Het zal volgende week heel erg moeten spoken in de Vijf Meihal. Zorg en Zekerheid Leiden zal dan namelijk met zestien punten verschil moeten winnen van het Bulgaarse BC Beroe.

Een seizoen zonder Europees basketbal is eigenlijk al niet meer voor te stellen. Vorig jaar waren juist de internationale wedstrijden de kers op de taart voor de Leidenaars, die tot laat in het seizoen op drie fronten actief waren.

Er is dit jaar zelfs een aparte sponsor, Paul Meijering, om het prijzige Europese avontuur te kunnen bekostigen. ,,Een van onze doelstellingen is om in de Europe Cup te spelen’’, zei voorzitter Marcel Verburg. ,,Dus hopen we in ieder geval de poulefase te bereiken.’’

In de eerste voorrondewedstrijd, in de stad Stara Zagora, ging het echter behoorlijk mis. BC Beroe liet zien dat het ook Europese ambities heeft, en dat ZZ Leiden zwaarder heeft geloot dan vorig jaar. Bovendien draait de ploeg van coach Rolf Franke nog niet op alle cilinders.

Voor rust (49-52) ging het allemaal nog wel. Beide teams waren aanvallend op dreef in een wedstrijd met een hoog tempo. Leiden verloor de slag om de rebounds, meestal een slecht teken, maar het sprong wel zuinig om met de bal, en de ploeg speelde goed samen. Het eindstation van de aanvallen was vaak Jarvis Williams, die met 19 punten een vorstelijke eerste helft speelde. Met een ferme dunk zette de Amerikaan ook de ruststand op het bord.

In de tweede helft was ZZ geen schim meer van de ploeg die het tot dan toe zo goed had gedaan. De Leidenaars leden dertien keer balverlies na rust. Ook het teamspel verdween als sneeuw voor de zon. Van 59-60 werd het 73-62, waarbij de bezoekers vaak individueel gingen proberen de achterstand goed te maken. Tekenend was dat de voor rust ongrijpbare Williams in het derde kwart niet tot scoren kwam.

Zijn landgenoot Josh Cunningham verscheen helemaal niet op het scoreformulier. Er wordt gezegd dat hij nog niet goed gebruikt wordt, maar van iemand met zijn geloofsbrieven en salaris mag toch ook meer worden verwacht. Cunningham, naar verluidt een keurige jongen, wordt op deze manier een ’hoofdpijndossier’ voor Leiden.

Drago Pasalic is herstellende van een blessure en kan nog niet lang spelen. De Kroatische center kwam in Bulgarije tien minuten in actie, zodat ZZ feitelijk met zesenhalve man moest proberen iets te bewerkstelligen. In dat licht is de terugval van Leiden na de rust niet eens zo verwonderlijk. Zeker omdat de ploeg drie dagen eerder in dezelfde formatie vol aan de bak moest om zich Feyenoord Basketbal van het lijf te houden.

,,We raakten de controle kwijt na 25 minuten’’, zei Franke. ,,Toen gingen we het zelf proberen op te lossen. Dat kan niet op dit niveau. Op een bepaald moment raakten we het momentum kwijt.’’ Als het nationaal even niet lukt, zit het seizoen vol met herkansingen. Om de groepsfase van de Europe Cup te bereiken, heeft Leiden echter nog maar een kans. Niet zo’n heel grote. Woensdag 9 oktober moet ZZ thuis alles op alles zetten om het seizoen opnieuw extra kleur te kunnen geven. ,,We hebben wel vaker met zoveel gewonnen’’, aldus Franke. ,,Maar dan moeten we hier wel van leren.’’

BC Beroe – Zorg en Zekerheid Leiden 86-71 (29-24, 20-28, 24-10 en 13-9)
Scores Leiden: Jarvis Williams 21 (8 rebounds), Tayler Persons 19 (6 rebounds, 4 assists, 7 turnovers), Braxton Higgins 14, Worthy de Jong 7 (5 assists, 5 turnovers), Drago Pasalic 5, Sergio de Randamie 3 en Josh Cunningham 0.
Topscorers Beroe: Austin Price 24 en Roger Dowell 12.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Tayler Persons in actie namens ZZ Leiden