Een superspannende wedstrijd, waarin het verschil zelden groter was dan vijf punten in het eindsignaal beslissen met een bijna onmogelijk schot, is een droom die voor 99,9 procent van de basketballers ter wereld een droom blijft. Niet langer echter voor Emmanuel Nzekwesi. Woensdagavond was hij de grote man voor Zorg en Zekerheid Leiden door met een klassieke buzzerbeater voor de winst te zorgen tegen Landstede Hammers Zwolle. De 96-93 overwinning zal vast en zeker een bijzonder plekje krijgen in de annalen van dit coronajaar en in het historisch overzicht van de club.

Als alles normaal was gegaan in de ultieme slotfase van het heerlijke duel tussen de nummers 1 en 2 van de Dutch Basketball League zou Nzekwesi dat schot nooit genomen hebben. Nadat Yasiin Joseph Zwolle echter op zeven seconden van het einde weer naast Leiden had gezet (93-93) ‘vergat’ ZZ-coach Geert Hammink een time-out te nemen. “Ik was even verrast, maar ik heb het team beloofd het een volgende keer wél te doen”, zei hij na de wedstrijd. Na een time-out zouden er nog zeven seconden resteren en zou Leiden de bal op de aanvalshelft mogen innemen. Zeven tellen is in basketball en in zo’n situatie een zee van tijd. Genoeg voor een score, al dan niet vanaf de vrije-worplijn.

Dankzij het schot van Nzekwesi verdween de fout van Hammink naar de achtergrond. Een geluk bij een ongeluk eigenlijk dat schot, want de plek waar vandaan de geboren Hagenaar schoot was bepaald niet ‘zijn plekkie’. Hij kan een driepunter maken, dat bewees hij al negen keer eerder namens ZZ Leiden, maar die kwamen allemaal van recht voor de basket. Nu stond hij links. Toevallig, want van een normale aanval was natuurlijk geen sprake.

Maar daar zal niemand meer over zeuren, zeker niet nadat Hammink zijn mea culpa had uitgesproken over de niet genomen time-out. De 96-93 gaat de boeken in als een zeer belangrijke overwinning. ZZ Leiden staat, met nog vijf wedstrijden te gaan voordat de playoffs beginnen, vier punten los van de grote concurrenten Zwolle, Groningen en Den Bosch, waarmee de eerste plek na de Elite A met dus maximaal thuisvoordeel, een stuk dichterbij is gekomen.

Het schot van Nzekwesi kan dus nog behoorlijke gevolgen hebben, want als de uitslag andersom was geweest had Zwolle de eerste plek overgenomen en was een heel andere situatie ontstaan. En dat had zó maar gekund, want Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede Hammers was een duel een echte topper waardig. Nooit verloren de twee teams elkaar uit het oog. Leiden had één keer een voorsprong van negen punten en Zwolle van acht, maar elk verschil werd binnen de kortste keren weggepoetst. Twaalf keer veranderde de voorsprong van eigenaar en dertien keer stond er een gelijke stand op het scorebord.

Landstede Hammers is qua spelers en als team misschien wel de beste ploeg in de DBL. Leiden wist dat het problemen kon verwachten onder de borden. En dat gebeurde ook. De sterke Oostenrijkse center Jozo Rados scoorde daar de eerste negen punten voor Zwolle, dat met Ralf de Pagter ook nog eens een goede back-up voor hem heeft. Landstede-coach Herman van den Belt koos verder voor een ‘kleine’ opstelling met snelle mannen, waardoor veel gelijkwaardige duels ontstonden.

ZZ Leiden deed het over het geheel genomen goed, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd tegen Zwolle in de Vijf Meihal. Verdedigend was het soms een probleem en kregen met name de Amerikanen Joseph en Dunn te veel ruimte en te vaak de kans om via de achterlijn richting basket te gaan. Maar zoals gezegd, de wedstrijd ging voortdurend gelijk op. 24-24, 45-48 en 70-67 aan het einde van de eerste drie kwarten bewijzen dat.

De inzet was bij ZZ Leiden prima en als er iets fout ging dan was revanche de eerste gedachte. De mooiste actie in dat kader kwam van Worthy de Jong. Hij miste in een ogenschijnlijk cruciale fase drie van vier vrije worpen, maar nam wraak op zichzelf met een mooie penetratie afgerond met een snoeiharde dunk. De mentale kracht en de bereidheid te willen knokken voor elke bal moeten de basis zijn voor ZZ Leiden.

De combinatie van dat alles en helemaal aan het einde toch een beetje mazzel waren er woensdagavond tegen Landstede, dat in vrijwel alle statistische kolommen betere cijfers had. Behalve in de laatste, die van de punten…

ZZ Leiden – Landstede Zwolle 96-93 (24-24, 21-24, 25-19 en 26-26).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 30 (10 rebounds), Worthy de Jong 16 (5 assists, 4 steals), Riley LaChance 16 (3 driepunters), Giddy Potts 10 (4 assists), Nick King 8, Marijn Ververs 8 (4 assists) en  Michael Finke 8. Topscorers Zwolle: Jhonathan Dunn 27, Jozo Rados 18, Yasiin Joseph 15 en Ralf de Pagter 14.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Emmanuel Nzekwesi.