Voor het eerst dit seizoen stelde Zorg en Zekerheid een helft lang teleur. Ernstige gevolgen had de nederlaag in Duitsland tegen Würzburg (87-61) evenwel niet.

Leiden had zich een week eerder al geplaatst voor de volgende ronde. Het verlies tegen de Oosterburen betekende wel dat ZZ tweede werd en Würzburg eerste. In de tweede ronde komt de ploeg nu uit tegen de winnaar van de poule waar Den Bosch in zit (het Russische Saratov staat nu eerste), het Deense Bakken Bears en de nummer twee uit poule G, waarschijnlijk het Finse Kataja.

ZZ verdient complimenten dat het zich in de eerste ronde zo goed staande heeft gehouden. Winst in Duitsland was daardoor niet noodzakelijk, maar het team zal niet met een fijn gevoel de bus naar Nederland zijn ingegaan na de afstraffing die het kreeg in de tweede helft van Würzburg. De Duitse ploeg kent een teleurstellende seizoenstart. In de Bundesliga staat Würzburg nog maar net boven de degradatiestreep. In de Europe Cup verging het de rijk gesponsorde ploeg wel iets beter, maar ook nog niet naar de hooggespannen (eigen) verwachtingen. Zo werd er vorige week ruim verloren van Sakarya en dat was al de tweede nederlaag tegen de Turken van wie Leiden tot twee maal toe won. Om samen met Leiden naar de volgende ronde te gaan, moest er dinsdag worden gewonnen.

Leiden was echter niet naar de stad aan de Main gekomen om de Duitse club een plezier te doen. Vooraf zei coach Rolf Franke al dat zijn team zou spelen om te winnen. Dat werd in het eerste kwart wel duidelijk. Na zes minuten spelen hadden de bezoekers al 17 punten, waarvan Darius Thompson er dertien voor zijn rekening nam. Het thuispubliek begon al te morren maar Würzburg kreeg wat meer grip de Leidse aanval en sloot het kwart af met een driepunter in de zoemer, daarmee de schade beperkend.

Het beste was er in het tweede kwart een beetje af bij de bezoekers, die even wat zuiverheid misten in hun schotpogingen en moeite hadden om hun zoneverdediging te laten sluiten. Extra frustrerend voor de thuisclub was het daarom dat ZZ toch met een (minimale) voorsprong de rust in ging. Maurice Watson Jr. scoorde vrij onder de basket en Thompson kwam door met een interceptie en dunk.

Elk psychologisch voordeel dat het had gaf Leiden aan het begin van de tweede helft echter weer weg. Het heilige moeten ontbrak, alle waarschuwingen in de rust ten spijt. De ploeg leed alleen maar balverlies en Würzburg maakte daar dankbaar gebruik van door twaalf punten op rij te scoren voordat Thompson met een score met bonus een einde maakte aan de ’droogte’. Tot die tijd hadden de scheidsrechters ook de fluit opgeborgen als ZZ in de aanval was, iets waar Franke zich geweldig boos om maakte. Maar Thompsons score was maar een klein doekje voor het bloeden.

Na een driepunter van Watson was het 54-44 en weer kwamen de Duitsers met een run, nu van 9-0. Dat bracht de tussenstand na drie kwarten op 63-44, en daarmee was de wedstrijd gespeeld. ,,Er waren twee momenten die bepalend waren’’, zei Franke. ,,We waren niet scherp aan het begin van de tweede helft. En toen we even later op tien punten achterstand stonden, gingen we daar weer niet goed mee om. Je kunt tegen zo’n tegenstander niet verslappen. Zij waren los en er was geen houden meer aan.’’ Misschien waren de Leidenaars onbewust toch wat minder scherp met plaatsing voor de volgende ronde al in het bezit. Dan is het te hopen dat het duel ’een goed leermoment’ was, zoals Franke zei. In ronde twee zijn de tegenstanders nog sterker.

s.Oliver Würzburg – Zorg en Zekerheid Leiden 87-61 (17-19, 19-18, 27-7 en 24-17).
Scores Leiden: Darius Thompson 26, Maurice Watson 11, Worthy de Jong 9, Mohamed Kherrazi 7, Clayton Vette 5 en Marijn Ververs 3. Topscorers Würzburg: Kresimir Loncar15 en Perry Ellis 12.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Foto: s.Oliver Würzburg: Worthy de Jong