Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft voor dit seizoen Einaras Tubutis aangetrokken. De 22-jarige center/forward tekende een contract voor één seizoen. Tubutis komt uit Litouwen en komt bij ZZ Leidenl samen te spelen met zijn landgenoot Arunas Mikalauskas.

Einaras Tubutis (geboren 4 november 1998) is een 2.07 meter lange center/forward. Hij is opgeleid bij Lietuvos Rytas. Op 18-jarige leeftijd debuteerde Tubutis bij Perlas Vilnius op het een na hoogste niveau van Litouwen. In zijn debuutseizoen (2017-2018) startte hij al in acht van de 39 wedstrijden. In gemiddeld bijna 17 minuten kwam hij tot 4.9 punten en 3.9 rebounds. Het leverde hem ook een selectie om in 2018 voor Litouwen uit te komen op het EK onder 18. Een seizoen later vertrok hij in 25 van de 36 wedstrijden als starter. Zijn bijdrage nam toe tot gemiddeld 9.1 punten en 7.2 rebounds.

Bij Lietuvos Rytas mocht hij al even ruiken aan het spelen op het hoogste niveau van Litouwen. Na nog een seizoen bij Perlas Vilnius (gemiddeld 13.8 punten en 7.6 rebounds) keerde Tubutis bij Vytautas Prienu terug in de hoogste divisie. Op twee wedstrijden na werd hij opgenomen in het startende vijftal. In gemiddeld 23 minuten kwam Tubutis tot 8.3 punten en 5.2 rebounds.

Geert Hammink is zeer content met het aantrekken van Tubutis. “Ik ben blij met een speler als Tubutis. Hij heeft een unieke combinatie, in

die zin dat hij 2.07 meter lang is, een goed schot heeft, een brede wingspan en een zeer goede skillset. Het is een speler die prima past in onze ploeg.”

Het moment waarop de Jamaicaan Samardo Samuels kan aansluiten laat nog wel even op zich wachten. Om een verblijfs- en werkvergunning te krijgen is hij nu zijn papieren gaan ophalen in Jamaica. Daar moet hij veertien dagen in een quarantainehotel. Vervolgens moet hij naar de Nederlandse ambassade in Cuba of een ander land in de regio (Jamaica heeft Nederlandse ambassade) en mogelijk andermaal in quarantaine voordat hij kan doorreizen naar Nederland.

Foto: PR/ZZ Leiden