De wedstrijden tegen Feyenoord Rotterdam dit seizoen zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden geen eenvoudige klussen. Dat was al eerder zo in Leiden en in Rotterdam en dat was zaterdag in de Maasstad opnieuw het geval. ZZ Leiden won voor de derde keer (92-96), maar ook in deze laatste reguliere tweestrijd tegen de ploeg van Toon van Helfteren stonden de poorten van de hel wagenwijd open en sleepte Emmanuel Nzkwesi met een ultieme steal en 8.5 seconden op de klok de punten nog net de Leidse kleedkamer in.

Het boeiende duel kende een slotfase, die alleen maar volledig kan worden beschreven om duidelijk te maken wat er allemaal gebeurde. Er zijn nog 2:30 minuten te spelen als ZZ Leiden elf punten voor staat (80-91). Op 17.5 seconden zijn er daarvan nog vijf over: 88-93. Toon van Helfteren, de coach van Rotterdam, vraagt een time-out aan, maar wil die intrekken. De communicatie met de tafel gaat niet goed en de arbitrage kent de time-out gewoon toe. Van Helfteren is daar woest over en de manier waarop hij dat uit kost hem een technische fout, zijn tweede van de wedstrijd en dus moet hij de zaal uit. Het kookt bijna over in het Rotterdamse Topsportcentrum.

Het koelt gelukkig ook weer af. Riley LaChance gooit de vrije worp raak (88-94), maar ZZ Leiden is er nog niet. Met Van Helfteren in de coulissen zet Rotterdam nog één keer aan. Joonas Lehtoranta, de kersverse Finse aanwinst, maakt één vrije worp en Juan Davis gooit zijn zesde driepunter loepzuiver raak. Nog 8.5 seconden moet ZZ overleven bij 92-94, maar de bal wordt verspeeld en de thuisploeg krijgt nog de kans op de winst of in elk geval een verlenging. Bij het innemen wordt echter Nzekwesi over het hoofd gezien. Hij steelt de bal en kan in alle vrijheid naar de andere kant om de eindstand (92-96) op het scorebord te denken.

Door de winst in de zesde Elite-A-wedstrijd en nog vier te gaan staat ZZ Leiden nog steeds royaal op kop. De voorsprong op de naaste concurrenten blijft vier punten, al is Donar Groningen nu nog verder weg, want Heroes Den Bosch won zaterdag in het hoge noorden.

Het was, zoals gezegd, een boeiende wedstrijd, waarin er soms flinke verschillen op het bord stonden, maar het vlak daarna weer close was, waardoor het sensationele einde eigenlijk niet eens een verrassing was. ZZ Leiden begon bepaald niet goed aan de wedstrijd. Verdedigend was het zwak en Feyenoord kon vrij gemakkelijk een voorsprong nemen, omdat het aanvallend – op een paar driepunters na – ook niet echt lekker liep bij Leiden. Het leverde een achterstand op van elf punten aan het einde van het eerste kwart: 30-19.

Het gat werd in het tweede deel snel een heel stuk kleiner: 36-32 met onder andere twee driepunters van Michael Finke en vijf punten van Nick King. Met dat verschil van vier punten werd de rust bereikt en dus kon op een boeiende tweede helft worden gerekend: 49-45.

ZZ Leiden had precies twee aanvallen nodig om de leiding in de wedstrijd over te nemen. Worthy de Jong en Giddy Potts gooiden er allebei een drietje in en de rollen waren omgedraaid: 49-51. De thuisploeg was duidelijk even van slag en verprutste aanval op aanval. Leiden had het momentum en denderde door 57-71 vlak voor het einde van het derde kwart. Het leek een ‘vorentscheidung’, maar niets was minder waar, want binnen de laatste minuut scoorde Rotterdam zeven punten en dus was het 54-71 met nog tien minuten te gaan.

Leiden begon het laatste deel echter prima en herstelde binnen vier minuten het ruime verschil: 70-85. Dat is een score waarop je de wedstrijd moet kunnen winnen. Met elf verschil op twee-en-een-halve minuut ook. De winst kwam er, maar bloed, zweet en nog net geen tranen streden om de voorrang in de beschreven slotfase.

Feyenoord Rotterdam – ZZ Leiden 92-96 (30-19, 19, 26, 15-26 en 28-25).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 23, Giddy Potts 19 (5 driepunters), Nick King 15, Riley LaChance 14 (5 assists), Michael Finke 12 (4 driepunters), Worthy de Jong 7 (10 assists), Luuk van Bree 5 en Marijn Ververs 1 (5 assists).
Topscorers Rotterdam: Juan Davis 23 (6 driepunters) en Jeroen van der List 17.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Giddy Potts maakte 19 punten en gooide 5 driepunters raak.