Toen hij de nationale basketbalbeker eenmaal in zijn handen had, liet hij hem een hele tijd niet meer los.

Het was de vijfde bekerfinale voor Sergio de Randamie, en voor de eerste keer hoefde hij niet de verliezersmedaille af te halen. De Randamie had zich aangediend op een moment dat zijn ploeg Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk had, en mede door zijn inbreng pakte de club zijn eerste prijs sinds ZZ in 2013 de landstitel won.

’Sergioooooo’, zongen de Leidse fans de veteraan toe. Die supporters hadden het Landstede Sportcentrum voor even tot Leids grondgebied gemaakt tijdens de boeiende bekerfinale tussen Zwolle en Leiden.

Bijna vijfhonderd man sterk waren ze afgereisd naar de Hanzestad, om hun ploeg de beker te zien winnen. De voortekenen waren al gunstig geweest. ZZ ging de bekerfinale in als nummer één van de nationale ranglijst, had dit seizoen al eens in Zwolle gewonnen, en nam in zijn bagage een schat aan ervaring mee uit de Europese competitie, waar het zich schaarde bij de beste zestien van de Europe Cup.

Zwolle is echter ook aan een prima jaar bezig, en dat zorgde dat er een échte Cupfinale gespeeld werd. Leiden had tot aan de rust een kleine voorsprong, maar telkens toonde Zwolle veerkracht.

Vlak na rust kwam de thuisclub voor het eerst op voorsprong, en er ontstond een incident dat het breekpunt zou vormen in de wedstrijd. Na een opstootje werd center Kenneth Simms gediskwalificeerd. Omdat Mohamed Kherrazi nog steeds geblesseerd toe moest kijken, was De Randamie nog de enig overgbleven wissel voor de grote posities.

Er waren echter nog minstens vijftien minuten te spelen, en zo’n lange tijd achter elkaar speelt de 34-jarige Surinamer meestal niet. Maar ZZ heeft al voor zo veel hete vuren gestaan dit seizoen, en ook nu vond de ploeg gezamenlijk een antwoord op de tegenslag. Worthy de Jong kwam plotseling los, de opnieuw weergaloze Darius Thompson (’MVP, MVP’, scandeerden de fans) scoorde ook en daarna brak het tijdperk-De Randamie aan. De ’Diesel’ werkte, sleurde, reboundde en gooide er acht punten op rij in.

Toen de rook was opgetrokken, had ZZ zijn eerste echte voorsprong. Die slonk nog, tot Maurice Watson Jr. zijn team weer vlot trok, waarna Thompson met een driepunter met een extra vrije worp Zwolle al de nekslag gaf (58-69). Aan de lichaamstaal van de Zwollenaren was te zien dat ze gebroken waren vanaf dat moment. Leiden stond toen al uitstekend te verdedigen en bleef dat doen, terwijl de ZZ’ers aanvallend vleugels kregen.

Nog tijdens de wedstrijd barstte het feest op de tribunes al los, en na de laatste zoemer werd de pure vreugde zichtbaar bij de spelers. ,,Heel fijn dat ik hier deel van mag uitmaken’’, zei De Randamie met een kamerbrede lach. ,,Alles kwam bij elkaar na de diskwalificatie van Kenneth. Gezien het seizoen dat ik heb gehad, ben ik heel blij dat ik zo’n bijdrage heb kunnen leveren.’’

Coach Rolf Franke hield het niet droog, maar dat kwam niet door vreugdetranen. Toen hij door Joop Vernooy van de NOS werd geïnterviewd, goten zijn spelers hun bidons over hem leeg. ,,We hebben absoluut karakter getoond’’, zei de coach die in zijn eerste jaar op het hoogste niveau meteen een prijs pakte. ,,Nu gaan we een avondje feest vieren. Het is leuk om die jongens zo blij te zien. En morgen gaan we verder. Ik wil de beker niet bagatelliseren want het is een echte prijs, maar de hoofdprijs is de landstitel.’’

In het feestgedruis bleef Thompson koel als altijd. ,,Vanaf morgen gaan we werken voor de volgende prijs’’, was hij het eens met zijn coach. ,,Ik wist niets van de Nederlandse beker, maar als je de fans zo ziet, is het een geweldige competitie. Het was leuk dat Sergio zo speelde. Hij is in zijn ritme gekomen. Het team gelooft al altijd in hem.’’

Mohamed Kherrazi, de captain, had toe moeten kijken. ,,Maar ik ben echt ontzettend trots. Iedereen heeft er alles aan gedaan om deze wedstrijd eruit te slepen. Straks ben ik weer fit en kan ik het team helpen om de volgende prijs te pakken.’’

,,Het was een gigantische ontlading’’, vond Worthy de Jong, die behalve de beker in 2010 alle prijzen pakte met ZZ. ,,Als collectief worden we steeds beter. Nu de laatste stappen maken richting het kampioenschap.’’

Landstede Zwolle-Zorg en Zekerheid Leiden 69-87 (20-23, 17-18, 18-21, 14-25).
Scores Leiden: Darius Thompson 25 (5 assists), Maurice Watson 17 (8 assists), Sergio de Randamie 15, Clayton Vette 14, Worthy de Jong 12 (9 rebounds) en Kenneth Simms 4 (diskwalificerende fout).
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 22, Sherron Dorsey Walker 17 en Kaza Kajami-Keane 13.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Foto’s: Marja van Tilburg