Het werd, tegen elke verwachting in, toch nog spannend in de laatste minuut van het als altijd beladen duel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar Groningen. En bijna had Worthy de Jong zijn negende driepunter van de avond gemaakt. Maar bijna telt niet in de sport en dus moest ZZ Leiden een derde streepje zetten in de kolom competitienederlagen. Donar stapte de bus in voor de lange rit naar huis met een 82-85 zege in de tas. Over de hele wedstrijd gezien een terechte zege.

De grote vraag die bleef hangen was: ‘Wat mankeerde Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart?’ De trotse koploper werd compleet te kijk gezet door de grote rivaal. Twaalf puntjes stonden er aan Leidse kant op het scorebord na tien minuten, bijeen gesprokkeld via vier driepunters. Onder het bord was de ploeg vrijwel niet te zien en wie daar verscheen kreeg de bal er niet in. Donar wel, waardoor het na het eerste kwart 12-28 was.

Je moet altijd – en zeker tegen Donar – vanaf minuut één klaar zijn voor de wedstrijd. ZZ Leiden was dat niet. Hoe het kwam zal wel altijd een onbeantwoorde vraag blijven. Was het de ongebruikelijke dinsdagavond (noodzakelijk omdat er duels moeten worden ingehaald, die vervielen door de Europa Cup)? Of was het misschien een misplaatst superioriteitsgevoel? Dat laatste mag natuurlijk nooit. Donar presteert dit seizoen weliswaar zwaar onder de maat, maar er staat nog altijd kwaliteit en vooral routine op het veld. Plus de meeste talentvolle jongeling van ons land. De pas 17-jarige Rienk Mast vertrekt weliswaar komende zomer naar de Verenigde Staten, maar is nu van grote waarde voor Donar. Hij mag starten en vooral in de eerste helft veel spelen. Daar was hij ook tegen ZZ Leiden dankbaar voor en liet dat blijken met achttien punten, waarvan tien in de eerste helft, en acht rebounds.

Na het openingskwart, dat dus werd afgesloten met een achterstand van zestien punten, was het voor ZZ Leiden dweilen met de kraan open. Het herstel kwam er wel, maar Donar verdedigde de marge keurig, waardoor Leiden niet veel opschoot nu de schoten beter vielen. Er werden voor de rust vier puntjes van de achterstand afgeknabbeld, maar goed was het nog niet. DBL-topscorer Darius Thompson (gemiddeld 19.48 punten) zat niet lekker in de wedstrijd. Gelukkig was dat wél het geval met Maurice Watson en helemaal met Worthy de Jong, die acht driepunters binnen knalde. Daardoor bleef de achterstand binnen de perken. Bij het begin van het vierde kwart was het 55-68, in een wedstrijd als deze een flink gat, maar niets is onmogelijk in basketbal, zo wordt keer op keer bewezen.

Het begin van het vierde deel was spectaculair. De Jong en Watson maakten een driepunter, maar Grant Sitton deed dat ook twee keer namens Donar. Het publiek in de volle Vijf Meihal schreeuwde zich de longen uit het lijf. En als door een wonder kantelde plotseling de wedstrijd naar Leiden toe. Het verschil werd langzaam kleiner en bij 72-78 op 3:13 van het einde was er opeens nog alles mogelijk.

Er dreigde echter één probleem. Leiden had op dat moment pas één persoonlijke fout in het vierde kwart en dat zou Donar in de kaart kunnen spelen, wanneer het op ‘stop-de-klok-fouten’ zou uitdraaien. Leiden kon de opponent niet naar de vrije worplijn sturen om zo de bal terug in bezit te krijgen.

En het kwám neer op die situatie. In een orgie van lawaai maakte Clayton Vette 82-83 en stonden er nog maar 23.4 seconden op de klok. Coach Franke nam een time-out om de enige mogelijkheid nog een keer uit te leggen. En ZZ Leiden deed wat het moest doen. In vier seconden tijd (!) werden er drie ‘stop-de-klok-fouten’ (Simms, Thompson en Watson) gemaakt, zodat Donar bij de volgende toch naar de lijn moest. Die kwam er ook onmiddellijk. Darius Thompson maakte de vijfde Leidse fout en Lance Jeter moest twee vrije worpen nemen. Hij maakte ze allebei: 82-85. Maar er was dus nog tijd voor een laatste aanval van ZZ Leiden en een ultieme poging om een verlenging uit het vuur te slepen.

Natuurlijk moest Worthy de Jong plaatsnemen achter het kanon. Acht keer al had hij een driepunter gemaakt tenslotte. Uiteraard wist Donar dat dit ging gebeuren, ook al waren er andere opties. Watson, Thompson en Vette zijn tenslotte ook erkende driepuntschutters. Maar het werd Worthy. En hij kreeg nog een goed schot ook. Het ultieme spektakel plofte echter op de ring uiteen.

Jammer natuurlijk, ook al verdiende ZZ Leiden het niet echt. Donar wel, maar van echte vreugde waas geen sprake bij de ploeg van Erik Braal. Waarschijnlijk door het besef dat de ploeg zelf ZZ Leiden mede de kans had gegeven terug te komen in de wedstrijd en dat het maar net goed was afgelopen.

Zorg en Zekerheid Leiden-Donar Groningen 82-85 (12-28, 19-15, 24-25 en 27-17).
Scores Leiden: Worthy de Jong 28 (8 driepunters, 6 rebounds, 2 blocks), Maurice Watson 22 (9 assists), Darius Thompson 13, Clayton Vette 11 (3 driepunters, 6 rebounds), Kenneth Simms 4 (6 rebounds), Sergio de Randamie 3 en Marijn Ververs 1.
Topscorers Groningen: Thomas Koenis 19 (12 rebounds) en Rienk Mast 18 (8 rebounds).

Op de foto van Jan van der Lubbe: Worthy de Jong maakte tegen Donar acht driepunters. Helaas viel de negende net niet.