De noemenswaardige feiten van de wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Apollo Amsterdam waren onder te verdelen in ‘normale’ zaken en opvallende, positieve gebeurtenissen. In de eerste categorie vielen de logische overwinning van de thuisploeg, die officieel de boeken ingaat als 82-69. Het had eigenlijk 82-71 moeten zijn, maar NBB-commissaris Henk van Eck zat even te slapen bij een score van de bij Amsterdam terugkeerde ex-ZZ-speler Aron Royé.

De wedstrijd was er bepaald niet een, die bij de toeschouwers lang zal blijven hangen, want van de veertig minuten waren er misschien twee een beetje spannend. Dat was toen Apollo terugkwam in de wedstrijd en 37-33 op het bord zette. Maar dat was het dan ook. Toch waren er, door de Leidse bril gezien, mooie dingen te noteren. Clayton Vette en Jessey Voorn werden met respectievelijk 26 en 22 punten de topscorers in de ploeg van coach Paul Vervaeck. En dat was goed om te zien, want beide spelers zaten sinds de jaarwisseling – bij Voorn mede door griep – duidelijk in een dip. Nu moet je altijd voorzichtig zijn met snelle conclusies (het verhaal van die ene zwaluw…), maar er sprak vertrouwen uit en beiden kregen dan ook terecht een publiekswissel in de laatste minuten van het duel.

Wat Vette en Voorn in huis hebben wisten de fans natuurlijk wel. Veel benieuwder waren ze naar de eerste verrichtingen in de Vijf Meihal van de nieuwe aanwinst Alex Olah. De 2.13 meter lange Roemeense international is twee weken op proef om te bewijzen dat hij een aanwinst is voor ZZ Leiden. Afgaande op de wedstrijd van donderdagavond lijkt dat zeker het geval. 213 centimeters maken nu eenmaal indruk onder de ring. Hij kan scoren (nu 14 punten tegen 75 procent) en zette flink wat screens, waarop de spelers van Apollo zich te pletter liepen en waardoor zijn teamgenoten de broodnodige ruimte kregen.

Olah was in zijn eerste thuiswedstrijd de aflosser van Sergio de Randamie, die moest starten omdat Mohamed Kherrazi te veel last had van zijn enkel, die hij zaterdag in Rotterdam verstuikte. In zijn negentien minuten maakte hij overall een goede indruk en lijkt een blijvertje voor de rest van het seizoen. Met een straks weer fitte Kherrazi heeft Vervaeck dan acht spelers voor de rotatie en dat is hard nodig, want het aantal wedstrijden in korte tijd neemt nu toe. ZZ Leiden speelt zaterdag weer thuis (tegen BAL Weert) en volgende week donderdag in Den Helder.

De midweekse thuiswedstrijd tegen Amsterdam was, zoals gezegd, geen memorabel potje. Het eerste kwart was overduidelijk voor Leiden, dat via 10-4 en 15-6 de eerste tussenstand bepaalde op 26-12. Op 1:44 van het einde van het kwart maakte Alex Olah vanaf de vrije-worplijn zijn eerste punten in zijn nieuwe thuishal, die voor een doordeweekse donderdag behoorlijk bezet was.

Coach Patrick Faijdherbe – gekleed in een soort hansop, waarin je je zelfs tijdens carnaval niet zou durven vertonen – gaf zijn ploeg opdracht een zoneverdediging neer te zetten, wetend dat Leiden daar altijd moeite mee heeft. Bovendien besloot Vervaeck al snel wat bankspelers speeltijd te geven en dat kwam het spel niet ten goede. De thuisploeg werd slordig en daarvan profiteerde Apollo. Puntje voor puntje sloop de hoofdstedelijke ploeg naderbij. Tot 37-33.

Vervaeck stuurde zijn basisteam weer het veld in, waardoor Leiden toch met een voorsprong van tien punten de rust in ging: 43-33. In het derde kwart kabbelde het duel een beetje voort. Voorn schoot zijn vierde (van uiteindelijk zes) driepunter binnen en het verschil liep iets op tot 62-50 met nog tien minuten te gaan.

Nu had Leiden zaterdag in Rotterdam op een gegeven moment ook zo’n gaatje geslagen en ging het toen toch nog mis. Nu bleef de ploeg wel alert en hield het verschil keurig op tien of iets daar boven om te eindigen op 82-69. Volgens de commissaris tenminste…

Zorg en Zekerheid Leiden – Apollo Amsterdam 82-69 (28-12, 15-21, 19-17 en 20-19).
Scores Leiden: Clayton Vette 26 (10 rebounds), Jessey Voorn 22 (8 assists), Alex Olah 14, Carrington Love 9 (6 assists), Worthy de Jong 6 (7 assists), Floris Versteeg 3 en Sergio de Randamie 2. Topscorers Amsterdam: Berend Weijs 22, Akeel Eduardo 14 en Aron Royé 12