkenners zullen hebben genoten van de ‘ball-movement’, die zó uit het boekje kwam. Drie, vier, vijf passes en dan stond er een schutter vrij of kon de bal naar een lange man onder de ring worden gespeeld.

Terwijl de ongeveer honderd Turkse supporters het hoogste woord en lied hadden, keken de Leidse fans gelaten toen hoe hun ploeg op een steeds groeiende achterstand werd gezet. Van veertien na het eerste kwart (17-31), via 25 bij de rust (30-55), 34 na driekwart wedstrijd (50-84) tot de uiteindelijk veertig (65-105).

Toch kwam de actie van de dag op naam van een speler van ZZ Leiden. Het was de dunk van Nuni Omot. Zó ongelooflijk hard en fraai, dat de Vijf Meihal compleet uit zijn dak ging. Dat het op dat moment 22-37 werd, deed even niet ter zake. De geboren Keniaan veroverde de harten van zijn fans met die actie en speelde verder ook best goed. Hij beloonde de 21 minuten, die hij in zijn eerste thuiswedstrijd van Franke kreeg, met zestien punten, de hoogste score aan de kant van ZZ Leiden. Het zou zó maar kunnen dat hij nog voor veel lekkere acties gaat zorgen in de Vijf Meihal.

Dat zal hij dan vooral in de nationale competitie moeten laten zien, want of er dit seizoen voor Leiden Europees nog iets te halen valt, moet worden betwijfeld. Karsiyaka verloor afgelopen weekeinde van bijna hekkensluiter Bahcesehir, de tweede Turkse ploeg in de groep en dat verloor woensdag ruim van het Russische Krasnodorsk. Natuurlijk is dat scorebord-journalistiek, maar vermoedelijk dicht bij de realiteit.

Zorg en Zekerheid Leiden – Pinar Karsiyaka 65-105 (17-31, 13-24, 20-29 en 15-21).
Scores Leiden: Nuni Omot 16 (5 rebounds), Jarvis Williams 15, Tyler Persons 13 (8 assists, 5 rebounds), Braxton Huggins 10, Worthy de Jong 5, Sergio de Randamie 3 en Drago Pasalic 3. Topscorers Karsiyaka: Tony Taylor 23 en Jordan Morgan 20.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Nuni Omot maakte een goede indruk in zijn eerste thuiswedstrijd voor ZZ Leiden.
Meer foto’s van de Facebookpagina van Topsport Leiden