Zorg en Zekerheid Leiden is voor de vierde keer in de geschiedenis kampioen van Nederland. Na die van 1978 (als Parker), 2011 (met de onvergetelijke finish tegen Donar) en 2013 (de 4-0 tegen Aris) kan er dus weer een kampioensbeker worden bijgeplaatst in de prijzenkast. Niemand kan beweren dat het niet terecht is. ZZ Leiden was in alle drie de wedstrijden beter, veel beter dan Heroes Den Bosch. Donderdagavond werd met een tweede oorwassing (90-74) de kroon op het werk gezet.

In overleg met het stadsbestuur en de politie pleegde de clubleiding een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid ten opzichte van de coronaregels. De o zo belangrijke vrijwilligers, de trouwste sponsors en wat goede vrienden, onder wie oud-spelers Mohammed Kherrazi en Yannick Franke, mochten wat stoelen en banken bezetten in de Vijf Meihal, waar het na de officiële handelingen nog lang gezellig bleef, bier en champagne vrolijk vloeiden, maar waar natuurlijk ook Den Bosch zijn wonden likte.

Uiteraard begon ZZ Leiden als favoriet aan de derde klus met de voorsprong van 2-0 in wedstrijden. Het bestuur was er zeker van dat de ploeg het zou gaan afmaken. Daarom was er alvast maar een groot bord gemaakt voor bij het podium met de tekst: ZZ Leiden kampioen 2020-2021, ook al werd de gehele competitie dit jaar afgewerkt. De kampioensbanner, die in de dakspanten van de Vijf Meihal zal komen te hangen was ook al gedrukt. Voor spelers en vele anderen was er een speciaal T-shirt ter herinnering aan dit kampioenschap. En natuurlijk feestdrank, confetti, bloemen en alles wat je bij een dergelijk feest maar uit de kast kunt trekken.

Voor de grote schare fans was het natuurlijk zuur dat ze er niet bij konden zijn en thuis hun eigen feestje moesten bouwen. Zondag krijgen ze de kans om vanaf de terrassen hun ploeg toe te juichen als er vanaf twaalf uur een boottocht wordt gemaakt door het centrum van Leiden.

Even leek alles op losse schroeven te komen staan. Het begin van de wedstrijd was van: Oh, oh. Het zal toch niet…’ ZZ Leiden verprutste zo ongeveer elke aanval en dat kun je je tegen een ploeg als Heroes Den Bosch niet veroorloven. De Brabantse formatie sloeg direct toe en nam een voorsprong van negen en later zelfs van elf punten. Bovendien moest Worthy de Jong, de grote aanjager, naar de bank, omdat hij binnen drie minuten twee persoonlijke fouten maakte. Dan neem je als coach geen risico op een derde fout.

De stand van 9-20 op minder dan drie minuten van het einde van het kwart deed natuurlijk pijn. Maar in het team van ZZ Leiden zit meer veerkracht dan in een trampoline. Prima acties van Giddy Potts en Marijn Ververs en een driepunter van Michael Finke in het eindsignaal van het eerste kwart brachten de achterstand terug tot drie punten: 20-23.

In het tweede kwart had ZZ Leiden drie minuten nodig om via een driepunter van Giddy Potts, na de openingsscore van Nick King, weer een voorsprong te pakken: 30-28. Op weg naar de rust bleek opnieuw hoe ZZ Leiden in de loop van het seizoen een compleet team is geworden. Worthy de Jong, na afloop uitgeroepen tot MVP van de finales, liet het scoren aan anderen over een concentreerde zich op de verdediging van uiteraard Demario Mayfield, de Bossche Schutter. En waar Emmanuel Nzekwesi aan beide kanten van het veld minder speelde dan gebruikelijk en meer moeite had met zijn directe opponent Thomas van der Mars dan in de eerdere wedstrijden, staken Michael Finke en Nick King en Riley LaChance nadrukkelijk hun neus aan het venster.

En wat te denken van Giddy Potts. Na een driepunter dwong hij bij 40-35 Den Bosch tot een time-out en koud terug van die minuut overleg knalde hij er wéér een drietje binnen. De man mag dan een kort lontje hebben en snel geïrriteerd zijn, schieten kan hij als de beste. Zoiets is geen tik, maar een dreun. Dat bleek, want na de elf punten voorsprong ging Den Bosch met een achterstand van zes punten naar de kleedkamer: 49-43. Potts (15) en Finke (10) zaten toen al in de dubbele cijfers. Het was het resultaat van teamspel. En daar gaat het om. De Amerikanen hebben er een fraaie slogan voor: ‘Players win games, teams win championships’.

De grote vraag was of Den Bosch mentaal sterk genoeg was om zich over die klap heen te zetten. Maar voordat de Brabanders daar ook maar aan konden denken, opende ZZ Leiden de tweede helft met een 7-0 run via een driepunter van Finke, een score van Nzekwesi en een denderdunk van King.

En Leiden vond dat nog lang niet genoeg. De verdediging werd aangescherpt en net als in de vorige wedstrijden moest Den Bosch de witte vlag hijsen, omdat het gewoon geen antwoord had. Er werd niet als team gespeeld. De mannen van coach Jaumin probeerden solo tot succes te komen, maar dat lukte niet. ZZ Leiden was oppermachtig en knalde door naar een verschil van 24 punten met driepunters van Marijn Ververs en Luuk van Bree en een slotduet van het duo LaChance/King. Het is dat Boy van Vliet in de laatste minuut nog twee drietjes raak gooide, anders had de deur toen al in het slot gegooid kunnen worden.

Maar ook het gat van achttien punten met nog tien minuten te spelen was natuurlijk groot genoeg om de wedstrijd rustig uit te spelen. Maar daar hadden de mannen van Geert Hammink geen zin in. Met een lekkere dunk van Luuk van Bree en een alley oop-score van Worthy de Jong na een pass van Riley LaChance werd er nog eens, wellicht ten overvloede, een kilo zout in de toch al etterende wonden van Den Bosch gewreven en bij 81-58 wisten de gasten dat verder verzet geen enkele zin meer had. De dj van dienst had ook nog wat zout in voorraad en draaide ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ van nota bene de Bossche volkszanger John de Bever.

Voor ZZ Leiden was het tijd om het naderende feest alvast een beetje voor te bereiden. Hammink haalde zijn starters naar de kant en gaf de jonge jongens de kans om te ervaren hoe het voelt om op zo’n moment in het veld te staan. Het publiek dat er was deed zijn best om lawaai te maken, maar alsjeblieft, mag een volgende keer het dak er weer af?

Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes Den Bosch 90-74 (20-23, 29-20, 25-13 en 16-18).
Scores ZZ Leiden: Giddy Potts 17 (4 driepunters, 5 rebounds), Michael Finke 17 (3 driepunters), Riley LaChance 14 (5 assists), Nick King 13, Luuk van Bree 12, Emmanuel Nzekwesi 7 (5 rebounds), Marijn Ververs 5 (3 assists, 7 rebounds) en Worthy de Jong 5 (4 assists).
Topscorers Den Bosch: Thomas van der Mars 20, Demario Mayfield 12, Dominic Gilbert 12 en Boy van Vliet 12.

Tekst: Jan van der Nat
Foto: Jan van der Lubbe