Vorige week, na de knappe winst in Turkije op Sakarya, werd er bij Zorg en Zekerheid voorzichtig gedroomd van de tweede ronde in de FIBA Europe Cup. Nu, na een imponerende zege op het Roemeense Oradea (90-76), staat ZZ Leiden – mede door het verlies van het Duitse Würzburg thuis tegen Sakarya – op de eerste plaats in de groep en mag in de droom zelfs gedacht worden aan een plekje hoger…

Wil je verder komen in een Europees toernooi, dan moet je in de groep in elk geval je thuiswedstrijden winnen. Een uitzege daarbij geeft vrijwel zekerheid. Woensdagavond in de teleurstellend matig bezette Vijf Meihal speelde de ploeg van coach Rolf Franke de eerste van drie thuiswedstrijden en slaagde met vlag en wimpel. Nu doen de komende woensdagen Würzburg en Sakarya de Vijf Meihal aan en is het natuurlijk nog lang geen gelopen koers, maar twee uit twee is wel erg lekker.

Net als afgelopen zaterdag tegen Feyenoord Rotterdam begon ZZ Leiden zwak. De Roemenen schoten van meet af aan met scherp en bij 1-8 pakte Franke zijn eerste time-out. Het werd nog 1-13, voordat de Leidse ploeg ging draaien. Vooral Worthy de Jong kreeg het op zijn heupen, scoorde negen punten op rij en zette 10-13 op het bord. Daarmee begon de wedstrijd pas echt. ZZ Leiden bleek Oradea wel degelijk aan te kunnen.

Met een zoneverdediging werd de Roemeense schutterij aan banden gelegd en gleed de thuisploeg naar een kleine voorsprong aan het einde van het eerste kwart: 22-20. Het ging daarna gelijk op. Tot de slotfase van de eerste helft. Marijn Ververs met een driepunter, Darius Thompson met een snoeiharde dunk in een kluwen van spelers en Worthy de Jong met zijn derde driepunter zorgden voor 44-38.

Prettig om zo de kleedkamer in de gaan, maar het verschil was klein en dus kon het alle kanten uit. Het derde kwart wil nog wel eens een dieptepuntje zijn bij Leiden, maar vaak gaat het ook goed. Zoals nu dus. In een werkelijk heerlijk derde kwart werden de Roemenen van het parket gespeeld. Oradea werd op negen punten gehouden en intussen scoorde Leiden lekker door. Halverwege dat derde kwart kwam er – zoals de Amerikanen dat zo fraai noemen – een double digit lead op het scorebord (55-44). En de Leidse honger was nog niet gestild. Als een stoomtrein denderde ZZ Leiden door naar zelfs een verschil van twintig punten en uiteindelijk achttien aan het einde van het kwart: 69-51.

Dat kon dus niet meer fout gaan. Al helemaal niet als je naar de lichaamstaal van de Roemenen keek. Het leken boksers na acht tellen rust. Bijna zonder moeite hield Leiden het gat open en er werd zelfs één aanval opgesierd met zes punten! Tegen Maurice Watson werd een onsportieve fout gemaakt, maar hij scoorde wél. Het vervolg was daarom een extra vrije worp (ook raak) en de bal aan de zijlijn. Daaruit schoot Clayton Vette een driepunter binnen…

Franke wisselde in de laatste fase nog even lekker door. Mohamed Kherrazi pakte met een glimlach zijn vijfde fout en de Roemenen ‘mochten’ eindigen, zoals ze waren begonnen: met een paar driepunters. De winst kwam geen moment meer in gevaar: 90-76. Volgende afspraak, met een tussenstop in Den Helder, komende woensdag tegen s.Oliver Würzburg, de aanvankelijk gedoodverfde groepswinnaar.

Zorg en Zekerheid Leiden – CSM CSU Oradea 90-76 (22-20, 22-18, 25-13 en 21-25).
Scores Leiden: Worthy de Jong 24 (5 steals, 4 blocks), Maurice Watson 16, Clayton Vette 15 (7 rebounds), Darius Thompson 14 (7 assists), Kenneth Simms 11 (10 rebounds), Mohamed Kherrazi 7 en Marijn Ververs 3. Sergio de Randamie was geblesseerd.
Topscorers Oradea: Kristopher Richard 25 en Muhamed Pasalic 16.

Op de foto van Marja van Tilburg: Op alle manieren probeerden de Roemenen Worthy de Jong af te stoppen, maar dat lukte niet.