Uitgerekend Landstede Zwolle heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan de recordreeks van Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg van Rolf Franke won zeventien competitiewedstrijden op rij en had er tot dit weekeinde slechts ééntje verloren. Van….Landstede Zwolle (op 10 november werd het 82-87) en ook toen was de Vijf Meihal plaats van handeling. Dit keer was het verschil nog iets kleiner: 79-82 na een heerlijke wedstrijd met name voor de neutrale toeschouwers (dat waren er waarschijnlijk nul…) en uiteraard de kleine delegatie uit Zwolle.

Landstede Zwolle is de officiële koploper, heeft vier punten meer dan ZZ Leiden, maar ook vier wedstrijden meer gespeeld, omdat de thuisploeg af en toe duels moest verplaatsen door Europese verplichtingen. Aan het einde is natuurlijk alles rechtgetrokken en Leiden heeft daarom nog alle kans om de eerste plaats te pakken, voordat de play-offs beginnen. De andere twee ploegen uit de top-4 (Den Bosch en Groningen) staan met veertien verliespunten op een straatlengte afstand. Ten opzichte van Zwolle kan ZZ Leiden nog voordeel pakken door de laatste wedstrijd (in Zwolle) te winnen. Onderling is Leiden dan beter op doelsaldo. Nu is het 2-1 in wedstrijden voor Zwolle, maar +2 in saldo voor ZZ.

De confrontatie tussen de officiële en de officieuze nummers één was een echt topduel met alles erop en eraan: onbegrijpelijke missers onder het bord, balverliezen op momenten dat het echt niet nodig was, een aantal heerlijke acties en een uitermate grillig scoreverloop. De grootste verschillen waren +7 voor Leiden en +9 voor Zwolle. Maar in beide gevallen was het gat in no-time gedicht. Van 40-33 werd het 44-41 bij de rust en de Zwolse voorsprong van 48-57 (na 5:30 in het derde deel) was in nauwelijks drie minuten verleden tijd: 61-59. De rest van de wedstrijd was het steeds een paar puntjes, was er dertien keer een wisseling van voorsprong en stond er ook dertien keer een gelijke stand op het bord.

Naast een heleboel goede dingen (tien driepunters van Leiden en dertien rebound meer dan Zwolle), ging er ook veel mis. In de eerste helft bijvoorbeeld opnieuw bij Kenneth Simms, ook nu de vervanger van de nog altijd geblesseerde Mohamed Kherrazi. Hij schoot 2 op 10, maar was gelukkig wat actiever in de rebound dan woensdag tegen het Italiaanse Sassari. Toch werd de ZZ-speler met de langste staat van dienst bij de club node gemist. Doelstelling is dat hij er volgende week bij is in de tweede halve finale voor de beker tegen Donar.

Afgezien van Simms liep het niet echt lekker bij ZZ Leiden in de eerste helft. Zo kwam Maurice Watson jr. helemaal niet tot scoren. Zes driepunters, waarvan drie op drie van Clayton Vette, zorgden er echter voor dat Leiden in de wedstrijd bleef en zelfs even die maximale voorsprong van zeven punten kon pakken. Maar het was duidelijk dat dit een nek-aan-nek race zou gaan worden tot het bittere eind.

Na de rust herstelde Watson zich. Hij zou nog tot twaalf punten komen en daarnaast tien assists. Jammer genoeg stonden daar zeven balverliezen tegenover een ongebruikelijk hoog aantal voor de kleine Amerikaan. Het bleef, zoals verwacht, spannend. Even schoot Landstede door naar negen punten verschil, maar verder was het gaatje vrijwel nooit groter dan vijf punten.

Zelfs in de allerlaatste aanval waren er nog mogelijkheden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Een driepunter zou verlenging betekenen en daar werd dus naar gezocht. Wie moest hem nemen? Watson, Thompson, De Jong, Vette? Alle vier waren ze een optie, maar die kwam er niet, omdat Watson de bal op zijn eigen voet stuiterde en het speeltuig over de lijn rolde. Zwolle kon vervolgens de laatste zeven seconden uitspelen en de punten in de tas steken: 79-82.

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede Zwolle 79-82 (21-19, 23-22, 17-22 en 18-19).
Scores Leiden: Darius Thompson 18 (10 rebounds), Clayton Vette 14 (4 driepunters, 10 rebounds), Maurice Watson 12 (10 assists), Worthy de Jong 12, Kenneth Simms 9 (11 rebounds), Sergio de Randamie 9 en Marijn Ververs 5.
Topscorers Zwolle: Kaza Kajami-Keane 16 (16 rebounds) en Shemon Dorsey-Walker 14.

Op de foto van Marja van Tilburg: Darius Thompson dunkt over Sherron Dorsey-Walker heen.